Lydtrigger til highspeed flashfotografering!

af Kasper - fotomalia.dk

NB!!

En af vores skarpsindige læsere (Kim) har opdaget at den kvajpande…hrm hrm.. Mig (Kasper) der har lavet en kodyl brøler i tegningen af printet.. Jeg har vent om på plus og minus!! Der sker ikke noget ved at vende polerne forkert, andet end at den så ikke virker – hvilket jo også godt kan være lidt irriterende.. Se på billedet af det print som jeg har lavet, der vender polerne rigtigt.. Undskyld for forvirringen..

Så har jeg endelig taget mig sammen! Jeg har bygget en lyd udløser til at fyre vores flash af når vi skal fange eksplosioner eller smadre glas og andre dejlige ting man kan fordrive tiden med 🙂
Se Intro video til at bygge jeres helt egen trigger !!

HIGHSPEED!

 

Jeg har kigget på det der internet som er så populært for tiden og har fundet et diagram til en gør-det-selv trigger som ser overkommelig ud for mine beskedne evner. Hvis i allerede tænker ååååh nej, jeg kan aldrig finde ud af de byg selv elektronik vejledninger, så fortvivl ikke endnu, det her er uhyggeligt nemt, jeg tror selv min kæreste…. ej nok ikke hende, men de fleste folk som ikke har alt for blond hår, kan finde ud af at samle denne dims. Render i ind i problemer sidder jeg som altid klar til at svare på spørgsmål.

Lad os komme i gang.!

Således ser den samlede dims ud. Uhyggelig simpel og hvis man ikke kan den få til at fungere, så skulle man nok lige gøre 6. klasse færdig.

Allerførst skal i have købt nogle de komponenter i skal bruge og her er lige et billede af dem så i kan se hvordan de ser ud.

Jeg har prøvet at være lidt kreativ og lave en “nem” tegning over hvordan komponenterne skal sidde. Hvis i ikke fatter den… Hey!! Så brok jer i kommentarfeltet 🙂

Dette billede kan i printe og klappe på disken nede hos jeres lokale elektronik pusher, så kan de finde tingene frem til jer. Eller i kan finde dem på nettet. Det er uhyggelig vigtigt at Thyristoren er den rigtige, da det er den der får det hele til at fungere korrekt – har jeg fået at vide…

Printpladerne jeg bruger er nogle der hedder “hulprint med baner” her er lige et link til et sted hvor det kan købes.

Hvis i ikke har et PC port stik, så kan sådan en ledning med stik på fåes flere forskellige steder, måske har jeres elektronik pusher også et? Det tror jeg faktisk de godt kunne have.

 

Nå men nu da den er færdig, skal i da ikke forskånes for et par af mine helt egne highspeed skud i min helt egen unikke kvalitet!!

Hvis i vil vide mere om kamera og flashindstillinger, så kommer Brian vidst nok med noget mere af det senere… Og sikkert også med nogle bedre billeder end mig..
Og så lige et sidste, så skal i nok slippe..
Nå men som sagt, så spørg endelig løs hvis der er noget i er i tvivl om.
Jeg skal måske lige nævne at i skal være forsigtige når i lodder transistoren og thyristoren på, da de ikke kan tåle for meget varme – det fandt jeg selv ud af.. Lod et ben af gangen og lad den køle lidt inden i lodder det næste.
Tak fordi i kiggede med.

Relateret indlæg

23 Kommentarer

Anders marts 9, 2011 - 12:11 pm

Konge indlæg, Kasper. Nu skal alle nørderne da igang – jeg skal ihvertfald. Men, som du frygtede, så får du nok alle elektronik-nørderne på nakken, eller lidt ihvertfald 😉

Jeg er jo gammel elektroniktekniker og har lavet min andel af små elektronik-konstruktioner i 80’erne og 90’erne 😉 Et lille tip: skal man kradse en printbane over, kan man også bruge et 5-7mm bor og bore med fingrene i et af printbanens huller. Derved “borer” man også printbanen over og det kommer til at se lidt pænere ud 😉 NB: Man skal ikke bore helt igennem printpladen, blot nok til at printbanen bliver afbrudt.

Tak for konstruktionen, Kasper – og hold kæft, hvor er kvaliteten god på de D7000 videoer. Er de lavet i full HD eller blot 720p ?

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk marts 9, 2011 - 2:19 pm

Tusind tak Anders 🙂

Jeg drønede ud og prøvede det med boret og det virker jo uhyggeligt meget bedre end det jeg står og laver, så tak for tippet 🙂

Jeg er også super glad for mit D7000 og min nye mikrofon, det begynder jo så småt at se godt ud.

Det er optaget i 720p, da det fylder en del mindre end 1080 og jeg skal ikke bruge den helt sindsyge opløsning til bloggen.
Men jeg har optaget en del i 1080 derhjemme og set det på fladskærmen og det er som at se Bluray film! Helt sikkert et godt køb det lille kamera.

Besvar
Byg din egen lydtrigger « ThePhotographer's Blog marts 9, 2011 - 2:44 pm

[…] faldt over denne lydtrigger i en anden blog, og iler her med et link til Kaspers gode artikel om hvordan man for ganske små penge bygger en lydtrigger […]

Besvar
Camilla marts 9, 2011 - 7:13 pm

Hej Kasper.
Du skal da undervise i fysik i folkeskolen! Du forstår at gøre det interessant og spændende- selv jeg ville nu kunne imponere gutterne i den lokale jem og fix, når jeg skal ned og købe min printplade og loddekolbe 😀

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk marts 9, 2011 - 8:40 pm

He he he 🙂 Mange tak for komplimentet Camilla. 🙂 Jeg tror desværre at min tålmodighed ikke ville strække sig længere end de 5 minutter videoen varer hvis jeg underviste en folkeskoleklasse 🙂

Husk endelig og spørge hvis du selv skal bygge og render ind i problemer. Hvis jeg ikke kan svare, er jeg sikker på at vores kære læser Anders kan 😉

Besvar
Mads marts 17, 2011 - 8:14 pm

Kasper du er for sej – det glemte jeg helt at skrive den dag jeg så videoen.
/
Jeg har engang brænde nogle af de der små dimser af i fysik, så min lærer gik helt amok, siden da, har jeg sgu været lidt bange for at pille ved det. Men du forklarer det skide godt. Jeg får næsten lyst til at køre en tur i Harald Nyborg og investere i en loddekolbe – har du noget loddetin, jeg kan låne?

Besvar
Brian marts 17, 2011 - 9:51 pm

Hov nu så jeg lige at Mads kommenterede på dit efterhånden gamle indlæg – Jeg vil også godt lige give dig en rose, for det er sku fedt at du kan lodde sådan noget sammen også få din far til at rette dine fejl så det virker..

Den virker jo faktisk rigtig godt, og det bliver jo bare aldrig kedeligt at skyde ting i stykker!

Besvar
Carsten Nielsen juni 6, 2011 - 3:30 pm

den fås som et helt samlesæt, som bare kan bestilles her

http://elektronik-lavpris.dk/product_info.php?products_id=115886

det gør det da lidt nemmere

Besvar
Martin Ovesen februar 8, 2012 - 2:07 pm

Fed artikel Kasper, det skal helt sikkert prøves.
Hvor købte du selve sync kablet ?

Besvar
Kasper - fotomalia.dk februar 9, 2012 - 8:35 am

Hej Martin. Tusind tak 🙂

Sync kablet, tog jeg bare fra en billig trådudløser som jeg havde købt på en eller anden kinabutik. Dette kabel skilte jeg bare ad og forlængede det 🙂

Besvar
Kim marts 30, 2012 - 8:45 pm

På skitsen, ses printet da med banerne opad, eller ned ad?

Besvar
Kim marts 30, 2012 - 9:04 pm

Der er en uoverensstemmelse mellem billedet hvor den samlede lydenhed har – (minus) på thyristorens højre ben, mens skitsen viser + (plus). Jeg har lige samlet min, og den trigger flashen så snart jeg sætter den til – og kun ved tilslutning, efterfølgende er den helt død. Kan det være at batteri-polerne skal vendes?

Besvar
Kim marts 31, 2012 - 11:17 am

Nå, nu tog jeg chancen og byttede polerne, men det hjalp ikke. Måske skal disse indlæg bare slettes, så de ikke forvirrer.

Besvar
Kasper - fotomalia.dk april 2, 2012 - 7:05 pm

Hej Kim.
.
Beklager den lange svartid, jeg har ligget totalt flad med influenza i den sidste uges tid..
.
Jeg har kigget konstruktionen igennem og det viser sig at der er en idiot….AKA mig, der er kommet til at tegne printet med polerne den forkerte vej – jeg skal nok lave en edit med det samme!
.
Sansynligheden er at din 2N2222 ikke virker – muligvis på grund af for høj loddevarme, jeg har brændt indtil flere af på den måde – den kan ikke brænde af ved forkert polsætning. Prøv at skifte den og tjek om det er den det er galt med. Ellers kan det være Thyristoren, men jeg tror det ikke, jeg har kun brændt den af én gang 😉

Besvar
kurt jensen april 4, 2012 - 8:37 pm

Min trigger flasher også kun når jeg sætter den til.
Kim hjalp det på overstående da du skiftede 2N2222.
Syntes ikke den fik varme.
Andre der har haft samme problem.
MVH Kurt

Besvar
Kim april 7, 2012 - 9:03 am

Hej Kurt.
Jeg har ikke fået kikket på det endnu. Jeg var meget bevidst om ikke at tilføre for meget varme, og tror ikke at problemet er der. Jeg har loddet lidt på min blits, og sat et jackstik på, som jeg kan slutte lyd-kredsen til, og jeg mistænker at det måske ikke kan gøres sådan (se evt. http://m.youtube.com/#/watch?desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3Dbi-jjptquig&v=bi-jjptquig&gl=US)

Hvis jeg finder ud af noget, så vender jeg tilbage.

/Kim

Besvar
kurt april 7, 2012 - 3:35 pm

Hej Kim
Du må gerne vende tilbage hvis du finder ud af noget.
Jeg prøver selv at rode med det, og giver besked hvis jeg finder ud af noget.

mvh Kurt

Besvar
Rune november 14, 2012 - 9:07 pm

Er der nogen der har lavet den og fået den til at virke.?

Mvh. Rune

Besvar
Brian - fotomalia.dk november 15, 2012 - 9:55 am

Altså vi har jo selv bygget den, og den virker!!
.
Jeg er også ret sikker på at der er andre der har haft succes -har du problemer?

Besvar
Lars Hansen marts 27, 2013 - 9:17 pm

Super god video…:-) Jeg vil igang med og bygge en også… 🙂 Men kan se i indlæggene at nogle har problemer med og få den til og virke… nu er jeg ikke selv startet på den endnu… men kan se der er en fejl på tegningen i forhold til billedet af printet…. På tegningen går pludsen (rød ledning)fra batteriet ind på thyristoren… Men på billedet af printet er det minus (sort ledning) der er tilsluttet bunden af thyristoren… det ser også mere rigtigt ud da den også har forbindelse til til minus på piezo disken

Besvar
Lars Hansen marts 27, 2013 - 9:21 pm

Hov….. 🙂 Havde vist ikke lige læst hele indlægget…. 🙂 Havde ikke set at fejlen var opdaget….:-) 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk marts 27, 2013 - 9:48 pm

Hej Lars..
.
Du er da skarp! – Jeg må lige lade Kasper svare, det er ham der har styr på dette, men det lyder til at du har fundet svaret selv..
.
Velkommen til!

Besvar
Daniel marts 14, 2018 - 4:21 pm

Kan du lægge tegningen op igen, til trods for at den er forkert?
Det er svært at tyde videoen, i forhold til hvordan det skal forbindes.

Besvar

Smid en kommentar til os