Lightroom to CC or CCC

af Theis Poulsen

I øjeblikket afholder Adobe deres MAX konference i Las Vegas. Ikke mindre end 12.000 mennesker fra 64 lande deltager og det må siges at være et centrum af kreative. Det er selvfølgelig fint nok, men ud af alt dette kom også et nyt Lightroom. 

Lightroom

Mange fotografer og helt sikkert også mange af vores læsere her på Fotomalia bruger Lightroom. Derfor er det vel også meget relevant at vi lige tager et lille kig på hvad det er Adobe egentlig har gang i. Det er nemlig ikke bare en lille update hvor de har tilføjet support for et eller andet ligegyldigt kamera. (Ja Nikon D850 er supportet nu).

Senior Director Maria Yap – presenterer de nye Lightroom produkter på Adobe Max 2017

Der er ingen tvivl om Adobe tilbyder et ret godt produkt, som har en kæmpe fan base. Det er dog ikke uden problemer og derfor har jeg i lang tid også brugt og fortalt en del om Capture One. En af de store hager der har været ved Lightroom har været dårlig preformance, programmet har simpelthen været for tungt og langsomt.

Adobe har selv indrømmet det og har et par gange lovet at de ville gøre noget ved det. Nu er der så kommet noget nyt og de lover endnu engang bedre preformance, men er der hold i det den her gang?

Lightroom – to CC or CCC

Der har siden Creative Cloud kom til verden været to versioner af Lightroom. Vi har haft Lightroom CC og Lightroom “versions nummer”. Den ene udgave var en del af Adobes strategi med at alting er basseret på abonnements løsninger og den anden en standalone hvor du købte programmet og betalte engang. Når der kom en ny udgave skulle du så købe en opdatering.

Adobe vil forsat have 2 udgaver af Lightroom, men der er alligevel noget her som ændre sig. Hvis du har kørt med standalone udgaven er det en vigtig ændring.

Fra nu af vil du kunne vælge imellem Lightroom CC og Lightroom Classic CC. Normalt ville du måske forestille dig at det er Lightroom CC du skal have fat i, men hvis du ønsker tingene som de altid har været er det faktisk classic udgaven du skal gå efter.

Lightroom CC

Adobe har med denne software lavet en helt ny udgave af Lightroom. Denne udgave er en “light” udgave. Forstået i den forstand at der virkelig er tale om cloud based arbejde. Softwaren kan køre på tværs af enheder, som computer, telefon, tablet og web. Billederne du arbejde på vil være opbevaret i skyen og ikke lokalt.

Adobe Lightroom CC in action

Lightroom CC har både fordele og ulemper.

Lightroom CC fordele

  • Hastighed – det virker ret hurtigt
  • Billeder i skyen – derved altid tilgængelige
  • Du kan arbejde på alle de enheder
  • Deres nye AI system ser ud til at virke rigtig godt og give fantastiske søge muligheder
  • Nemmere at overskue for begynderen

Lightroom CC ulemper

  • Skyen – at alt ligger i skyen kræver plads og meget plads. Pt. tilbyder Adobe 1TB med deres Lightroom CC abonoment til små 100,-, men 1TB er ikke meget og der er ingen information om hvad yderlig plads koster.
  • Manglende funktioner – der er en del funktioner som vi kender i dag der ikke findes i CC udgaven.
  • Ingen filer lokalt – det kræver i mine øjne meget stor tiltro at have det hele liggende ved Adobe.
  • Ikke funktioner nok til den mere øvede fotograf.

Her er lidt om det nye Lightroom CC i en video fra Adobe

 

Lightroom Classic CC

Lightroom Classic CC er som du måske allerede har gættet den udgave af Lightroom, som du kender. Her er der ikke lavet en masse om på udsenet og funktionerne. Der er kommet lidt til og nogen ting er forbedret. Lightroom mobile findes stadig, selvom jeg ikke ved hvor mange der vil bruge det når de også har Lightroom CC tilgængelig.

Der er de normale og kedelige nye ting som support af nye kameraer og bug fixes. Der er dog også kommet et par nye ting til, som faktisk er ret interessante.

Hastighed

Adobe har før været ude og sige at de har øget hastigheden i Lightroom, men det har meget været tom luft. Denne gang er det dog noget helt andet, der er kommet meget mere fart i programmet. Jeg var personligt meget positivt overrasket over hvad der var sket. Alene hastigheds forskellen gør denne nye version det hele værd i mine øjne.

Det er stadig ikke så hurtigt som Photo Mechanic eller Capture One, men hvis du kører med embeded preview er den faktisk rigtig hurtig til at komme i gang med.

At skifte fra billede til billede er blevet meget meget hurtigere og det samme gælder med skift imellem Library og Develop.

Jeg lavede en lille hurtig test ved en import på min Macbook Pro. Jeg importerede 1724 filer fordelt i et par forskellige undermapper.

Import og 1:1 previews:

I forrige udgave af Lightroom tog det: 1 time og 23 sekunder

I Lightroom Classic CC tog det: 42 min

Import og Mini + smart:

I forrige udgave af Lightroom tog det: 30 min 55 sek

I Lightroom Classic CC tog det: 15 min 12 sek

Så som i kan se er der faktisk en markant forskel på hastigheden. Det er gældende både i import, export og ikke mindst i selve interfacet, som faktisk er blevet til at arbejde med.

Range Mask

En anden super fed ting at Adobe har tilføjet rangemasks. Både med luminance og color hvilket gør masking en hel del nemmere. I stedet for at forsøge og beskrive det så tjek videon her som viser lidt af det nye.

Lightroom Classic CC vs Lightroom CC

Hvad er forskellen så egentlig på de to versioner.

Lightroom Classic Lightroom CC
Tilføj preset og metadata ved import X
Smart collections X
AI based søgning X
Organisering X X (Delvist)
Slideshow X
Print og fotobøger X
Geotagging på kort X
Lærrings værktøj X
Presets X X
Eksponerings justeringer X X (Men IKKE Tone Curve)
Farve justeringer X X (Men IKKE HSL og Split Tones)
Sharpness og noise reduction X X
Local brushes X X
Gradient og radial filters X X
HDR merge X
Panorama stitching X
Backup af original filer X
Mobil app X
Export med vandmærke og cusomsize X

 

Som i kan se er der altså en hel del funktioner som mangler i den nye “light” udgave.

Lightroom Standalone

Har du Lightroom uden abonnement, ja så skal du nok til at overveje om du vil forsætte med Lightroom eller finde en anden løsning. Adobe har nemlig valgt ikke at forsætte med standalone udgaven af Lightroom. Det betyder at fra slut 2017 vil denne udgave ikke længere blive opdateret. Du kan selvfølgelig forsætte med den du har, men nye funktioner og support for nyere kameraer ville ikke længere være en mulighed.

I min bog er det lige meget for det giver alligevel mere mening at have subscription, som jo også giver adgang til Photoshop 🙂

Er du bare imod det af princip, så tag et kig på Capture One, som stadig kan købes helt normalt.

Hvad siger i?

Hvad er dine oplevelser? Har du prøvet den nye Classic og kan du mærke en hastigheds forskel? Er de nye mask funktioner noget du kommer til at bruge eller en funktion der bliver lidt glemt, som Dehaze?

Hopper du over på Lightroom CC som din primære redigering?

 

Relateret indlæg

5 Kommentarer

Anja Robanke oktober 20, 2017 - 1:09 pm

Først må jeg lige sige… hvem siger Dehaze bliver glemt?!

Jeg har nu læst og set videoerne, og jeg bliver klart på classic, da det er mit workflow lige nu, hvad fremtiden bringer, kan jeg ikke sige. Men er ikke klar til at lade alt være i skyen. Dog lyder det topklasse, at der er fixet på hastigheden, da det har været det eneste, der har irriteret mig i LR. Og jeg glæder mig til det masking, for jeg bruger meget gradient filter og sidder manuelt og visker ud, så det bliver en fordel for mig 🙂 YAJ 🙂

Tak Theis for at dele dette, da jeg ved dit hjerte er ved Phase One, hvilket man også fornemmer ind imellem… haha 🙂
Go’ weekende!

Besvar
Theis oktober 20, 2017 - 8:09 pm

Jeg skrev også “lidt” glemt og det tror jeg faktisk den gør for rigtig mange. Den ligger i panel langt nede i bunden og mange glemmer den lidt hvis de overhovedet har opdaget den. Jeg ville hellere have haft den placeret oppe sammen med clearity.

Ved ikke om mit hjerte er ved Phase One det er ved det værktøj der er bedst til opgaven. Jeg har brugt LR i mange år og gør det også stadig selvom jeg blankt indrømmer at det i dag er MEGET mindre end tidligere. Capture One har i mine stadig en masse fordele sammenlignet med LR.

Besvar
Mike Hoff oktober 20, 2017 - 4:59 pm

Jeg har været hardcore LR fan siden LR2, og har aldrig rigtigt overvejet at skifte, før nu..

Jeg har altid købt standalone versionen, og ikke hoppet med over på cloud “moden, men nu hvor det er den eneste mulighed, må jeg da indrømme at tanken melder sig med helt nyt redigeringsprogram.

Jeg benytter sjældent photoshop, så derfor har cloud versionen ikke fristede mig.
Nu står jeg så pludselige her og bliver “tvunget” over, og dermed bliver LR også 2-3 gange dyrere af benytte.
Der plejer at komme en ny version hver 2-3 år, og der kunne jeg enten vælge at købe opgraderingen eller standalone.
Ergo har jeg altid kunne “narre” konen, ved tålmodigt at forklare hende, at prisen jo ikke er så slem, fordelt over årene 😉

Men nu må jeg da indrømme, at Capture One er blevet mere spændende nu når priserne er udlignet.

Jeg kan sagtens forstå at Adobe ønsker at sikre deres produkt, ved at skulle koble op til dem ved program start, det virker bare som man lader os “glade amatører” hænge lidt i vinden.

Sådan som jeg læser det nye LR, er der to slags kunder Adobe går efter
De “semi prof” som har en fordel i både LR og PS og
mobiltelefon folket, som har behov for en meget web orientert løsning.

Besvar
Theis oktober 20, 2017 - 8:06 pm

Hej Mike,

ja nogen vil nok mene at det er forkert at de går den vej, personligt syntes jeg det er en rigtig fin løsning. Når der arbejdes på den måde har de også en tildens til hurtigere at rette fejl og få opdateret små problemer, da der ikke skal samles sammen til noget der retfærdiggør en update.

Jeg har ikke kigget efter i detaljerne hvordan det har set ud med priser hvis det var LR alene man brugte. Jeg vil jo klart mene at Photoshop ikke kan undværes, da der er alt for mange ting som LR ikke kan eller slet ikke er præcis nok til. Det kommer selvfølgelig an på hvad man laver, men spørgsmålet er om man ikke kan klare sig med den nye CC hvis man ikke bruger så mange funktioner, jeg ved det ikke vi er jo alle forskellige 🙂

Jeg mener bestemt ikke Adobe har glemt de “glade amatører” som jeg faktisk vil tro er gået hen og blevet en kæmpe del af deres forretning, netop pga. subscriptions. Jeg tror rigtig mange er skiftet til at betale fra at have kørt med de lyssky versioner pga. den lavere pris og nemmere opdatering.
Prisen på fotograf pakken er så lav at det er svært at argumentere imod i mine øjne. Hvis vi tænker på hvad vi bruger af penge på udstyr så er det små penge for at have nogen af de bedste værktøjer der findes.

Besvar
Steen Brølling oktober 25, 2017 - 8:27 am

Jeg ved ikke om nogen af jer kender det, men Darktable er et fremragende alternativ til Lightroom, som er både gratis og kan køres på de fleste større platforme.

Besvar

Smid en kommentar til os