Throwback Thursday – Kun lige nok lys

af Jakob Kjøller

Ligesom alle andre, så bliver jeg dybt fascineret af en stor lampe, med en kæmpe octaboks. For slet ikke at komme ind på lyden af det “puf”, der kommer ud af en Profoto flash, når den fyrer af ved fuld power.

Ja, jeg har aldrig lagt skjul på at, jeg er en gear buff. Men nogle gange så er virkeligheden bare ikke til stort udstyr…

Der skal kun lige nok lys til

Her sidste efterår, skulle jeg ud og lave en række billeder for Hoya Cross, inde på deres “stam” gym, Vesterbronx gym. Vesterbronx gym er nok et af købstadens lækreste gyms, ingen tvivl der. Hvilket betød, at jeg bare skulle leve op til opgaven og levere billeder der udnyttede stedet.

Så jeg slæbte alt med, og jeg mener ALT. Problemet var dog, at parkeringspladser, ja dem er der ikke mange af i indre by.  Så da jeg endelig havde fået slæbt alt hen til stedet, var jeg godt knotten, og allerede på vej hjem i sofaen mentalt.

Da jeg var kommet ind, sad de rundt om et lille bord, og blev briefet om hvad der skulle ske. Jeg bad dem om at blive siddende, for jeg ville lige snuppe et hurtigt billede.

For at komme hurtigt igang, tænkte jeg; “Vi starter lige let”, og jeg hev følgende på af tasken:

  • En SB-900
  • Et orange farvefilter
  • To pocketwizard
  • Et Manfrotto lysstativ
  • En 3i1 paraply

Det var så det jeg skød med hele eftermiddagen….. Med andre ord, jeg havde to tasker stående, som jeg skulle slæbe hjem igen.

 

fotograf_jakob_kjoller_20151108-13-38-40_Web

Her skød jeg uden farve filteret, da der lige bag mig er et stort vindue, hvor der kom relativt meget lys ind.
Pssst… de to her, kommer som modeller på vores workshop i weekenden 😉

fotograf_jakob_kjoller_20151108-14-05-18_Web-700x1049@2x

Længere ind i centeret, var jeg nød til at sætte et Tungsten filter på, da farverne ellers ville blive mixet forkert

 

Nu er det godt nok feature billedet, men vi tager det lige igen, da det er et perfekt eksempel på blandet lys.

 

fotograf_jakob_kjoller_Vaida-7_Web

Her sidder den unge dame, og kigger ud af et vindue, alt imens jeg skyder igennem en paraply, for at lyse hende og væggen op, ude fra venstre.

Vidste du, at sætter du dit kamera på f/8, med en ISO på 100 og derefter tager din håndholdte flash (uden noget foran), sætter den på 1/4 udladning, og placere den ca. 2m fra det motiv du skal belyse. Ja, så bliver billedet ‘ud af boksen’ altid pænt belyst!

 

Er dit udstyr transportabelt nok, og verden er dit studie. Her har jeg forladt mit hjemmestudie for en tur i baghaven, midt om eftermiddagen.

fotograf_jakob_kjoller_20140110-Morten-Wassmann-Portræt-17-35-24_Web

En speedlight og en lille 20 x 20 cm Lastolite softboks var alt der var plads til her.

 

fotograf_jakob_kjoller_Rapports-40-Samuel-Frey-Wenger-Singleliv-Edit_Web

Her er der også kun et lille strejf af lys, da det ellers ville reflektere for meget i spejlet til venstre.

Men hvor vil jeg hen?

Jo, jeg elsker at holde det småt, og mit shoot med Hoya Cross, fik mig tilbage på den vej, hvor jeg startede i sin tid, nemlig ‘Strobist’ vejen. Og det er hvad min del af workshoppen i weekenden (der er stadig en plads eller to ledig) handler om!

Jeg skyder ikke så mange modeller, så jeg har booket tre seriøse Crossfittere, to mænd og en kvinde. Ligeledes har jeg sikret mig nogle store hamre, tunge bildæk og Kettlebells. Blander vi det med lidt vand, glycerin samt en masse fis og ballade, så skal vi nok få det sjovt!

Relateret indlæg

4 Kommentarer

Bruno Nissen februar 18, 2017 - 6:05 pm

Hej

Super med en side med test fra fotografer og ikke kun div. blades test.

Kunne det være muligt at der kom en test af studieflash , da det er umuligt for en begynder at vælge.
Har selv kigget på det jeg mente ville være nok for mig til et lille hjemme studie, og forstirret nogle fotobutikker for at høre deres meninger.
Det bliver man da endnu mere forvirret af 🙂 . Kinesermodeller eller prof udgaver. , det tætteste jeg er kommet som er interessant er Elincrome. D-Lite RX 2/4 eller 4/4., men prisen er nok også lidt over hvad jeg havde forventet.
Kan dog høre at det er en af dem som de fleste ikke omtaler som billige og dårlige produkter.
Jeg vil jo samtidig gerne have et godt produkt så jeg er forud mine egenskaber.

Mvh.
Brun o Nissen

Besvar
Michael Erikstrup februar 19, 2017 - 9:34 pm

Du kan roligt købe yongnuo speedlight, har selv flere af slagsen som jeg bruger sammen med nikon d810. Deres triggere er også helt okay.

Besvar
Jakob Kjøller februar 20, 2017 - 4:53 pm

Tag og kig på noget Godox, især hvis du overvejer at købe mere med tiden.

Det har nogle klare fordele at have grej der er i “familie”, nej det er ikke et must. Men det er meget rart, f.eks. at kunne justere alle flashes fra en enhed, frem for at skulle hen og pille på det alle.

Besvar
Bruno Nissen februar 20, 2017 - 5:19 pm

Jeg har kigget lidt på Godox, men hørte så at de ikke kunne tage ret mange billeder uden at blive varme og skulle afkøle før man kunne fortsætte.
De skulle også være langsomme til at lade op ved fuld styrke. .
Ved ikke om det holder sand. ??
Derfor har jeg kigget lidt på Elincrom, som mange anbefaler og roser for deres stabilitet og kvalitet, dog er prisen også en del større.
Husker ikke om Godox har indbygget fjernstyrring, og alle flashene kan styres fra en enhed. ?
Måske man skal tjekke og se på en tilsvarende Godox sammenlignet med Elincrome D-Lite 4/4. sæt pris ca 6500-7000 kr.

Besvar

Smid en kommentar til os