Kulsort baggrund – uden baggrund!

af Kasper - fotomalia.dk

Dette er måske logisk for de fleste, men faktisk er det noget som jeg selv først blev opmærksom på at bruge for en måned siden.

Det var faktisk Brian der gjorde mig opmærksom på at man slet ikke behøver en baggrund hvis den bare skal være sort. I vores MTB shoot tog han et billede af Kasper Vissing hvor han holdte et cykelhjul op foran hovedet og baggrunden var helt udbrændt sort.

Denne effekt kan man opnå på to måder.

I kender det allesammen hvis man har fået indstillet sin lukkerhastighed for højt, så bliver billedet helt sort.


Når man skal bruge lukkerhastigeheden til at lave baggrunden sort går man gradvist frem til alt naturligt lys er væk. I dette tilfælde indenfor endte jeg på f/4,5 – 1/250 sek for at få baggrunden væk.

Men man kan også bruge sin blænde til at fjerne baggrunden.


Det er samme fremgangsmåde som med lukkerhastigheden, man tar det i step til baggrunden brænder helt ud i det sorte og her endte jeg på f/22 – 1/15 sek.

Nu har man etableret en kunstig sort baggrund nu skal man så tilføre lys til sit motiv og det gøres med flash!

Her har jeg taget min billige Yongnuo flash og sat på en exstension cord og håndholdt fyret flashen af ude fra venstre. Det er så nemt som at klø sig i nakken.

Her er et andet eksempel taget en anden dag hvor lyset var lidt kraftigere, men stadig uden problemer kunne baggrunden brændes væk.

Hvornår bruger man så lukkerhastigheden og hvornår bruger man blænden til at lave sin sorte baggrund.
Ja hvis man ikke lige har en tæskedyr highspeedsync flash som for eksempel en SB-800, så kan man med fordel bruge blænden, men vil man stadig gerne kunne lege med sin dybdeskarphed og køre ned på f/2,8 så skal man nogengange så højt op i lukkerhastighed at man er tvunget til at bruge en dyr flash.

Min Yongnuo kan kun syncronisere op til 1/200 sek, så jeg bruger blænden når jeg bruger denne flash.

Håber i kunne bruge tippet.

Relateret indlæg

8 Kommentarer

Lidt mere leg med flash. | Fotomalia.dk juni 13, 2010 - 7:03 pm

[…] i kan se er det jo helt lyst, men så brugte jeg teknikken fra “kulsort baggrund- uden baggrund” og stillede på blændetallet til alt undtagen flashlyset var helt […]

Besvar
Lidt mere leg med flash. | FotoMalia juli 2, 2012 - 4:04 pm

[…] i kan se er det jo helt lyst, men så brugte jeg teknikken fra “kulsort baggrund- uden baggrund” og stillede på blændetallet til alt undtagen flashlyset var helt […]

Besvar
Susanne oktober 25, 2012 - 12:46 pm

Hej Kasper,

Jeg har forsøgt din fremgangsmåde (fra 15. maj 2010). Når jeg har skudt ind, således at baggrunden er helt sort, sker der blot det, at når jeg sætter blitzen på fra siden, at den nærmest oplyser hele rummet. Er der mon nogle indstillinger på blitzen, jeg ikke får lavet?

mvh Susanne

Besvar
Kasper - fotomalia.dk oktober 25, 2012 - 1:36 pm

Hej Susanne.

Rigtig godt spørgsmål!
Det der sandsynligvis sker, er at din flash rammer nogle ting/vægge i rummet og bliver kastet rundt og oplyser det hele. Den måde jeg tog disse billeder på, var ved at være i et meget stor rum, hvor der var langt til bagvæggen (udenfor er bedst) og så zoomede jeg min flash til MAX.
.
Alternativt, hvis du ikke kan gå uden for med motivet, eller er i et mindre lokale, så kan man afgrænse spredningen af lyset fra flashen men en såkaldt “Znoot” Se link her.
.
http://webshop.goecker.dk/product/HONLSNOOT8WB
.
Håber det gav mening, ellers spørg endelig igen. Det kan også være at Brian har en kommentar til dette?

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 25, 2012 - 3:28 pm

Hej Susanne…
.
Det er en lidt kringlet forklaring Kasper kommer med her, men det er faktisk ret nemt, og vi skal nok få det til at virke for dig også – men for at jeg kan hjælpe dig bedst muligt, er jeg lige nød til at høre hvad du har af grej og hvad du gerne vil!
.
glæder mig til at hjælpe!

Besvar
Susanne oktober 25, 2012 - 4:00 pm

Hej Kasper og Brian,

Tak for jeres svar så vidt. Jeg har sendt en mail til Brian med et par billedeeksempler.

Besvar
Line marts 14, 2019 - 6:27 pm

Hej, hvad er en exstension cord?
Mvh. Line

Besvar
Jakob Kjøller marts 14, 2019 - 9:56 pm

Det er et kabel man sætter imellem flashen og kameraet, som den her: https://www.hother.dk/interfit-multifit-ttl-spiral-kabel-int-131.html?gclid=EAIaIQobChMIm–xmcKC4QIVAuJ3Ch1RXAD8EAQYASABEgKwWPD_BwE&___store=excl_moms&___from_store=excl_moms

Bemærk forskellige kamera producenter bruger forskellige kabler, men konceptet er det samme.

Besvar

Smid en kommentar til os