Kreativt fotografi

af Carsten Krog Pedersen

Jeg hører ofte udsagn som; jeg fotograferer, fordi jeg gerne vil udtrykke mig kreativt. Men er fotografi i virkeligheden kreativt?

Jeg har i gennem længere tid gået og rodet lidt med hvad kreativ fotografi egentlig er og om fotografi i det hele taget er kreativt.

Det er yderst relevante spørgsmål, når man som jeg, udbyder et kursus i kreativt fotografi!

Men hvad er egentlig kreativitet og har vi brug for den?

Der er lavet masser af undersøgelser om kreativitet og man kan være kreativ i snart sagt hvad som helst. Man kan spise kreativ mad, leve kreativt, være kreativ sportsmand osv. osv. Men spørgsmålet er jo om man kan være en kreativ fotograf?

Olympus PEN-F og 17 mm.

Det at tage et billede, er for mig at se ikke nogen kreativ proces, som det heller ikke er nogen kreativ proces at sparke til en bold, eller slå et søm i.
Kreativiteten i sport opstår, mener jeg, når man som Michael Laudrup, laver en aflevering hen over hovedet på forsvaret og lige i fødderne på Ebbe Sand. Eller når man som tømrer, bygger et hus og sætter brædder sammen, til noget brugbart. Eller nærmere når der opstår et problem og man er nødt til at afvige fra tegningen, for at løse problemet.

Men hvad så i forhold til fotografi?

Det at trykke på knappen er ikke kreativt! Vil det så sige at billedjournalister, ikke er kreative? Deres opgave må jo være, at vise verden som den er og det må i min verden betyde, at man skal være så lidt kreativ som muligt, altså vise verden uden fortolkning. Men heri opstår kreativiteten. At billedjournalisten er nødt til at være yderst påpasselig for IKKE at give et “forkert” indtryk af verden. Det kræver stor forudseenhed og evne til at tænke et billede, før det opstår (forestiller jeg mig) og heri opstår netop kreativiteten.

Smykkesmeden Jørgen Ransby med Olympus PEN-F 17 mm.

Kreativiteten er måske i virkeligheden tankeprocessen før under og efter en optagelse. Evnen til at forestille sig et billede og så efterfølgende skabe det eller evnen til at skabe noget anderledes. Og det er vel netop i det anderledes at udtryk som “kreativ livsstil” er opstået. Han lever ikke ligesom jeg, altså lever han kreativt! I så fald kunne dette udsagn jo gælde begge veje, altså også for den som så på den anden, som en kreativ livsstil.

Kreativitet kan måske beskrives som viljen til at prøve noget nyt. Og her er der ikke tale om nyt for menneskeheden, men nyt for en selv, for kreativitet må være individuelt, ligesom mod. Har man viljen til at udfordrer sig selv, så er kreativiteten lige om hjørnet. Man behøver med andre ord ikke udfordre menneskeheden, men blot sig selv, for at kunne kalde sig kreativ.

Sony A7 og spejltele

Jo større kendskab man har til sit grej (hammeren, bolden eller kameraet) jo større er ens frihed til at prøve dette af og udfordre ens egne grænser. Det er dog igen forudsætning, da der findes mennesker som kan være kreative, uden kendskab til noget som helst grej. De har en form for kreativitet, som vel kan kaldes intuition….Men nu er vi inde i et nyt begreb, som jeg hellere må lade ligge, for jeg har vist bevæget mig på dybt nok vand i forvejen.

Overbelyst blomst – Olympus Em-5 og Meyer-Lydith 30 mm.

Mit bud på hvad kreativitet er, og hvordan den opstår.

Ofte opstår kreativitet ud af hårdt arbejde og leg. Det er ofte en nødvendighed at kende sit “element” grundigt, for at kunne være kreativ. At kende sit kamera til bunds giver altså friere muligheder for, at bruge den kreativt.
At kunne skabe det tanken forestiller sig og dog være parat til at ændre sin forestilling, når forholdene byder det og bryder din forestilling.

Ovenstående er et bud på kreativitet, men jeg er sikker på at mange af jer derude har lige så kvalificerede bud om ikke mere kvalificerede.
Hermed slutter jeg min kreative skriveproces for denne gang.

Relateret indlæg

6 Kommentarer

Brian - fotomalia.dk juli 31, 2018 - 2:10 pm

Hej Makker…

Tak for et dejligt indlæg, og dejligt ta høre dig forsøge at kategorisere kreativitet – det er ikke en nem sag!

Mit bud på det kreative fotografi… Hmm tja.. det er sku svært at sætte ord på, det kræver nok at man lige tygger lidt på det, så det tror jeg lige jeg vil gøre – hvis der kommer noget brugbart ud af det vender jeg tilbage.

Egentlig ville jeg bare sige tak for et dejligt indlæg!

Besvar
Carsten Krog Pedersen august 8, 2018 - 1:22 pm

Det var da så lidt Brian. Glædeligt at høre fra dig.
Mit bud på kreativitet er jeg sikker på vil ændre sig lidt igen. Det er stadig en proces at tænke over det, men jeg syntes bare det er meget fint at få det defineret en smule, så vi ved hvad vi taler om, når vi taler 😉

Besvar
Steen Brølling juli 31, 2018 - 3:23 pm

Halløj ven. Efter vores snak forleden om dette samme emne har jeg faktisk fundet ud af hvad kreativitet ER. Men det må du komme forbi og få en snak om igen en dag, for at få svar på 🙂

Besvar
Carsten Krog Pedersen august 8, 2018 - 1:23 pm

Hej Steen
Det ser jeg meget frem til.
Vi ses snart.

Besvar
Jakob Kjøller august 10, 2018 - 9:59 pm

Hey C.

Jeg har tænkt langt og længe over dit indlæg.

I den senere tid, har jeg været i mange diskutioner og snakke omkring fotografi, kreativitet og fortællinger.

Det virker som om, at der er en hulens masse regler, idéer og tanker. Det skal gerne kunne kvantificeres (især hos mig), men jo mere jeg tænker over det, er det klart for mig.

Kreativitet er i min verden frihed, kreativitet er det der opstår, i det øjeblik jeg ikke længere tænker over tingene, men bare giver slip og tænker “f..k det jeg gør det sku!”. Det er i de øjeblikke jeg er mest kreativ, der hvor jeg bare “gør” om man vil.

Besvar
Jon Detlefsen august 11, 2018 - 3:59 pm

Den Store Danske skriver bl.a.: “Kreativitet, i daglig tale en løs betegnelse for menneskets evne til at skabe noget nyt, overraskende, hidtil uset.”

Og:

“Forskning i kreativitet begyndte ca. 1910 i forbindelse med udviklingen af intelligensprøver. Man fik her blik for forskellen imellem rent reproducerende tænkning, hvor forsøgspersonerne anvendte tillærte metoder, og den originale, såkaldte produktive tænkning.”

Besvar

Smid en kommentar til os