KOLD billedekritik (Del 1)

af Brian - fotomalia.dk

Vi har i denne omgang af fotokonkurrencen valgt at gøre tingene på en lidt anden måde, vi kører nemlig kritikken over et par dage, og annoncerer så vindenden af konkurrencen på fredag.

I dag står den altså på lidt billedkritik.

NY KRITIK!

Pyyha jeg syntes det har været en rigtig svær omgang – både at finde en vinder, men også at komme med konstruktiv kritik til billederne i emnet KOLD! Jeg ved faktisk ikke helt hvorfor, men tror måske det er fordi vinterbilleder er lidt nyt for mig – men her kommer lidt tanker.

Vi har som sagt valgt at lave kritikken på en anden måde denne gang, og i denne omgang kører vi mere i et tema, og har valgt billederne ud fra dette. Vi kommer formentlig med en omgang kritik mere, for på denne måde at indrage flere af jeres billeder – på den måde er vi sikre på at blive uvenner med jer alle sammen på en gang 😉

Ej vi håber selvfølelig I vil lege med, og tage kritikken som den er ment – konstruktiv, og i bedste mening.

 

SKARP KRITIK!

Skarphed er temaet for dagens billedkritik, og for mange er skarphed en af de vigtigste egenskaber for om et billede er godt eller skidt – “det jo ikke engang skarpt!” hører man tit som kritik til billeder som indeholder så meget historie eller følelse, at det næsten drypper fra billederammen.

I mine øjne behøver et billede ikke nødvendigvis at være skarpt for at være godt – jeg har set, og selv lavet flere billeder, hvor det uskarpe giver billedet mere mening og stemning – men uskarphed i billeder skal altså give mening i forhold til motiv og historie for at det holder!

 

RYSTET

Herunder har vi et billede med en god idé, en god historie, et fantastisk motiv, og et lækkert lys, men der mangler desværre skarphed!

dsc_0015-708b59d5b22feffcde9d18cd9f57056168e70505

Ahlggrenn iskrystaller

 

På makrobilleder som ovenstående, kan det være rigtig svært at holde kameraet stille nok til at producere et skarpt billede, og det hjælper helt sikkert ikke når det er rystende koldt – men billedet herover ville i mine øjne have været mange gange bedre, hvis billedet stod knivskarpt.

På makrobilleder forsøger jeg altid at finde en lukkertid som jeg ved jeg kan holde stille (dette betyder nogle gange en høj ISO), og så forsøger jeg at kontrollere min vejrtrækning, så jeg holder vejret når jeg tager billedet.

FOKUS

At ramme fokus helt rigtigt er ikke altid lige nemt, specielt ikke når det sner, det er koldt og man bøvler med dug fra ens ånde i søgeren – men hvis man lægger fokus forkert, så går det ud over historien, og ud over ens billede.

Nogle gange er det ikke meget der skal til og i nedenstående tilfælde er det marginaler det drejer sig om.

kold-ab69b7349b6c3af47469be048ff6da6793f68ccc

Lennard Christiansen – Vinterbison

 

 

Jeg er vild med dette billede – sneen får det til at virke næsten som et maleri, og det er så meget en skam at fokus lige er smuttet en my. Når jeg kigger på dette billede, bliver mine øjne draget lidt for meget af det skarpe græs, og ved nærmere inspektion, så ligger fokus faktisk lige foran bisonen – ØV

Nu har jeg selv stået i samme situation, og jeg ved hvor svært det var at ramme helt rigtigt – Lennard, du må lige igennem bunken igen, og se om ikke der er et der er lige i øjet!

 

ET VALG

Det sidste billede vi skal kigge på, det er faktisk nogenlunde skarpt, jeg er bare ikke helt enig i, hvor fotografen har lagt fokus – og nu er vi helt sikkert ude i noget i noget man må kalde smag!

Jeg tror at nedenstående billede ville virke langt bedre, hvis fokus var lagt lidt længere inde i billedet, eller hvis man havde brugt en mindre blændeåbning (større dybdeskarphed).

isformation2-1a31717eda1c94b384300856b1963bcfcfdbd9db

Kim Sørensen – Isformationer

 

Jeg syntes der er en dejlig stemning, og et godt lys på dette billede, men jeg har svært ved at finde ud af, hvad fotografen gerne vil fortælle mig.

 

FOR HÅRD KRITIK?

Jeg håber virkelig at I tager godt i mod kritikken, det er i bedste mening, og kun ment konstruktivt – og så er det jo bare min mening!

Syntes du jeg var for hård, eller var du enig/uenig i min kritik, så smid meget gerne en kommentar!

Relateret indlæg

7 Kommentarer

Kim Sørensen februar 11, 2013 - 7:18 pm

Det var faktisk grunden til at jeg spurgte om man måtte uploade flere billeder – jeg var meget i tvivl om hvilket billede jg ville uploade, da jeg har flere versioner, med forskellige fokuspunkter og dybdeskarpheder….

Besvar
Brian - fotomalia.dk februar 11, 2013 - 8:41 pm

Hej Kim,
.
Ja det er altid svært at vælge hvilket et der lige er det bedste – udvælgelse nogen gange lige så svært som at tage det rigtige billede.
.
Og i virkeligheden er der aldrig et rigtigt valg, for det vil jo være individuelt hvad der rammer mest.
.
Der er som du ved ingen loft på hvor mange billeder man må sende ind til vores konkurrencer, men jeg syntes det er en god øvelse at forsøge at finde det rigtige billede også sende det!
.

Jeg håber du tager kritikken positivt – det var sådan ment!
.
Og tak fordi du viille lege med!

Besvar
Kim Sørensen februar 11, 2013 - 9:12 pm

Det gør jeg bestemt – man skal jo lære af sine fejl/beslutninger som man nu engang har begået/lavet dem….

Besvar
Lennard februar 12, 2013 - 8:10 am

Super kritik – kan godt se hvad du mener med fokus ligger lidt foran. Sad lige og kiggede på råfilen og kan se, at fokus umiddelbart ligger på selve hovedet og billedet er lidt mere “uldent” i originaludgaven. I efterbehandlingen har jeg så rodet med både skarphed og måske mest kontrasten …… og den har så nok fået lidt for meget og tager fokus fra det rigtige fokus. Men du har helt ret skarpheden ligger ikke lige på øjet(som er delvist dækket af sne).

Så kritik taget til efterretning og bunken bliver kigget igennem igen 🙂 – godt man ikke er så god til at slette ;-).

Ellers må der jo bare arrangeres en ny tur til Randers og snestorm.

Besvar
Brian - fotomalia.dk februar 12, 2013 - 11:48 am

Dejligt det kunne bruges, og ja kom endelig en tur til Randers igen – vejret i regnskoven, skal jeg nok kunne styre – men om jeg kan klare en snestorm igen, det ved jeg sgu ikke?
.
Tak fordi du ville lege med!

Besvar
ahlgrenn februar 13, 2013 - 12:48 pm

tak for din komentar til mit billede ,det er dejligt at få komentare af ens billede.det kan man da kun lære af tak for kretikken

Besvar
Brian - fotomalia.dk februar 13, 2013 - 5:32 pm

Dejligt at det kunne bruges..

Besvar

Smid en kommentar til os