15. December – Julegaver til fotografen

af Theis Poulsen

Har du en fotograf nørd i familien. Ham eller hende der bare brænder for alt der har med foto at gøre. Far, søn eller onkel Bob?
Her er en lille liste med gave ideer til fotografen. 

Gode gaver til fotografen

Røg på dåse

Kender du det at det hele bare lige mangler lidt stemning. Det kan nogen gange klares med en røgmaskine, men de er temmelig bøvlede at slæbe med og kræver for det meste en lang forlængerledning.

Det kan faktisk gøres meget nemmere og til en fornuftig pris. Atmosphere Aerosol er røg / dis på dåse.

Den fylder ikke meget i tasken kræver ikke strøm og kan hurtigt lige give det sidste pift til et billede.

Atmosphere Aerosol

 

Undervisning

De fleste fotografer hungre gerne efter mere viden. De ser timevis af video og kigger alle de tutorials de kan komme afsted med.

En ide kunne derfor være at glæde fotograf nørden med et online kursus. Creativelive er en super platform, som tilbyder undervisning inden for et vælg af genre. Priserne svinger men starter helt nede på 22$ så det skulle være muligt at finde noget i alle prislejer, og nå ja, du kan faktisk se ting gratis, hvis du er med når de optager de forskellige kurser.

Creativelive

 

Hukommelseskort

Mere plads kan en fotograf nok nærmest altid bruge. Hukommelses kort er i dag så billige selv for dem i en rigtig god kvalitet at de er inden for de flestes rækkevidde.

Husk og tjek hvilken kort type modtagerens kamera bruger. For det meste vil det være SD eller CF kort.

SD – Kort

CF – Kort

Mikrofon

De fleste moderne digital kameraer har også mulighed for at optage video. Faktisk kan mange af dem optage et rigtig godt video billede. Desværre er den indbyggede mikrofon ofte rigtig dårlig. Du for altså gode billeder, men lyden er ubrugelig. Derfor kan det være en super ide med en rigtig mikrofon til at sætte på kameraet.

Det behøver ikke være ret dyrt, men gør helt vildt meget for kvaliteten. Husk og tjekke om kameraet har mulighed for at bruge en mikrofon, de fleste kamera her efterhånden en mikfron indgang, men der kan være undtagelser.

Røde Videomicro

 

Adobe Photoshop / Lightroom

Stort set alle der har fotografering som hobby eller levevej, benytter sig af Adobe’s programmer. Photoshop er i højgrad standarden inden for billede redigering, og for rigtig mange så er Lightroom blevet et foretrukket raw converter.

Programmerne købes direkte ved Adobe og der findes en fin pakke, som indeholder dem begge. Programmerne købes som abonnement, og hvis fotografen i dit liv allerede bruger Lightroom og Photoshop, kan du give et gavekort på et års abonnement.

Adobe – Fotograferings pakke 92,50,- / måned

 

Joby Gorillapod

Joby laver nogle fantastiske små stativer til kameraer i alle størrelser. De kan stilles, krølles og sættes fast alverdens steder, og derved lukker du op for sjove nye muligheder. Noget af det bedste er at de stort set ikke vejer noget så de f.eks. er perfekte til tasken når man er ude og rejse.

Der findes mange forskellige modeller både til kameraer og mobiltelefoner. Tjek dem på www.joby.com

SLR-Zoom med ballhead

 

Mobil flash

Fotografen du kender, drømmer måske om at få lidt mere lys til sine billeder. Der kan være rigtig mange grunde til at bruge flash, men for mange opstår behovet hvis man tager billeder af mennesker. Godox har lavet en super flash med godt med power og som stadig kører på batteri. Man slipper altså for ledninger og andet bøvl.

En super lampe som helt sikkert vil skabe glæde når papiret bliver flået af.

Godox AD600

 

Reflektor

En reflektor bruges til at kaste lys i en bestemt retning. Den er et must have i alle fotografers værktøjs kasse. Så hvis din foto ven ikke allerede har en, er det en oplagt gave idé, for alle skal have en, der er ingen vej uden om.

Der findes et hav af reflektorer. De vigtigste farver er helt klart hvid, sølv og sort. Gå efter en fornuftig størrelse medmindre du har luret at der mangler noget bestemt. En rund reflektor med en diameter på godt 1 meter er et godt udgangspunkt.

Reflektor

 

 

Portræt objektiv

Hvis fotografen der skal modtage en gave tager portrætter, så står det objektiv formodentlig højt på ønskesedlen. 85 mm er på især FF et meget yndet område til portrætter. Det kæmpe hul på f/1.4 giver en fantastisk lav dybdeskarphed, og en super flot sløret baggrund.

Sigma laver i deres Art serie nogle mere end fantastiske og knivsparke objektiver til pengene. Denne 85 mm er nok en af de mest ventede objektiver i foto verdenen.

Sigma 85 mm Art

 

Backup

Vi hører desværre alt for ofte om fotografer der mister alt deres arbejder fordi computeren bryder sammen eller huset brænder. Sådan noget må bare ikke ske og derfor kan en gave i form af backup måske være den bedste gave du kan give.

Her på Fotomalia er vi glade for Jottacloud, som de fleste af os bruger til backup af alle vores tusindevis af billeder. Det hele klares nemt med et lille program på computeren der automatisk tager backup af alle dine filer, til en server i den store online sky.

Jottacloud online backup

Capture One

Capture One er raw converter, og nok verdens bedste raw converter. Programmet er det primære valg når det er professionelle fotografer der sætter sig til computeren. Det giver en fabelagtig billede kvalitet og har blandt anden en farve styring som er helt uden konkurrence. Desuden er det uden tvivl det bedste valg hvis du skal skyde tether – forbundet til computeren.

Fotograf nørderne her på Fotomalia kan varmt anbefale dette stykke fantastiske software. En lille bonus er at det faktisk er dansk produceret 🙂

Capture One

Wacom

Fotografer bruger, som du sikkert har opdaget, en del tid bag computeren med redigering. En super ide til fotografens julegave kunne derfor måske meget passende være en Wacom Intuos Medium. Det er sådan kort fortalt en tegne plade som gør det muligt at styrre computerens mus med en pen. Det gør redigerings arbejde utrolig meget nemmere. Spørger du mig er den et totalt uundværligt værktøj.

Spørger du Mads, vores inhouse Photoshop nørd,  vil han nok hellere undvære et ben, end at mangle sin intous, med andre ord ikke noget man lever uden 🙂

Wacom Intuos Medium Pro

 

Kameraet til fotografen – når du har vundet i Lotto

Står du og lige har vundet nogle gode danske millioner, jamen så skal du da give din fotograf ven et kamera. Det skal selvfølgelig være det bedste af det bedste, og her kigger vi faktisk på noget af det fineste danske håndværk.

Phase One laver nogle af de bedste kameraer i verden. Vi snakker  mellemformat i 100 mpix, og  optager i 16 bit farver hvilket er med til at gøre resultaet detaljeret, hvilket giver et lækkert dynamisk omfang og dejlige farver..

Phase One XF IQ3 100 mp

P.S. Jeg har besluttet mig for at give Jakob et i julegave, men i må ikke sige det til ham!

 

Hukommelses kort – kasse

Fotografer slæber altid rundt på hukommelses kort og de bliver altid væk i små lommer og andre gemme steder. Jakob gav mit et hint om de her små kasser da jeg sad og lavede listen. De er så fede at jeg faktisk lige kom til at give mig selv et par stykker af dem i julegave 🙂

De laves af Peli case som laver nogen af de bedste hardcases du kan få. Vi snakker ting du virkelig kan kaste rundt med uden at være bange for at de tager skade.

Der findes to udgaver en til SD og en CF kort, så sørg for at vælg den der passer til fotografens kort.

PeliCase 0915 – SD 

PeliCase 0945 – CF

Hvad ønsker du dig til jul???

Smid os da lige en kommentar med hvad der står øverst på din ønskeseddel her til jul. Altså hvad mangler du mest i foto tasken?

Dagens spørgsmål

Så er det tid til at forøge din vinder chance i vores julekalender.

Hvor mange julegave ideer er der på listen?

 

Hvilken gave endte jeg med at give mig selv efter at have lavet listen?

 

Skriv dit bud på jul.fotomalia.dk så har du endnu et lod med i FotoMalias julekalender 2016.

Held og lykke!

 

Relateret indlæg

1 Kommentar

jacobadk december 15, 2016 - 10:17 pm

Ønskesedlen pt.
1. Nikon AF-S Nikkor 500mm f/4E FL ED VR
2. Nikon 200-400mm f/4
3. Nikon 105mm f/2.8 makro
4. Carbonstativ
5. Stooooor IMac til redigering
6. Sigma Art 85mm f/1.4

Er jeg dyr at købe gaver til… neeeeej da 🙂

Besvar

Smid en kommentar til os