Hvordan læser du et billede?

af Jakob Kjøller

Dengang jeg gik i 8-10 klasse skulle vi lære at analysere billeder. Der er ikke noget som at putte billeder i bokse, og givet malerier er selvfølgelig lavet over længere tid, og derfor kan der være en del symbolik i billederne og ja, stort set alle billederne tog udgangspunkt i det gyldne snit.

Men men men, dengang fattede jeg det ikke, og for ikke at spilde min tid, har jeg holdt mig fra museer i meget lang tid, for jeg forstod det stadig ikke.

Lige som mange andre mennesker, så er jeg et følende væsen, og selv om jeg godt kan lide kasser (og er ret god til dem), så er det bare ikke alt jeg har lyst til og kan putte i kasser. Når jeg ikke kan putte ting i kasserne, så kan jeg ikke lide tingene, og derfor holder jeg mig fra dem.

Men så blev jeg lidt klogere

Efter at have hørt på mange mennesker, der er bare lidt klogere ned mig, altså på foto- og billede delen, er det stille og roligt gået op for mig, at der er kasser, men de er ikke defineret så endeligt som jeg troede, og huskede tilbage fra danske eksamen i folkeskolen.

7: Det gode fotograf skal betragteren selv gøre færdigt

-Per Folkver & Henrik Saxgren

Så betyder det, at du ikke skal vide hvad du laver, og vil fotografere? Nej ikke rigtigt, men det betyder måske mere, at du skal mærke hvad du fotografere, du skal mærke efter din personlighed, dine interesser og det der er “dig”, det fotografere du så, deler det med verden og så overlader du resten til den der kigger på billedet.

Der er intet i vejen, med at have et par emner eller stikord i tankene, det kan hjælpe dig en del. Bare pas på, at du ikke prøver at diktere billeder, så beskueren ikke har noget at arbejde med.

Er et billede for specifikt, så ryger man hurtigt igennem det, og så videre.

Udfordring & guleroden

Jeg har smidt syv billeder i indlægget her (ja ok, otte med det toppen), og hvis du er frisk (det ved jeg du er), så tager du et eller flere af dem, og fortæller mig en lille historie om billedet.

De tre bedste historer, får lov at vælge et billede fra min instagram profil (der kan være enkelte undtagelser, når det kommer til portætter, den kan jeg ikke altid give ud), som jeg printer i op til A2, signere og sender afsted til jer.

Deadlinen er fredag den 14 Februar 2019 kl 23:59.

Jeg håber du vil lege med 🙂

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

Relateret indlæg

2 Kommentarer

lars hylleberg februar 11, 2019 - 6:19 pm

Hej Jakob.
Tak for udfordringen, som jeg gerne tager op. Synes nemlig at man får en del ud af at forsøge at finde ord for det, der taler til een i et bestemt billede. Det er jo også sådan, at der er nogle billeder der vil i kontakt med een – mere end andre.
Af din serie på 7 billeder er det helt afgjort de tre billeder, der kredser om villakvarteret, der taler til mig og først og fremmest #1 og #3.
Billede #3 beskriver villakvarterets funktionalisme og symmetri – den lige vej som fordeler sideveje ud til højre og venstre, et netværk af veje kranset af trimmede hække, de lukkede haver og ingen børn på vejene. Vejene er til bilerme – når de kører vel at mærke – for når de holder stille holder de inde på grunden. Det er det jeg ser, men det der taler til mig er fornemmelsen af en rungende stilhed, her er ingen lyde, ingen barnelatter, ingen udelyde – det er lissom om alle er inde, kun en enkelt har en gæst på besøg. Mon der er landskab på TV?
På billede #1 ser jeg en kat kigge ind i en hæk og meget vel en hæk fra det samme villakvarter, for jeg fornemmer lige 40km skiltet og toppen af en flagstang. Det der taler til mig i dette billede er at det netop er en kat, der sidder og kigger ind i en hæk, at den ovenikøbet har ryggen til mig – for hvorfor skal jeg se det? Det ville umiddelbart være mere oplagt at den sad den anden vej med fronten imod mig.! Det skal jeg måske, fordi jeg skal sidde med fornemmelsen af at det er mig selv, der sidder og glor ind i den hæk sammen med min kat, at mit perspektiv er det samme som kattens, at jeg skal sidde med følelse af at være omkranset af en høj mur, være tilstede i et afgrænset og lukket univers. At dette ikke er et billede af katten men af den der ser på katten.
Bh Lars

Besvar
Jakob Kjøller februar 12, 2019 - 12:02 am

Hey Lars,
Tak for dine ord, absolut interessante betragtninger. Jeg vil lige lade dem stå ukommenteret indtil deadline er ovre. 🙂

Besvar

Smid en kommentar til os