Hvad betyder 50cm….?

af Brian - fotomalia.dk

Her i torsdagens tilbageblik på FotoMalia, ser vi på en lille opfordring fra Brian. En opfordring til at komme ned i niveau.

Ja, 50 cm. gør en kæmpe forskel – på flere måder end du tror…

Men hvilken forskel det gør i din fotografering, det kigger vi på idag.

 

NED I NIVEAU

Det er ofte nogle af de simpleste virkemidler, der gør den største forskel i forhold til ens billeder. Dagens tip er helt sikkert en af de gange, hvor det er simpelt, og hvor det virker.

Det handler om at komme ned i niveau…

Havterne (Sterna paradisaea)Havterne fotograferet på 180mm siddende med kamera og objektiv cirka en halv meter over vandoverfladen, men så tæt på ternen som overhovedet muligt (altså uden at blive våd) – ikke det bedste billede.

 

Ja, som sagt ikke det bedste billede, og man kunne nemt have valgt at droppe motivet, da der ikke rigtigt var mulighed for at komme tættere på fysisk. Man kunne selvfølgelig smutte en tur i Goecker og smide 50 kilo på en 500mm, men det kræver en anden økonomi, end min. Og jeg tvivler faktisk også på, at fuglen ville sidde. der når man kom tilbage.

En 500mm ville helt sikkert være lækkert, men man kan faktisk komme rigtig langt  ved bare at flytte kameraet 500mm. Ved at ligge mig HELT ned i vandkanten, kun få mm fra vandoverfladen, fik jeg et lidt anderledes resultat.

Havterne (Sterna paradisaea)

Skudt fra samme sted, samme afstand, og samme objektiv/blænde – men resultatet er et ganske andet.

Nej, det er ikke det klassiske “min havterne fylder hele billedefladen-billede”, som mange jagter, men billedet er i hvert fald blevet fornuftigt.

Det kræver ofte lidt ekstra anstrengelser at komme helt ned i niveau, og nogen gange betyder det, at man bliver en lille smule beskidt. Men det er den ekstra indsats værd, og det virker på de fleste motiver.

Brian er nede... (Foto: Jon Detlefsen)Ja det er ikke nødvendigvis kønt, men man må jo gøre hvad der skal til for at få sit billede – Og nej sådan nogle granitsten er hverken specielt bløde eller behagelige… (foto: Jon Detlefsen)

 

DAGENS BEDSTE

Lidt ekstra tid, lidt ømme lemmer og den rigtige brændvidde så var dagens skud i kassen.

Havterne (Sterna paradisaea)Den væsentligste forskel på dette og billede 2 er at her rammer solen lige øjet på ternen, og dette giver et lille glimt som gør det nemmere at identificere øjet på fuglen

 

Håber, du kunne bruge dagens indlæg, og at du kunne lide billederne.

Relateret indlæg

4 Kommentarer

Ard Jongsma maj 6, 2014 - 2:06 am

Jeg underviser jo lidt i ny og næ. Det første jeg plejer at spørge er: “Hvad er en fotografs vigtigste redskab?” Så svarer alle: “Kamera!” Og så kan jeg sige: “Nej, KNÆ!” Stakkels os der nærmer sig de 50! :S Vigtigste tip ever Brian!

Besvar
Brian - fotomalia.dk maj 25, 2014 - 7:33 am

Ard… Gamle knæ er ingen hindring – når alderen og knæene begynder at drille må du bare helt ned på maven, det gør det kun bedre!

Besvar
kim maj 8, 2014 - 8:15 pm

Tak for et godt indlæg Brian.
Jeg synes også, at det sidste billede sidder lige i skabet. I hvertfald er det mere interessant for mig, at se på, end et billede hvor kræet fylder hele billedet, men jeg er jo heller ikke interesseret i fugle som sådan.

Havde jeg mulighed for det, ville jeg medbringe en 2,5 meter kulfiberstige, og et passende stativ. Mine billeder ville ofte blive bedre af at blive taget i denne højde.

Besvar
Brian - fotomalia.dk maj 25, 2014 - 7:36 am

Mange tak Kim…

Det er sjovt så forskellig vi to er som fotografer – jeg HADER stativ, og du ville ønske du havde et der var endnu større…

Men okay, vores billeder er jo også forskellige..

Tak for kommentaren!

Besvar

Smid en kommentar til os