Fotouniverset arrangerer fotosalon med Lars Schwander

af Jakob Kjøller

Hvad er forskellen mellem kunst og pressefotos?. Hvad er det gør at nogle billeder bliver lavet som pressefotograi, men også bliver solgt som kunst? Lars Schwander kommer og fortæller om hans erfaringer på området.

Kan billeder blive for gode? Kan de gode blive for dårlige?

Op gennem 1980’erne – og især 1990’erne – formåede en ny generation indenfor pressefotografiet af sætte sig igennem med uhørt smukke billeder. Spændende kompositioner, der mere end tangerede kunst. Billederne var født til at blive udstillet på lige fod med kunstfotografier. Denne tendens gjorde sig ikke mindst gældende her i Danmark og hjemlige fotografer blev hyppigere inviteret til, at komme ud på internationale festivals. Men blev disse fotografier for æstetiske? Og hvor går grænsen mellem form og indhold for pressefotografiet?

Samtidig var der – blandt mange andre tendenser – en stærk bevægelse i kunstfotografiet mod at nedbryde æstetikken. Mange kaldte sig kunstnere frem for fotografer og skabte et begreb som udøverne kaldte ”fotobaseret kunst”. Eller med andre ord: Kunstnere som benyttede fotografiet som medium. De dyder som klæbede til fotografiet som skarphed, retouchering, ja, hele fotografiets historik skulle bortraderes for en ny ”friere” billeddannelse. Frigjort fra det traditionsbundne, ja, endda frigjort fra 1980’ernes iscenesatte fotografi, det idébaserede, konceptuelle billede. Fotografiet reduceret til en teknisk disciplin, som blev endog anderledes lettere, da det digitale fotografi vandt frem.

Med digitaliseringen åbnedes op for et helt nyt billedesyn, det som greb helt tilbage til Kodaks barndom, nemlig demokratiseringen af billededannelsen. Det, at alle kan tage billeder. Med digitaliseringen, blev hele processen gratis og ulige nemmere at udøve. I dag kan alle tage gode billeder med mobiltelefoner, der endda . for nogens vedkommende – har Carl Zeiss optikker, der i tidligere versioner sad på Hasselblad og Rollei, men nu også Sony. Men det er ikke kun billedernes tekniske kvalitet, der er blevet væsentligt forbedret via mobiltelefonerne, der er også flere og flere let tilgængelige programmer for billedbehandling. Alt i alt kan det somme tider være vanskeligt at se forskel på den professionelle kontra amatøren, på det kunstneriske fotografi kontra det som ikke er. Hele selfiekulturen har rykket grænser for billedets værdinorm.

Tilbage står spørgsmålet, hvad er egentligt det gode billede – og hvad er ikke? I forlængelse heraf: hvor går grænserne egentligt?

Det praktiske

Selve arrangementet koster 95 kr, og vil blive afholdt torsdag den 25. april 2019, kl. 19:00 – 21:00, og bliver afholdt i mit studio på Fuglebækvej 2a, 2770 Kastrup.

Efter oplægget er der rig tid til en rask diskussion om emnet, og en kop kaffe eller ligende.

Lyder det som noget for dig, så book din plads her

Om Lars Schwander

Jeg (Jakob Kjøller) har kendt Lars i rigtig mange år (8+). Hvad Lars ikke ved om fotografi, er næsten ikke værd at vide. Det er typisk ham jeg ringer til, når jeg skal have en eller anden lille krøllede detalje om et fotografisk emne.

Lars Schwander (www.larsschwander.com) er fotograf, skribent, udstillingsarrangør mv. Han har været ansat ved Brandts, Det kongelige Bibliotek og Louisiana.
Han var grundlægger af Fotografisk Center og var der direktør i 15 år.

Lars Schwander står bag en lang række bøger, kataloger og artikler om fotografi. Således har han udgivet ”Viggo Rivad – mellem lys og skygge”, ”Margrethe II – portræt af en dronning”, ”Yoko Ono – Conceptual Photography”, Ung dansk Fotografi (i en tiårig årrække).

Endelig har Lars Schwander arrangeret mange udstillinger ind- og udland, senest ”Yoko Ono – Transmission” på Charlottenborg.

Hvem er fotouniverset?

Fotouniverset er mit og Henrik Wessmann’s projekt, det er et projekt der kommer ud af, at vi gerne vil blive bedre, vi vil gerne lære og vi vil gerne have dig med på vejen.

Vi vil have en samtale om fotografi; ikke teknik. Vi vil se billeder; ikke nye kameraer. Vi har kigget på marked, vurderede hvad vi selv ville være glade for at blive klogere på.

Og nå ja, så er det nonprofit, alle pengene går til omkostninger (betalings gebyr, Kage, Kaffe/The) og foredragsholderen.

Dette er vores udgangspunkt: “Vi vil inspirerer. Vi vil inspireres.”

Smid en kommentar til os