Farveboost med LAB color

af Mads - fotomalia.dk

I denne video viser jeg, hvordan i kan trække farver rigtig flot frem i jeres billeder. Vi skal over i LAB color-mode og rode lidt med levels og curves. Fordelen ved LAB color-mode er at vores billede bliver delt op i 3 channels – Lys og A & B. Derved får vi muligheden for at justerer vores lys og skygge uden at gå ind og trække i vores farver – og omvendt kan vi gå ind og booste vores farver uden at ødelægge vores detaljer i lys og skygge. Det er rigtig smart!

Jeg synes teknikken fungerer bedst på naturbilleder eller bare billeder der er taget udendørs, da der er så mange flotte detaljer og texture man kan trække frem – men i er selvfølgelig velkommne til at prøve teknikken af på familieporttrætterne!

Ekstra info til de øvede: Man kan selvfølgelig lave “Smart objects” af sine adjustments-lag sammen med sin baggrundskopi mens man stadig er i LAB-mode, herefter konverterer man så til RGB – derved får man muligeden for at gå tilbage i LAB mode via sit smart object og lave evt. efterjusteringer. Men jeg ville ikke bringe for mange elementer ind i videoen. Hmmm det kunne være jeg skulle vise jer fordele og ulemper ved smart objects i min næste video?

Her ser i forskellen på billeder før og efter vores LAB workflow. (Træk i slideren for at se før og efter)

 

[beforeafter]
[/beforeafter]

Relateret indlæg

9 Kommentarer

Brian marts 17, 2010 - 1:58 pm

Hej Mads..

Cool video, men hvad er forskellen på at gøre dette også bare skrue op for contrast og saturation?

Brian

Besvar
Mads marts 17, 2010 - 2:32 pm

Hej Brian

Forskellen er; at ved at skrue op for “contrast” og “saturation” i RGB mode påvirker du hele billedet – altså alle dine channels, dvs. både farver og lys og skygger bliver forstærket på samme tid – på den måde har du ikke den samme kontrol som i LAB-mode, hvor du kan styre din kontrast i lys og skygge separat fra dine farver og omvendt kan du forstærke dine farver uden at brænde dine detaljer ud i lys og skygge. Håber det giver mening? Ellers kan du kigge her hvor Dan Margulis forklarer lidt mere omkring, hvad man kan bruge LAB color space til.

Men jeg vil give dig ret – der er flere metoder at booste sine farver. Og man kan faktisk opnå samme effekt ved at lege med levels og saturation – har lige afprøvet det 🙂 Men sådan er det med photoshop – der er utroligt mange måder at nå frem til samme resultat, det er bare med at lege løs med programmet

Vh. Mads

Besvar
Catarina marts 18, 2010 - 9:21 am

Wauw sikke da en forskel. 🙂

Tak for introen – den skal jeg da helt klart lege med. 🙂

Besvar
Lennard marts 19, 2010 - 8:50 am

Hej Mads
Synes ikke jeg kan finde funktionen i CS3 🙁 – eller er det bare mig som er blevet “blind”.
Men super funtion – set udfra videoen.

Vh
Lennard

Besvar
Bornholmeren marts 19, 2010 - 3:41 pm

Lennard = hvilken funktion?
Sidder med CS3 (mac)

Besvar
Mads marts 19, 2010 - 7:02 pm

Hej Lennard

Jeg vil tro du leder forgæves efter “adjustments-panelet” det har du ikke i CS3. Men frygt ikke 🙂 Du skal blot gå ned og trykke på den sort/hvide cirkel i bunden af dit layers-vindue (F7) Der finder du levels og curves som adjustments-lag istedet.

Håber det virker.

Vh. Mads

Besvar
Lennard marts 20, 2010 - 2:56 pm

Hej Mads

Det var lige netop det jeg manglede 🙂

Vh
Lennard

Besvar
Catarina marts 27, 2010 - 2:26 pm

Endnu engang tak. Nu har jeg prøvet det og det ser faktisk ret godt ud. Resultatet kan ses her:
http://www.catarina.dk/photoblog/2010/03/27/stub-nosed-snakes/

Besvar
Mads marts 27, 2010 - 3:56 pm

@Catarina

Jeg er glad for at du kunne bruge tippet – dine billeder ser bare rigtigt flotte ud. Godt arbejde 🙂

Besvar

Smid en kommentar til os