Bedre billeder på Facebook?

af Ard Jongsma

Hvordan får du billederne til at se bedst ud på Facebook? Det er faktisk noget som du i høj grad kan styre. Læs her hvordan!!

FACEBOOK ØDELÆGGELSE

Vi har været her før, men fotogrupper på Facebook bugner stadigvæk med fotografernes undskyldninger om Facebooks ødelæggelse af deres billeder. Og det er rigtigt, at Facebook kan være ret hårdt ved vores filer. Men det behøver nu slet ikke at være så slemt! Hvis du gør dit forarbejde godt, er der ikke meget Facebook vil pille ved. Det handler om at fodre Facebook en fil som den ikke har lyst til at æde sig ind i.

HVAD SIGER FACEBOOK SELV?

Hvordan gør man det? Man finder frem til hvad Facebook selv siger omkring emnet. Facebooks egne instrukser skifter regelmæssigt, så hold øje med ændringer, men her er en opsummering af, hvad der synes at være vigtigst i dag:

  • Reducér dit billede til 2048 pixels over længste led. Det skal være PRÆCIST 2048 pixels! I Photoshop skal du vælge Image->Image size fra menuerne, og så vælge (vigtigt!) “Bicubic sharper” i Image Size dialogen. Brug helst vandrette eller rektangulære billeder.
  • Skift farverum til sRGB. Mange fotografer bruger Adobe RGB, men det skal konverteres ‘ned’ til sRGB hvis du vil have bare den ringeste chance for at andre får nogenlunde de samme farver at se som dig. Det gælder ikke kun for Facebook, men for hele nettet. I Photoshop vælger du Edit->Convert to Profile og følger instrukserne.
  • Gem som JPG i høj, men ikke allerhøjeste kvalitet. Kvalitet 9 i Photoshop plejer at være rigelig!
  • Check at dit billede ikke fylder mere end 1MB. Facebook siger selv, at hvis det bliver fodret et billede som er større end 1MB vil det komprimere billedet yderligere. Så går det galt med detaljerne og især med gradueringer i bestemte farver, som for eksempel grøn og blå (himmel!!!).
  • Upload til et billedalbum i Facebook. Ikke direkte til tidslinien. Og kryds af at upload skal være i høj kvalitet. Facebook siger stadigvæk, at dette er vigtigt, men jeg har lagt mærke til, at det ikke synes at gøre den store forskel længere. Måske er det, fordi jeg ikke uploader for store billeder. Og måske giver Facebook ad denne vej en mulighed for også at uploade billeder som er større end 1MB i god kvalitet.

ALTERNATIVER

Første alternative mulighed er selvfølgelig at bruge Photoshops egen “Export” dialog. Den finder du under File->Export->Export as…

Her kan du se dialogen med de rigtige indstillinger:

 

Jeg hart sat kvaliteten her til 80% (øverst til højre) men den skal stilles sådan at filstørrrelsen (øverst til venstre) bliver under 1MB. Billeder med meget støj giver MEGET større filer i JPG formatet!!! De skal derfor have en større komprimering (lavere kvalitet). Bredden skal være nøjagtigt 2048 pixels. Højden følger automatisk med. Husk også her at bruge “Bicubic sharper”.

PHOTOSHOP ACTIONS

Jeg bruger selv Photoshop Actions. Det gør jeg primært fordi det er min erfaring at én voldsom reduktion af billederne  giver et mindre godt resultat end en reduktion ad to, eller endda tre omgange. Desuden gemmer jeg alle mine reducerede filer i en separat mappe til upload. Så når jeg har et billede på skærmen, kan jeg klikke på en action jeg har lavet, som så laver alle ovenstående ting (og lidt mere) på én gang, gemmer filen i en dedikeret mappe og lukker originalfilen.

Nedskalering ad flere omgange med “Bicubic sharper” tilskærper billederne betragteligt! Det kan være for voldsomt med portrætter. Vær opmærksom på det!

Hvis du har lyst til at lege med dem, må du gerne bruge og ændre mine actions. Jeg har uploadet to actions her – én til lodrette billeder og én til vandrette billeder. De gemmer ikke længere den reducerede fil, da jeg jo har en anden mappe- og drevstruktur end du har. Så hvis du gerne vil have dem til også at gemme og lukke filen, som jeg gør i mine actions, må du selv udvide med en linie eller to.

Du kan importere mine to Facebook actions ved at klikke det lille menu ikon i toppen til højre af Actions panelet. Så vælger du “Load Actions”, og finder frem til den fil du lige har gemt. I nogle browsere vil du opleve at de ved download ryger direkte ind i Photoshop. Det er også OK.

 

HVASSÅ MED INSTAGRAM?

Til sidst: Instagram er et fantastisk medie til at dele billeder, men automatisk at poste billeder videre fra Insta til Facebook er en rigtig, rigtig dårlig idé. Husk det, især når billeder har fine detaljer eller følsomme gradueringer.

Jeg håber, at I kunne bruge dette indlæg og ser frem til alle jeres endnu bedre billeder på Facebook!

Dagens to spørgsmål i julekalenderen:

  1. Hvor mange pixels over længste led er det optimale for Facebook billeder?
  2. Hvad er farverummet billederne skal ligge i?

Skriv dine bud på jul.fotomalia.dk. Hvis du svarer rigtigt har du endnu to lod med i FotoMalias julekalender 2016.

Held og lykke!

Ingen konkurrencer uden præmie!

I år er det Njalfoto, som leverer hovedpræmien.

http://bit.ly/2gK67VT

Præmien er ikke mindre end et MANFROTTO MK190GOC4TB med med et496RC2.

For at deltage i konkurrencen skal du finde dagens ord eller svar på et af de spørgmål, vi stiller her på siden, og sende svaret ind her jul.fotomalia.dk. For flere informationer om konkurrencen se her.

Relateret indlæg

Smid en kommentar til os