Cordyceps

af Brian - fotomalia.dk

For et par dage siden gav jeg jer en lille udfordring, og den skal vi i dag finde svaret på.

En svær en

He he jaaaaaa den var ikke helt nem, det havde jeg godt på fornemmelsen.

Der var faktisk kun en enkelt der var rigtig på den til trods for at der var mange kreative indslag i mellem. (Kristian du har opnået din første klat Street kredit – tillykke med det)

Hvad var det så?

Det vi ser er en snudebille der er blevet angrebet af en cordycepssvamp. Cordycepssvampen er en arts specifik, parasitisk svamp, så denne art kan kun angribe lige præcis denne art af snudebille.

CordycepsDet røde på spidserne af de udvækster der vokser ud af billen er formentlig spore som er ved at være klar til at sprede svampen yderligere.

Når et insekt bliver angrebet, påvirker svampen, billens hjerne, så billen kravler op mod lyset. Det gør at når billen dør og svampen er færdig udviklet, så har svampen de bedste muligheder for at sprede sine spore og inficere en ny snudebille – kort sagt fantastisk.

Det smarte ved at svampen er så specifik er at den “holder styr på” at en enkelt art ikke bliver for dominerende i et økosystem – hvis en art bliver meget talrig, så har svampen for denne art jo meget gunstige forhold, og god mulighed for at sprede sig , og på denne måde regulere den altså bestanden af den pågældende art. Hvis svampen ikke var arts specifik ville den formentlig have alt for stor påvirkning på et økosystem, da den ville kunne sprede sig til alle insekter i området. At svampen er arts specifik er faktisk også den eneste måde at svampen kan eksistere på for hvis den ikke var arts specifik, så ville den jo ende med at udrydde alle insekter og derved sit sit eget livs grundlag.

Kort sagt det er en af vores fantastiske verden finurlige og fantastiske skabninger.

Relateret indlæg

3 Kommentarer

Mads januar 23, 2011 - 3:47 pm

Det er for sejt det der!

Ikke nok med at du er fotonørd, så er jeg lige ved at sige at du måske er endnu mere “jeg ved en masse underlige ting om dyr-nørd”

Besvar
Brian januar 23, 2011 - 5:33 pm

jeg Takker mange gange…

Besvar
Jesper Elgaard januar 23, 2011 - 6:28 pm

Naturen er ikke mindre end mirakel på mirakel!
Tak for denne viden. 🙂 Jeg må snart op og besøge Regnskoven igen. Måske man kan få en guided tour, så man får en masse af de små detaljer med. 🙂
Venligst, Jesper.

Besvar

Smid en kommentar til os