Bag om billedet (Nyhedsmail)

af Brian - fotomalia.dk

Hver uge laver jeg billeder til regnskovens interne nyhedsmail, nogen uger bliver det flere end andre, men det er faktisk en opgave jeg elsker, specielt når jeg har tid til at lege bare en lille smule!

I denne uge skulle jeg lave et par billeder af noget byggearbejde der er i gang i den sydamerikanske kuppel. Det er egentlig ikke fordi jeg havde specielt meget tid, eller fordi billederne er prisvindende, men jeg syntes de er blevet meget gode, og tænkte det måske var sjovt at læse om, hvordan jeg arbejder i en sådan situation.

 

OPGAVEN

Min opgave var at lave et billede der fortalte, om det arbejde der har været igang i den forgangne uge – på billedet lægger vi vægt på, at man kan se de personer der arbejder med opgaven, og at man får en fornemmelse for omfanget. Men det er også vigtigt for nyhedsbrevet, at der er lidt “eye-candy”, altså lidt gode billeder!

 

BILLEDE 1

Lige ved denne opgave startede jeg faktisk lidt omvendt, jeg startede nemlig tæt på Bjørn – håndværkeren der var i fuld gang.

Normalt ville jeg starte med at få hele situationen med, og så arbejde mig ind – men i dag startede jeg altså omvendt. Det første der fangede mig, var de to typer af net og Bjørn bagved – jeg formodede at de to lag net ville give en spændende ”bokeh” og følte mig derfor fristet til at hoppe ind i opgaven her!

(Til min gode ven Ard – læg lige mærke til, hvordan lyset brydes der hvor de to typer net krydser hinanden – spændende sager!)

(Nikon D4 – tamron 24-70mm – 24mmm –  A – f/2.8 – 1/50sek – ISO 10.000)

 
På et billede som dette er der ikke meget andet at gøre end at fokusere manuelt – kameraet kan simpelthen ikke ”se” bjørn igennem nettet.  Bjørn arbejdede og bevægede sig derfor konstant – dette kombineret med meget lidt lys (1/50sek – f/ 2.8 – ISO 10.000) og at det faktisk var ret svært at se ham, gjorde det noget bøvlet at fokusere manuelt, og jeg ente faktisk mere eller mindre med bare at satse på at ramme rigtigt!

Næste problem var eksponeringen – den store mængde sort i billedet snød kameraet, og jeg var nødt til at kompensere, derfor brugte jeg eksponerings-kompensationsknappen til at finde den rigtige eksponering!

Sidst men ikke mindst tog jeg en 7-10 billeder mens jeg rykkede lidt frem og tilbage med kameraet for at lægge min fokusering helt rigtigt – 1 ud af de billeder blev skarp!

 

BILLEDE 2

Jeg vidste, at mit første billede ikke ville fortælle den historie som min ”redaktør” ønskede, og derfor rykkede jeg lidt længere væk.

På dette billede blev jeg igen lidt draget af nettet – jeg syntes der var nogle fede linjer og tænkte, at nette kunne lede blikket hen på Bjørn.

(Nikon D4 – tamron 24-70mm – 70mm – A – f/2.8 – 1/40sek – ISO 10.000)

 
Jeg fokuserede på det net Bjørn står bag, da jeg vidste, at med den afstand mellem mig og ham ville mit fokusområde være stort nok til at inkludere ham i skarphedsfeltet.

Igen tog jeg et prøveskud, vurderede min eksponering, og kompenserede hvad jeg vurderede var tilstrækkeligt – herefter ventede jeg bare på, at Bjørn lavede noget der viste hans arbejdsgang!

 

BILLEDE 3

Det sidste billede var mest af alt for at have et sikkert billede – et billede jeg vidste opfyldte de kriterier der var for opgaven, uden at jeg havde tilført noget særligt artistisk.

(Nikon D4 – tamron 24-70mm – 24mm – A – f/2.8 – 1/40sek – ISO 10.000)

 
Billedet er taget fra stort set samme position som “billede 2”, men jeg har bare brugt de 24mm til at inkludere “hele” scenariet. Jeg har valgt at gøre Bjørn til en sekundær del af billedet, for i stedet at gøre omgivelserne til den bærende del – det var jo den del “redaktøren” efterspurgte.

Igen har jeg kompenseret min eksponering ved hjælp af eksponerings-kompensationsknappen.

 

ALT I ALT

På få minutter og med kun et objektiv har jeg skabt tre meget forskellige billeder, for på denne måde at give min “redaktør” noget at vælge imellem. Det sker også, at der bliver brugt flere af billederne, hvis der er plads til det i selve opsætningen.

Min pointe er, at hvis man arbejder med at lave et “nær”, “medium” og “vide” billede, så har man meget at arbejde med, og man har noget forskelligt at vælge imellem.

Som man kan se på EXIF-data’en så har jeg faktisk brugt en ISO på 10.000! Det er jo faktisk en hel del, men jeg syntes at det går an – ja der er støj, men som jeg har sagt så mange gange før, så syntes jeg ikke nødvendigvis, at støj er det altafgørende i et billede!

Hvis du ikke lige kan huske hvad EKSPONERINGS-KOMPENSATIONSKNAPPEN er , så tjek dette indlæg.

Relateret indlæg

12 Kommentarer

Axel From L oktober 27, 2012 - 7:20 pm

Hej Brian – jeg kan vældig godt lide dig og dine anstrengelser.
Billede nummer to er fint ramt, men men .. ..
Det drejer sig om at fortælle historien, så spørgsmålet dukker helt automatisk op:
Hvorfor er manden (håndværkeren) i bur/under net ? – Og det gør, at man er nødt til at lede efter svaret til højre og der kan man ikke helt finde svaret. Iso 10000 er også voldsomt.
Vær god ved dig selv og planlæg optagelsen med flash – havde du brugt den på den højre del af billedet, havde du en vindersag og var måske nået til Hollywood .. ..
Må jeg ydmygt ønske dig god weekend .. og minde dig om, at du gør det godt .. ..

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 27, 2012 - 7:31 pm

Hej Axel… – Først og fremmest, så har jeg tilladt mig at flytte din kommentar (du havde postet den under “bag om billedet (tape portræt) jeg syntes ikke rigtig det gav mening der??
.
Ellers vil jeg sige mange tak for din kommentar, jeg sætter rigtig meget pris på at folk tager sig tiden til at kommentere..
.
Jeg kan godt se din pointe med hvorfor han er buret inde, og det er nok bare mig der er blevet “fartblind” fordi jeg selv forstår den proces han er igang med – det er jo ikke godt nok, da jeg ikke kan antage at beskueren kender processerne i at bygge klipper.
.
Ja ISO 10.000 er voldsomt, men havde du gættet at billederne var taget på det hvis jeg ikke havde skrevet det?? – Jeg tror tit folk er meget støj forskrækket og når billedet “kun” skal bruges på nettet er jeg ikke bange for at gå så højt, eller højere – men det er en smagssag..
.
Flash – Jeg elsker jo flash, men har erfaret at det som regel tager lidt mere tid – jeg tror sammenlagt at jeg brugte 3-4minutter på at fotografere opgaven.
.
Som sagt, tusind tak for din kommentar, kritik og den roser! 😉

Besvar
Hammer oktober 28, 2012 - 9:14 pm

Det er en rigtig god læringsartikel den her! Der er de detaljer med som man er interesseret i når man skal forsøge sig med lignende opgaver de første par gange.
Jeg troede først at du havde et redaktør-bestemt fotojournalisme dogme om at du kun måtte bruge tilgængeligt lys og ingen flash. Og bortset fra at der er for lidt af det så giver det tilgængelige lys da en meget interessant stemning! Godt at dit D4 sagtens kan arbejde med så lidt lys. 🙂
På den skærm jeg ser billederne på er der ikke noget ISO-støj. Personligt synes jeg hellerikke ISO-støj har tendens til at blive et problem førend man er nødt til at croppe og forstørre.

Har du været nødt til at arbejde meget med farver og kontrast efter at have brugt ISO 10k på dit D4?

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 30, 2012 - 3:01 pm

Hej Hammer…Mange tak!
.
Og ja det tilstedeværende lys giver ofte en rigtig god stemning..
.
hvor relevant ISO støj er, er meget afhængig af modtager – altså hvad billedet skal bruges til, men til nettet eller en nyhedsmail, så skal der virkelig meget til før det er et stort problem – og jeg vil heller have et billede med støj end ingen billede..
.
Jeg har konverteret billedet som jeg ville gøre med et der var taget på ISO 100! Jeg har ikke en gang brugt støjreduction i LR

Besvar
Ard Jongsma november 1, 2012 - 6:13 pm

> Til min gode ven Ard – læg lige mærke til, hvordan lyset brydes der hvor de to typer net krydser hinanden – spændende sager!

SÅ fedt at have sat noget i gang! Ja, interessant. Jeg glemte i min sindssyge rejseri i disse uger at svare på billedet af slangen du sendte pr email, hvor bokeh-en jo er fremragende!

Det er jo også én eller anden form for diffraktion, som faktisk synes at have lidt samme effekt som en tilsnævret blænde, i at det synes at den måde lyset bryder langs med det forreste net gør dele af nettet bagved lidt skarpere. Det gør dog ogsåå noget ved manden bagved 🙂 Jeg troede først at det var en dukke!

Hvad serien angår, så tror jeg at billede ét havde været fint hvis han havde haft én eller to arbejdshandsker op ad nettet så man kunne se at han ikke stod og gloede på hoffotografen som går og laver makrobilleder af en kongekobras gifttand. (Han ser lidt halvforskrækket ud!)

Hvad ISO angår giver jeg dig helt ret. Mere lys kun når ansigterne ikke kan oplyses på anderledes måde. Ingen støjreduktion i Lightroom virker dog som unøjagtig info. Har du aktivt slået det fra? Ellers har alle konverteringsprogrammer standardinstillinger i deres profiler for forskellige ISO værdier. Med andre ord: jeg tror at LR vil skubbe slideren til højre for dig når din ISO værdi går op. Det gør C1 og NX i hvert fald, men jeg bliver gerne sat på plads hvad LR angår. Min nye kærlighed på støjområdet er PhotoNinja. Jeg fatter ikke at de ikke har ændret navn til noget som ikke ligner Fruit Ninja eller Ninja Fishing 😀 Photo Ninja er en RAW converter af samme folk som lavede det meget brugte Noise Ninja. Deres ‘demosaicing’ (hvad hedder det på dansk?) er bare fra en hel anden planet, lige så godt som NXs (og i en hel anden liga end C1 eller LR!) men anderledes. Støj bliver (endelig) ligefrem smukt igen!

Besvar
Brian - fotomalia.dk november 1, 2012 - 7:24 pm

Hej Ard..
.
Tak for roserne – Ja det er så spændende hvordan man kan lege med bokehen og få en helt anden “virkelighed”…
.
Med hensyn til Lightroom – jeg ved ikke hvad der sker “backstage” i lightroom, men den flytter ikke på slideren alt efter hvad din ISO er… Det jeg mener med at jeg ikke har lavet nogen form for støjreduction er at jeg ikke har flyttet på slideren – den står med andre ord som hvis billedet var taget på ISO 100!
.
Photo ninja lyder spændende..
.
Vi skal snart ud og lege!

Besvar
Ard Jongsma november 1, 2012 - 9:16 pm

Jo, vi skal! (Avanceret digital leg med én som stadigvæk ikke få den der gravatar til at fungere.)

Besvar
Ars Jonksmo november 1, 2012 - 9:17 pm

Hey, den virker!!!!!! :))))))))))

Besvar
Brian - fotomalia.dk november 1, 2012 - 10:01 pm

Det virker??

Besvar
Arse Sonksmoo november 1, 2012 - 9:19 pm

Men nu er min oprindelige svar forsvundet!

Besvar
Brian - fotomalia.dk november 1, 2012 - 10:01 pm

er alt ikke som det skal være nu???

Besvar
Ard Jongsma november 1, 2012 - 10:41 pm

Yep, turde ikke sige mere 🙂 Siden er lidt langsom om at opdatere, så hver gang jeg lavede et nyt ‘svar’ forsvandt det gamle i første omgang, men nu virker de alle, inklusiv stavefejl. Over and out 🙂

Besvar

Smid en kommentar til os