16. December – Kreativitet

af Brian - fotomalia.dk

Så er det tid til at åbne den 16. låge i kalenderne, og vi skal faktisk også finde ud af hvem der er vinder af dags præmien fra den 12 december. Dagens link er ikke nem idag, og jeg tror jeg har gemt det rigtig rigtig godt. Men husk man kan bytte street credit for en livline, men i skal heller ikke glemme at street credit kan blive en vigtig faktor senere i julekalenderen, måske.

Inspireret af Kaspers meget mærkelige indlæg igår, så har jeg i dag tænkt mig at skrive lidt om kreativitet og hvor jeg får en del af min inspiration fra når jeg fotografere.

“Fri leg”..

Der er i mine øjne mange måder at tage billeder på, men jeg plejer, når jeg holder foredrag, at dele min fotografering op i tre meget grove kategorier – “Det planlaget”, “Billeddatabasen” og “Fri leg”.

Den kategori jeg vil skrive lidt om i dag er min absolutte favorit, nemlig “Fri leg”.

Her er der ingen regler, og ingen plan, man starter et sted og ender måske et helt andet. Når jeg arbejder i denne kategori tager jeg ikke billedet til et bestemt formål, eller for andre end mig selv, det eneste formål med at tage billeder i denne kategori, er at prøve ting af og lege med motivet.

Her et eksempel på et billede som opstod af sig selv, jeg have ingen anelse om at slangen så sådan ud fra den vinkel, men jeg syntes billedet virker.

“Fri leg” kræver at man har tid, og at man er motiveret for at kunne lege, ellers ender man som regel med at arbejde i den kategori jeg kalder “Billeddatabase” (jeg skal nok skrive om den en anden dag). Både “Det planlagte” og “Billeddatabase” kan udvikle sig til “Fri leg” ,men aldrig omvendt, og for at det kan blive til “Fri leg” kræver det som sagt at omstændighederne er der.

Fotograferingen

Jeg ville gerne vise jer nogle fede “behind the scenes” billeder eller en lækker video hvor jeg fortæller om lys og setup, men det har jeg ikke, for når jeg “leger” så glemmer jeg som regel alt andet.

Men jeg har lagt denne lille video med op, for det var det bedste jeg kunne finde fra en situation hvor jeg var i “Fri leg”. Videoen er ikke specielt informativ, og ikke planlagt – den opstod bare fordi Asser kede sig (fordi jeg nørdede) også tænkte han at han lige kunne lave en video. Jeg kan huske at jeg egentlig ikke gad lave video, for jeg var “In the zone” og legede lige så godt, derfor er videoen også meget kort.

Udvikling af kreativitet

For mig kommer kreativiteten fra de gange hvor jeg har mulighed for at lege, det er sjældent at jeg virkelig bliver inspireret, når jeg arbejder i en af de andre kategorier, for så har jeg et specielt mål. Når jeg arbejder i enten “Det planlaget” eller “Billeddatabase” så bruger jeg de idéer og den inspiration som jeg har lært/opbygget under fri leg, og det er altså stort set kun når jeg leger at jeg virkelig lære noget nyt og bliver bedre.

Her legede jeg med noget modlys, og det kom der dette billede ud af. Igennem denne leg, lærte jeg hvordan jeg opnåede den optimale eksponering under disse forhold, dette kom mig faktisk allerede  til gode senere samme dag, da jeg skulle fotografere en anole

Med et dyr som en Anole, handler det om at have styr på hvad det er man vil, og vide hvordan man opnår det resultat. – Fordi jeg havde leget med næsten samme situation, havde jeg en god idé om hvad der skulle til.

Billederne

Nu har jeg taget udgangspunkt i min seneste tur til Ecuador, og billederne i dette indlæg er alle lavet hvor jeg har haft tid og ro til at “lege”. De fleste af de billeder som jeg selv er rigtig glad for, og som jeg selv syntes er super fede er taget når jeg leger.

Jeg er selv helt pjattet med dette billede, om det er fordi der var nogle ting der lykkedes for mig i min “leg” eller det er fordi det er et fedt billede er svært for mig at vurdere, men jeg syntes det virker!

“Fri leg” er det fedeste ved at fotografere for mig, og desværre er det faktisk alt for sjældent jeg har tid til at fordybe mig på den måde. Efter jeg blev ansat som fotograf er det faktisk blevet alt for sjældent fordi man som regel har et formål med at tage billedet.

Vi var i Ecuador i 17 dage, og jeg tror jeg havde tid til at lege 3-4 gange, for ellers havde jeg hele tiden et formål med det jeg tog billeder af.

En af de ting der motivere mig til at køre FotoMalia.dk sammen med drengene er faktisk også at jeg får lov til at “Lege” med dem..

Jeg håber i blev en smule inspireret af dagens indlæg og at i er klar til at komme ud at lege, men først… Hvad inspirere jer?

Hvis du vil læse mere om min tur til Ecuador kan du bruge søge maskinen her på FotoMalia – hvis du vil læse om Ecuador så prøv at søge på “Ecuador”

Og vinderen er!

Mia Britt Knudsen… Tillykke til dig Mia, der er en pakke på vej til dig, med herligheder specielt udvalgt af Kamerakompagniet.dk

Relateret indlæg

20 Kommentarer

Søren Skovsgaard december 16, 2010 - 8:38 am

Yes, Street credit gained…

Fandt den faktisk ganske hurtigt idag – havde efter at have læst indlægget en god fornemmelse af at det var den vej det skulle findes.

Samtidig tror jeg også at den godt kan komme til at kræve lidt livliner i dag 🙂

Godt fundet på.

Besvar
Anders december 16, 2010 - 9:44 am

For dælen den er godt gemt i dag 😛
Prøver igen senere.

Besvar
Jesper Videbæk december 16, 2010 - 10:07 am

Hæ-hæ.
Street credit +1 🙂

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk december 16, 2010 - 3:41 pm

Brian, hvis man INGEN street credit har i forvejen, kan man så stadig godt få et hint, eller går man så i minus?

Besvar
Jesper Videbæk december 16, 2010 - 8:07 pm

Hidr – hidr, nåe er den svær i dag?
Faktisk, når alt kommer til alt, så er det nok egentlig den nemmeste der har være indtil nu.

Besvar
Brian december 16, 2010 - 8:57 pm

Hej Kasper…

Du kunne da ikke finde vand, hvis du faldt ud af en båd… jeg tror du er på minus 9000 i street…

Nå noget helt andet,det er ret smart med sådan en søge funktion syntes du ikke?? Man kan jo finde alt muligt!

Besvar
Mads december 16, 2010 - 9:02 pm

Jeg synes det er mega-smart med den søgefunktion, hvis man f.eks. vil vide mere om d. 16 december… Blink blink Kasper…get it…host…host!

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk december 16, 2010 - 9:41 pm

Ej det er da simpelthen HELT UTROLIGT!!! HVOR F….!!! DUM KAN MAN VÆRE!?!

Hvad sker der…. Jeg vinder ihvertfald ikke konkurrencen… vores helt egen konkurrence!!! For faen da, jeg burde jo have et vist indblik i hvad der foregår, men nej nej…. CRAP!!!

OK, jeg indrømmer…. jeg fatter ikke en brik… Der ryger en finger næste gang vi ses hvis i ikke sender mig koderne direkte fremover!!

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk december 16, 2010 - 9:59 pm

FUCK DET LORT…!! Min bedre halvdel undrede sig over at jeg ikke kunne finde koden. Det skal lige siges at kun normalt ikke deltager i vores julekalender og det tog hende mindre end 5 minutter at finde koden og jeg har nu brugt hele dagen.

Undskyld mig lige mens jeg finder en rulle Randers reb og hænger mig selv i garagen med bilen tændt og en pistol for tindingen….

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk december 16, 2010 - 10:01 pm

MADS!!! Du kunne da godt have givet et lidt mere tydeligt hint end det der kryptiske fis..!!! 😉

Det jeg bare på ingen måder fatter er at der overhovedet var en eneste person der kunne finde koden i dag uden hjælp?

Besvar
Jesper Videbæk december 16, 2010 - 10:16 pm

Jamen, den var jo nem.
Søg og du skal finde …

Besvar
Søren Skovsgaard december 17, 2010 - 10:10 am

Ja, den var ganske oplagt….

Besvar
Anders december 17, 2010 - 10:16 am

Jeg kan godtnok stadig ikke finde den, om jeg søger bagvendt, i kodesprog – you name it..
Forhelvede 😛

Besvar
Catarina december 17, 2010 - 1:11 pm

Jeg høre åbenbart også til den “blinde” del af befolkningen.For her søges også på livet løs, men uden at finde koden. 😕

Besvar
Jesper Elgaard december 17, 2010 - 3:25 pm

Hold nu k***, hvor er den åbenlys…. Når man HAR fundet den! For mig er det 30 sekunder siden….
Må man hjælpe sine med-kalender-entusiaster? 🙂
-Jesper

Besvar
Mads december 17, 2010 - 3:57 pm

Man må meget gerne hjælpe hinanden. Vi har faktisk moret os lidt over at folk ikke har givet hinanden flere hints. Så hjælp du bare løs. 🙂 det er selvfølgelig sjovest, hvis man ikke bare skriver linket eller beløbet 🙂

Besvar
Søren Skovsgaard december 17, 2010 - 6:22 pm

Forstår ikke at folk synes denne er så svær – det handler jo bare om at finde dagens link

Besvar
Brian december 17, 2010 - 6:33 pm

Ja det vigtigste er jo at vide hvad man vil finde inden man begynder at søge, ellers kan man jo lede i en uendelighed.

Besvar
Catarina december 17, 2010 - 7:41 pm

For filan hvor har jeg bare stirret mig blind og “kikket” helt forkert. Jeg vil tillade mig at bade mig i street credit resten af aftenen. 😎

Besvar
20. december – Lensbaby test og kongekobra fest | Fotomalia.dk december 20, 2010 - 10:24 am

[…] der er sjovt ved “Composeren” er, at man nærmest bliver tvunget ud i “Fri leg“, og det kan jeg jo rigtig godt lide. Om jeg nogensinde kommer til at lave et billede, som […]

Besvar

Smid en kommentar til os