13. December – Bokeh – ahhh hwa – Prosit?

af Kasper - fotomalia.dk

Så er det tid til låge nummer 13, den er ikke nem, men i er jo også ved at være skarpe…

Nej! Bokeh er ikke end fransk juleret med tortureret gås og tæsket and..

Julehygge med bokeh..

Bokeh er en betegnelse for den “uskarphed” eller “sløring” der ligger for eller for det meste, bagved det man fotograferer… Altså.. Når du for eksempel har indstillet dit kamera på den højeste blændeåbning, for eksempel f/1,4, så vil baggrunden, bag dit motiv været sløret. Denne sløringseffekt er noget alle fotografer leger med når de skal komponere et billede, det kan få motivet til at stå meget klart frem fra baggrunden eller skabe en hyggelig stemning.

Hvordan ens bokeh kommer til at se ud afhænger i høj grad af kvaliteten på objektivet. Jeg troede ikke selv på det, men da jeg skiftede mine billigere objektiver ud med topkvalitet, kunne jeg straks se forskel på min bokeh. Sløringen er meget mere jævn og blød på de bedre objektiver end på de billigere, hvor den ofte kan være kantet og ujævn.

Gaaaaaaaaaaaab…… ZZZZZzzzzzzz… Beklager alt det snak, men det jo vigtigt at vide….

Normalt (med et gammelt objektiv) vil ens bokeh se således ud når man tager et billede med en meget lille dybdeskarpehed (stor blændeåbning – lavt blændetal… ja det er sku forvirrende)..

Det man kan se her er formen på de “blade” som bestemmer blændeåbningen (størrelsen på hullet igennem objektivet)..

!!!MONSTER ADVARSEL!!! Her kommer der direkte teknisk navlepilleri!!

” ” ” ” For at skrive dette indlæg har jeg måtte i lære hos Brian, som jo bruger sine weekender på at tælle blændeblade i alverdens objektiver og her har han efter et helt livs samling på blændeblade fundet ud af…

Ældre objektiver som min Nikon 50mm f/1.4, har 6 “lige” blændeblade, som danner 6 kanter i bokehen. Dette vil man betegne som en “dårligt” bokeh, men det betyder ikke så meget med det vi skal lave her.. De 6 kantede blade giver – som i kan se, giver en ret flot effekt når man bruger det på denne måde, men i for eksempel et naturbillede eller et portrætfoto hvor baggrunden skal stå meget jævnt sløret, bruges med fordel et nyere objektiv med enten 6-7 eller 9 afrundede blændeblade (se 5. nederste billede af min 50mm som er taget med et nyere objektiv). ” ” ” “

Men hvad så, det ved i jo allesammen godt.. Ja og som i sikkert også ved, så kan man ændre på faconen på bokehen!!

Den kan laves så den fremstår som hjerter..

…Eller som trekanter.. eller som enhver anden facon man måtte have fantasi til at lave.

Jamen hvordan gør man så det..? Jo der er flere muligheder. Der findes nogle bokeh sæt man kan købe for 48 millioner kroner i butikkerne, eller man kan tage en hobbykniv, et stykke pap fra en æske med børnenes legetøj.. og så bare begynde at skære løs..

Det betyder ikke så meget om man er præcis med størrelsen på sine udskæringer. Jeg har fundet ud af at hvis det man skærer ud, måler 1 – 1,5cm, så passer det rigtig godt. Ved den størrelse får man den skarpeste bukeh.

Pappet lægges helt ind på objektivet så der ikke kan komme lys ind fra siderne og sørg for at holde hullet med faconen så centreret som muligt på objektivet… så er det bare at skyde løs.

Her er så min opstilling. Selvom billedet er taget med den største blændeåbning mit objektiv kunne klare (F/1,4), skulle der alligevel flash på motivet for at det ikke bare skulle fremstå sort. Grunden til dette er, at man jo sætter et stykke pap foran objektivet med et meget lille hul, som gør at der ikke kommer så meget lys ind. I princippet vil det svarer til at man laver en meget lille blændeåbning, f/11 eller sådan noget.

Nå men, det som det går ud på er at man skal have nogle punkter med lys i baggrunden. Det kan altså ikke være en stor lampe i stuen (det vil bare blive en stor BLOP), men det kan godt være gadelys eller lys fra byens juledekorationer på strøget, så skal man bare stå længere væk så lyset er punkter i billedet.

Her har jeg hængt mit dejlige juletræs-net henover en hcs container for at danne min punktlysbaggrund… det behøver ikke være en hcs container, så lad være med at fare ud og købe en..

Som nævnt tidligere, bliver effekten bedst hvis man har et objektiv med meget stor blændeåbning. Jeg har brugt den lækre Nikon 50mm f/1,4 og det virker helt perfekt – selv med sin “gamle” bokeh.

Som sagt kan man sagtens lave komplekse faconer og jeg kunne selvfølgelig ikke dy mig for at smide et lille Fotomalia  “F” på baggrunden 😉

Som i kan se er det jo blevet helt kodylt coooool!!

Når nu jeg skriver at man kan lave komplekse faconer, så er det liiiige med måde, for man skal helst sørge for at den facon man skærer ud ligger i midten af objektivet, så man kan altså ikke skrive børnenes eller hundens navn… ja medmindre man hedder Bo…. så kan man måske godt….. Men man kan for eksempel ikke skrive Mads Bo Pedersen… men hvem ville også hedde det?

Vi kan jo ikke afslutte dette indlæg uden i lige får lidt julegrafitti i rigtig fotomalia ånd.

Det er ikke en spraydåse, men en lille led lommelygte jeg tegner med og lukkertiden er cirka 30 sekunder.

Rigtig god jul til jer allesammen og kom nu ud og få lavet noget lysgrafitti med noget lækkert bokeh til dessert 😉

Nej! der står ikke “gop jul” der står GOD JUL! 🙂

Tak fordi i kiggede med.

Relateret indlæg

6 Kommentarer

Catarina december 13, 2010 - 2:57 pm

Yes got it. 😀

Besvar
Catarina december 13, 2010 - 3:05 pm

Og så skal man ikke engang sende ind i dag. 🙁

Men jeg tror jeg skal leget lidt med de der synboler. 😀

Besvar
Gorm Branderup december 13, 2010 - 3:17 pm

Fantastisk gemmested ;o) dejligt med link til 24 julegaveforslag. Kunne være interessant at høre kamerakompagniet.dk, om de kan mærke en stigning afledt af jeres julekalender.

De bedste julehilsner Gorm – forstår ikke, at der skal være så mange hints. Personligt syntes jeg det er fedt med udfordringerne, og kommer gerne tilbage til datoer som ikke er løst.

Besvar
Jesper Videbæk december 13, 2010 - 3:35 pm

Street Credit +1 😉

Besvar
Søren Skovsgaard december 13, 2010 - 6:34 pm

Gevaldigt som ens hjerne kan spille en et puds – i går kiggede jeg utroligt længe på billederne og fik bildt mig selv ind at der tilmed også var en gåde der skulle løses for at finde linket, og i dag tog det mindre en to minutter…

Med fed udfordringer omend det var frusterende i går.

Besvar
;0)Fif december 13, 2010 - 8:03 pm

Hæ, hæ… Så simpelt og så fedt at lege med.
Top nice!

Besvar

Smid en kommentar til os