Unaturligt, naturligt lys!?

af Brian - fotomalia.dk

Det er altid en fest at arbejde i blandingslys – eller hvordan er det nu lige det er?  – Nå ja, blandingslys kan være en forbistret kælling at arbejde i, og det kan være noget nær umuligt at få noget brugbart ud af det.

Men kan man udnytte begrænsningerne i det, kan det skabe nogle fede billeder.

OVERSKYET OG FLUORESCERENDE!

Ja det var vejrudsigten for mit næste shoot. Jeg skulle for en uges tid siden lave et hurtigt billede da “Vild med Dyr” fra TV2ØJ var forbi. Billedet skulle bruges på Facebook, til at fortælle at man snart kunne se mere fra Regnskoven i de populære indslag.

Der stod kønstestning af giftslanger på programmet, og da jeg gerne ville have hele historien med i mit billede, var der jo ikke andet at gøre end at være med når de arbejdede. Det betød med andre ord, at jeg skulle få noget brugbart ud af det forhåndenværende lys. Et lysstofrør der belyste alt i min forgrund, og et ovenlys-vindue der gav lys til resten af rummet.

_D4A8971(600)Nikon D4 – 14-24mm – 14mm – f/2.8 – 1/200sek – ISO2500

Normalt kan det være ret drilsk at blande lys på denne måde, men jeg syntes faktisk at jeg er sluppet meget godt fra det i denne situation – jeg syntes selv at det varme lys på dem der arbejder i forgrunden øger fokus på dem og det kølige lys på rummet bag dem giver en god kontrast og øger på denne måde spændingen i billedet.

Hvad syntes du?

DAGENS LODDER

Idag er der tre lodder på spil

Relateret indlæg

35 Kommentarer

Søren Skovsgaard december 18, 2012 - 8:46 am

Dejligt med en af de hurtige… Alle 3 links fundet – i får dem i aften i en mail, øh 3 mails. Må hellere få arbejdet lidt – så mange arbejdsdage er der jo heller ikke før det er jul.

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 18, 2012 - 3:00 pm

Arbejd arbejd… Ja det skal jo også passes, og vi venter i spænding på dine lodder.. 😉
.
Jeg tænkte nok at denne ville ligge godt til dig!

Besvar
Lars Holmgaard december 18, 2012 - 8:59 am

Også alle 3 fundet her – og mailet! 🙂

Jeg synes det er et superlækkert billede, Brian og det fungerer godt med det varme fokus på handlingen. Jeg går ud fra det er et CTO filter på objektivet og så en koldere hvidbalance i efterbehandlingen, der trækker forgrunden ned til lidt varmere end normalt og baggrunden til helt kold?

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 18, 2012 - 3:05 pm

Hej Lars, eller Mr. Google som du går for i grotten i de her dage..
.
Jeg har ikke brugt nogen former for filter – det er kun pga blandningen af det overskyede ovenlys vindue og lysstofrøret i forgrunden!
.
Jeg bruger meget sjælendt filtre på min objektiver, men kan finde på at gøre det på mine flash…
.
Tak for rosen!

Besvar
Jacob Almtoft december 18, 2012 - 9:05 am

Juhuuuu 3 links i rygsækken (nodge nodge) 🙂

Fotograferer til dagligt meget i blandingslys… når det er helt slemt en blanding af lysstofrør, blyhalogen og dagslys. Så har efterhånden fundet et par yndlingsspots at skyde billeder ved. Dramatikken i dit billede funker fint, og jeg er sikker på den gennemsnitlige beskyer slet ikke ligger mærke til den drilske hvidbalance.
Burde nok eksperimenterer lidt mere med gels og forskydning af hvidbalance, men det er sjældent tiden er til at side og fifle med de kære gels.

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 18, 2012 - 3:08 pm

Jeg syntes det er fedt at lege med Gels, og gør det også når det passer og der er tid, men som du er inde på, så er det fedt at vende begrænsningen til sin fordel!
.
Men hele tre forskellige lyskilder lyder bøvlet!

Besvar
Christer Holte december 18, 2012 - 9:19 am

Jeg laver af og til et billede med samme farveholdning. Blot istedet kontrolleret ved at have dagslys korrigeret ned til omkring 3k og så en full cto varme filter på flashen. Så opnår du samme resultat….

God jul !

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 18, 2012 - 3:11 pm

Hej Christer..
.
Tak for indput – jeg har faktisk et meget gammelt indlæg omkring det du skriver – hvis der er andre der gerne vil vide mere, så tjek indlægget
.
https://fotomalia.dk/farvefiltre-gels/
.
Igen tak for dit indput!

Besvar
Lars Holmgaard december 18, 2012 - 9:21 am

Jeg kommer forresten lige i tanker om et trick, der så vidt jeg husker blev introduceret i Lightroom 4 og som jeg bruger indimellem: Lokale justeringer af hvidbalancen. Det er superfedt lige at kunne gøre en enkelt lampe mere kold eller varm ved at lave en gradient eller blot tegne med en soft brush og så justere hvidbalancen kun for det område. Hermed er tippet givet videre.

Besvar
Jacob Almtoft december 18, 2012 - 11:34 am

Det virker fint 🙂 Bruger det både som gradient og med pensel.

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 18, 2012 - 3:12 pm

Ja det er faktisk en ret spændende feature, som jeg faktisk slet ikke har fået leget med! – Men det kunne da godt være man skulle gøre det!

Besvar
Kasper - fotomalia.dk december 18, 2012 - 9:44 am

Jeg føler at jeg hellere må kommentere indlægget…
Fedt at se dig bruge lyset på den måde. Jeg ser mange gange de forskellige lyskilder som en hindring, men her bruger du det jo til din fordel. Super genialt!

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 18, 2012 - 3:12 pm

Takker!

Besvar
Kim Sørensen december 18, 2012 - 11:34 am

Se det var en god dag for lodder 🙂 Hvilken slange snakker vi?

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 18, 2012 - 3:13 pm

Du kan se slangen her!

Besvar
Kim Sørensen december 18, 2012 - 3:51 pm

Tempelhugormen du viste billeder af i et tidligere indlæg?

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 18, 2012 - 4:06 pm

Ups glemte at indsætte linket…
.
https://fotomalia.dk/fotografering-af-traehugorm/
.
men ja det er den fra det tidligere indlæg!

Besvar
Max Emil december 18, 2012 - 11:46 am

Haha det tog mig sku lidt tid at finde det 3. lod idag 😀 Godt gemt!

Billedet synes jeg spiller 100 %.. Eneste jeg er lidt ked af er at selve kassen er SÅ sløret, gad godt vide hvad der står under dødningehovedet!

Og så er thumbnail-billedet lidt uheldigt, det ligner utroligt meget at hun rører ved den kære regnskovmands private dele med en ildtang, som sokken prøver at dække over!! : https://fotomalia.dk/blog/wp-content/uploads/2012/12/JULELAAGE-20125.jpg

Besvar
Kasper - fotomalia.dk december 18, 2012 - 12:20 pm

Sjovt du siger det! Kristian (på billedet) har faktisk så lille en “privat del” at den skal findes med pincet! 😉

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 18, 2012 - 3:14 pm

Ha ha ha ha.. Det er sku godt set – det er vist en svipser!
.
Tak for kommentaren!

Besvar
Kristian ´Anaconda´ Sørensen december 18, 2012 - 3:19 pm

Kasper, -Din kone har ellers aldrig klaget, men igen: Er man vant til at køre Skoda, klager man jo heller ikke når man kommer over i en Lada 🙂

Besvar
Jesper Videbæk december 18, 2012 - 5:27 pm

I indlægget om Silent Shutter sad jeg faktisk og tænkte over hvordan du mon styrer din hvidbalance. Der må være en milliard farvetemperaturer sådan et sted og ofte vel flere temperaturer på én gang.
Så hvordan gør du det? Klarer du det i efterbehandlingen eller har du et eller andet fancy udstyr?
Jeg selv bruger stort set altid auto og retter det i Lightroom men jeg har netop forsøgt mig med kaffefiltertricket og det fungerer egentlig ret godt.

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 18, 2012 - 10:13 pm

Hej Jesper..
.
Du har helt ret, der kan være gang i mange forskellige farvetemperature i regnskoven, men jeg bruger aldrig noget fancy udstyr..
.
85% aftiden bruger jeg Auto hvidbalance (HB), og den rammer rigtigt i 80-90% af tiden – 10% af tiden vurdere jeg under optagelsen at HB er helt skæv, også styre jeg den manuelt via kelvin skalaen – de sidste 5% er når jeg leger og ikke nødvendigvis forsøger at ramme en “rigtig” HB.
.
Jeg forsøger som du kan læse, som regel at komme så tæt på som muligt i selv optagelsen, da jeg syntes det kan være svært at ramme rigtigt i LR – Jeg syntes ofte jeg oplever at ved billeder optaget i auto, som har en helt skæv HB kan have et lidt forkert farvestik som jeg syntes er svært at ændre!
.
Jeg kender ikke kaffefiltertricket, men det er måske fordi jeg ikke er blevet voksen nok til at drikke kaffe endnu – er det bare et “gråkort” du mener? så bruger jeg det 0,00000001% af tiden..
.
Håber du kunne bruge mit svar?

Besvar
Jesper Videbæk december 19, 2012 - 4:57 pm

Tak for svaret.
Kaffefiltertricket er at tage et billede med et kaffefilter foran objektivet og vælge det som reference når man indstiller hvidbalancen manuelt.

Besvar
Waseem december 18, 2012 - 9:37 pm

Det burde være simpel i dag, men hvorfor har jeg stadig problemer med at finde de sidste to lodder. Nogen hints venner.

Besvar
Kim Sørensen december 18, 2012 - 10:08 pm

Altså nogen gange er man jo nødt til at tørre sine fingre og stille spørgsmål…

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 18, 2012 - 10:15 pm

Ha ha ha… det er faktisk nogle gode hints!

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 18, 2012 - 10:15 pm

Tjek kims kommentar!

Besvar
Waseem december 18, 2012 - 10:24 pm

@ Kim – Den med at stille spørgsmål er fundet hehe. Har også fundet det andet lod med tja tæt på. Det er den sidste, jeg er blevet blind for.

@Brian – Det er nemlig rigtige gode kommentarer Kim har.

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 18, 2012 - 10:26 pm

Hmm ja hvilket NØGLEORD kan man så give for at du finder det rigtige TAG..?

Besvar
Jørgen Lawaetz december 18, 2012 - 11:03 pm

Så fik jeg også tørret skidtet ud af øjnene, og fik det sidste af dagens links.. 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 19, 2012 - 9:59 am

Godt gået!

Besvar
Anja Robanke december 19, 2012 - 12:23 am

ENDELIG!!! Havde de første to ret hurtigt, så jeg takker Kim SÅ meget for det fine hint 😉
.
Nu kan jeg sove godt 😀

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 19, 2012 - 10:00 am

Ja det var nogle gode hints han kom med – det var pænt af ham!

Besvar
Kim Sørensen december 19, 2012 - 7:06 pm

Det var da egentligt også det jeg forsøgte på – det var godt du fandt den 🙂

Besvar

Smid en kommentar til os