To i En – Horisontalt eller vertikalt ?

af Jakob Kjøller

Her forleden der faldt jeg over en TEDx talk med Ralph Gibson og i den sammenhæng kom jeg til at tænke på et gammelt indlæg, jeg lavede tilbage i 2012. Dog er det stadig super relevant.

Skyder 90% af sine billeder på højkant.

Jeg faldt lidt tilfældigt over videoen med Ralph Gibson, men blev ret hurtig lidt vild med ham og hans arbejde.

Det viser sig at Ralph som en del af sin stil, skyder største delen af sine billeder på højkant. Det kom lidt bag på mig, men hvorfor?

Jo, jeg har altid lært at man tager billederne vandret, jeg har endda hørt om kendte fotografer der påstod at fotografi på højkant ikke var “gyldigt”.., da det er “sådan man ser”. Ikke forstået sådan at jeg aldrig tager billeder på højkant, for dem tager jeg en masse af, men at ligefrem tage største delen af dem på højkant, det var lidt en “wow” fornemmelse for mig.

Derudover er der også en række andre årsager til at jeg skyder horisontale billeder, jeg kan godt lide det flow der er i et horisontalt billede. På skærme synes jeg at det ser bedre ud, samt fylder mere. Det samme gælder også på print, der kan jeg godt lide det “Vindue look” det har.

Men det er jo ikke det samme som, at det er det eneste jeg gør.

Først den ene vej og så den anden

F.eks. her i 2012, der faldt jeg over denne cykel, der stod op af en væg. Det var den eneste cykel i det spot, da jeg kiggede på væggen og da væggens og cyklens farve passede godt sammen, tænkte jeg at der skulle komme et billede ud af det.

 

Billedet som jeg stor set altid tage dem.

 

Men allerede da jeg tog billedet, så tænkte jeg at der var mere i det, end bare det billede. Jeg drejede kameraet lodret, og fik det her billede.

 

 

Et motiv, to billeder. Man skal bare vende kameraet 🙂

 

For at citere Bryan Peterson, forfatteren af bogen “Understanding Exposure” (bedste lærebog om fotografi ever).

Det bedste tidspunkt at tage et vertikalt billede, er lige efter du har taget et horisontalt.

Så det er bare kom at komme ud og skyde løs 😉

 

BTW, se lige videoen…

 

Relateret indlæg

Smid en kommentar til os