Throwback Thursday – Billeder af intet og alt

af Jon Detlefsen

Om at fotografere noget helt andet end det åbenlyse. Hvilket egentlig er ret åbenlyst. Og så er det også lidt et antigrej-indlæg…

Vi var til Norsk Naturfotofestival i sidste måned. Det er en virkelig fin festival. Stor, velarrangeret, velgennemført. Og med masser af spændende foredrag – både med kendte og med mindre kendte. Jeg skal selvfølgelig med igen til næste år, og jeg vil bestemt anbefale festivalen til alle.

Men nu over til noget helt andet…

Jeg ventede og ventede, men der kom ingen gående lige netop der, hvor jeg ville have nogen til at komme gående. I stedet måtte Carsten ud at springe. Han sad alligevel på bagsædet og lavede ingenting.Jeg ventede og ventede, men der kom ingen gående lige netop der, hvor jeg ville have nogen til at komme gående. I stedet måtte Carsten ud at springe. Han sad alligevel på bagsædet og lavede ingenting.

SKYD PÅ ALT

Jeg havde kameraet fastmonteret i hånden, så jeg skulle rigtig fotografere… Ja, hvad skulle jeg egentlig fotografere? Foredragene? Nej, man må ikke fotografere i foredragssalen. Naturen? Jo, det gjorde vi da også en smule i den sparsomme tid mellem de forskellige events i festivalen.

Men hvad så med alt det kedelige, hverdagsagtige, der findes lige – overalt? Norsk Naturfotofestival foregår i Ski, som er en lille by beliggende lige syd for Oslo. Nærmest en Oslo-forstad. Og der er både gader, fortove, et indkøbscenter og det hele. Og mennesker.

Så alt det fotograferede jeg, som det ses her på billederne. Og det er sjovt med sjovt på at forsøge at lave interessante billeder af alt det fuldstændigt almindelige, der foregår hver dag. Nu skal jeg ikke spille smart og påstå, at det her er noget, jeg har opfundet.

Det kan vel nærmest puttes ind under kategorien, streetfoto, som udøves af MANGE. Men det forstår jeg udmærket, at det gør af flere årsager. For det første er det let tilgængeligt på alle niveauer. Det kræver ingredienser som by, byliv, gader, mennesker. Og medmindre man er fast residerende i en ødemark et eller andet sted, burde der være let adgang til disse ingredienser.

Istanbul i Sydnorge. Jeg er meget stor fan af multietnicitet! Gad vide, hvad den pukkelryggede har taget væk?Istanbul i Sydnorge. Jeg er meget stor fan af multietnicitet! Gad vide, hvad den pukkelryggede har taget væk?

Der er noget lidt perverst forbrugsmæssigt og menneskeligt dovent over et indkøbscenter, har jeg altid syntes. Du kan parkere, æde, drikke, handle, købe alt det, du ikke har brug for. Du er næsten fri for at skulle bevæge dig, og du er lykkeligt skærmet mod vind og vejr og risikerer ikke at skulle indånde frisk luft...Der er noget lidt perverst forbrugsmæssigt og menneskeligt dovent over et indkøbscenter, har jeg altid syntes. Du kan parkere, æde, drikke, handle, købe alt det, du ikke har brug for. Du er næsten fri for at skulle bevæge dig, og du er lykkeligt skærmet mod vind og vejr og risikerer ikke at skulle indånde frisk luft…

NUL GREJ – NÆSTEN

Og så kræver det IKKE en masse latterligt dyrt supergrej uopnåeligt, og ikke mindst unødvendigt, for de fleste. Ja, Ard og Brian, man kan faktisk overleve relativt uskadt her i verden, selvom man ikke har et Nikon D5…

Faktisk kan man nøjes med sin smartphone. Eller et idiotkamera. Eller et tudsegammelt analogt kamera (ret cool faktisk). Eller et Nikon D5, hvis man absolut vil bruge en masse penge og slæbe rundt på en kæmpe, uhåndterlig klods. Eller hvad som helst, der kan fotografere.

Vi misser let det åbenlyse. Lige for vores fødder venter en hel verden. Vi misser let det åbenlyse. Lige for vores fødder venter en hel verden.

HVAD SKER DER MON?

Skal du udøve streetfoto, er det bare med at give den gas. Der er nul regler. Nå ja, undtagen de uskrevne, der dikterer, hvornår man overtræder folks grænser og risikerer at få nogen på hatten. Eller de juridiske, der dikterer, hvornår man må, og især ikke må, fotografere folk på gaden.

Men fotografisk er der ingen grænser. DU bestemmer. Grumsede billeder. Uskarpe billeder. Super skarpe billeder. Slørede billeder. Portrætter af tilfældige mennesker på gaden. Billeder af alt og intet.

I billederne her har jeg mest leget med antydningen. Der sker noget i billederne, og jeg håber, det vækker nysgerrigheden hos beskueren. Dig. Hvad laver de? Hvor er han på vej hen? Hvad mon hun tænker på? Tanken om at alle mennesker rummer fantastiske historier, finder jeg voldsomt fascinerende, og her kan man selv digte historierne.

Nordmænd er regelrette mennesker, der altid følger den i forvejen udstukne kurs... Men hvilken retning dikterer kursen?Nordmænd er regelrette mennesker, der altid følger den i forvejen udstukne kurs… Men hvilken retning dikterer kursen?

Til sidst så husk lige på noget meget vigtigt fotomæssigt: ALT kan fotograferes og kan potentielt blive til fede billeder. Det er blot din fantasi eller eventuelle forudindtagelser, der sætter grænserne.

Bryd barrieren ned og giv den kreativt fotogas!

Relateret indlæg

4 Kommentarer

Jeppe Mehlsen april 27, 2017 - 11:05 am

Hej Jon
Hvor er dine ord omkring et indkøbs center bare spot on! Uhyggeligt lige på og præcise.
Også lige ros for det sort/hvid skud nede i parkrings huset.
Hilsen Jeppe

Besvar
Jon Detlefsen maj 1, 2017 - 11:13 pm

Hej Jeppe – TAK for din kommentar. Ja, vi mennesker opfører os på mange måder ganske absurd, og det er jo netop noget af det skønne ved streetfoto; så kan man vandre omkring, observere, forundres og fotografere tosserierne:D Hilsen Jon

Besvar
Brian - fotomalia.dk maj 1, 2017 - 5:02 pm

Makker… Jeg har sagt det før, og nu siger jeg det igen!

JEG ELSKER DINE “STREET” BILLEDER!

Lækre sager, men man skal altså have et D5 – eller måske bare et D3s?

Besvar
Jon Detlefsen maj 1, 2017 - 11:16 pm

Ha ha TAK makker – det er ok, at du siger det igen – jeg kan klare det;) Og du bruger bare dit D5 – ALT kan bruges!

Besvar

Smid en kommentar til os