Testzonen: Samyang f/2,8 100 mm. macro.

af Carsten Krog Pedersen

Samyang – Koreansk nøjagtighed!

Jeg har i et stykke tid haft muligheden for at teste Samyangs 100 mm. f/2,8 ED UMC Macro.

Det er altid sjovt at prøve nyt grej af. Men det er jo altid en opvejning af mange ting, hvordan man vælger at teste grejet. På FotoMalia kan du være sikker på, du får en subjektiv vurdering, ofte taler grejet lige så meget til følelserne, sanserne og pengepungen, som til hårde facts.

Et faktum er det dog, at der her er tale om et objektiv, der er velbygget, tungt, præcist og forholdsvis kompakt.

Hvad mener manden så med velbygget? Jo, det ligger godt i hånden, og det føles som om, det kan holde til at blive brugt. Den er en smule kompakt, ikke for tynd og meget veldrejet…
…Tyngden tilskriver jeg materialet og det faktum, at der er en del glas i objektivet, 15 elementer rent faktisk.

Skarphedsindstilllingen går trægt, men præcist, og drejer 2/3 om objektivets akse, hvilket vil sige, at der er langt at dreje fra uendelig til nærfokus. Til gengæld er der gode muligheder for at justere præcist.

Samyang 100 mm.

Autofokus eller ej?

Objektivet er uden autofokus, og allerede der ved jeg, at mange læsere er sprunget fra. Men vent nu lidt. Billederne må jo også tælle.
Da objektivet er et makroobjektiv, er min holdning til autofokus, at det kan være lige så meget i vejen, som det kan være en hjælp. Derfor har jeg ikke noget problem med, at objektivet er uden autofokus – og dog.
Ret beset må det dog være en opvejning af pris, kvalitet og funktion. Og her er der naturligvis områder, som flyvende insekter eller sommerfugle, som kan være nemmere med autofokus (hvis den virker), end uden.

Samyang 100 mm.

Jeg laver ikke meget video, men jeg tænker, at den meget præcise og jævne fokusering må være en drøm, hvis man skal lave video. Det giver en rolig og fast fokus.

Naturligvis har jeg også set på bokeh, men her er der jo hård konkurrence med andre – også billige – objektiver, som laver en super fin bokeh. Men med 9 blændelameller er der på papiret mulighed for en god bokeh.

Samyang 100 mm.

Med makro skal man jo kunne komme tæt på, og nærafstanden er her ca. 30 cm. Så det må man sige, at man kommer.

Bygget til fullframe

Nu har jeg jo testet dette objektiv på Olympus O-MD E-M5, hvilket betyder, at de 100 mm. på fullframe, som den ret beset er bygget til, svarer til 200 mm. på Olympus. Det er i virkeligheden samme objektiv, som blot er påmonteret en m4/3 adapter, så den passer til Olympus. Samyang har valgt den helt billige løsning her, så der er ingen kontakter, hvilket betyder, at man ikke får billeddata på sine exif-filer. Det er naturligvis en god øvelse at se sine billeder igennem og ad den vej lære at se, hvilken blænde billedet er taget med. Det er dog alligevel ofte en stor hjælp at have adgang til gode exif-data.

Vi kan ved en senere lejlighed tage forholdet mellem fullframe og micro 4/3 op. Det er jo i virkeligheden en bedre ide at tale om billedvinkel, og her er den 12,6 grader, mens den til sammenligning er 24,8 på fullframe.

Blændejustering foregår også på objektivet, og den justeres i halve trin med et markant klik for hvert trin, hvilket jeg godt kan lide, og bidrager til det samlede billede af et solidt objektiv.

Om billederne

Da objektivet er manuelt og uden kontakter til registrering af billeddata, er det ikke alle billeder, jeg kender data til. Jeg fotograferer dog oftest på en høj blænde og vil derfor mene, at de fleste af billederne er taget på mellem blænde 2,8 og blænde 4.

Samyang 100 mm. f/2,8

Dog er der nogle få billeder, hvor jeg har koncentreret mig, og der har jeg noteret en blænde under billedet. Men herunder kommer tre sammenligningsbilleder.

Konklusion

Objektivet har været sjovt at bruge og her givet nogle tilfredsstillende billeder. Sammenligner man med et tilsvarende Nikon-objektiv (dog med autofokus), så får man et objektiv her, som kun koster ca. halvdelen af et Nikon, dog er den en anelse dyrere, end Tamron, som også har autofokus.

Det er som sagt et område, hvor der er hård konkurrence, og jeg er ærlig talt glad for mit Sigma 150 mm. f/2,8 og tvivler på, at jeg vil skifte det ud. Jeg er dog noget tiltrukket, af den forholdsvis kompakte størrelse og den præcise fokusering.
Underligt nok syntes jeg, det er sjældent, jeg støder på dette objektiv, blandt makrofotografer.

Jeg vil derfor opfordre til, at man tjekker dette objektiv af, hvis man står og skal vælge et nyt makroobjektiv. Bare det, at glasset er noget andet end det gængse, gør at man måske kan få en fordel ved at skille sig lidt ud fra mængden.

Prisen på objektivet er ca. 3200 kr. og jeg syntes man får meget for pengene.

Relateret indlæg

2 Kommentarer

Jon Detlefsen september 27, 2017 - 9:27 am

Super anmeldelse:) Det ser ud til at være et virkelig lækkert makroobjektiv. Jeg bruger selv ALTID manuel fokus ved makro, så det betyder intet, at der ikke er autofokus. Meeen alligevel – Tamron med autofokus til billigere eller næsten samme pris? Der er jo mange andre situationer, end makro, hvor autofokus er praktisk. Og når det nu ikke koster mere – ja endda lidt mindre, hvorfor skulle man så vælge Samyang frem for Tamron? Tokinas 100mm 2.8 makro med autofokus ligger i samme prisleje. En god grund kunne være, hvis Samyang er overlegent optisk. Måske skulle du lave en test af Tamron og Tokina makro også?

Besvar
Carsten Krog Pedersen september 27, 2017 - 12:26 pm

Ja, det er naturligvis helt oplagt. Men der er jo mange macro objektiver man burde teste. Sigma har også en forholdsvis prisbillig 105 mm. og så er Nikon´s jo heller ikke det dyreste objektiv i den klasse. Der er nogle der virkelig er dyre syntes jeg.
Jeg kunne godt tænke mig at teste dette Samyang på FullFrame, da det er det det er bygget til.
For tiden bruger jeg dog mest 50 mm. med mellemring! Billigt 😉

Besvar

Smid en kommentar til os