(T-DaG) Lad dig inspirere af landskabet (Kim Hansen)

af Brian - fotomalia.dk

Så er det Torsdag, og det betyder at det er tid til endnu en spændende gæst, og i denne uge har vi fået besøg af en fyr der med rette kalder sig “Landskabsfotografen”! – en titel som ikke er nem at opnå da det virkelig kræver noget at omsætter landskabet til et seværdigt billede.

Se hvad Kim selv siger der skal til for at lave et godt landskabsbillede.

KIM HANSEN

Da Kim selv fortæller lidt om sig selv, vil jeg undlade at komme så meget ind på dette – jeg vil dog tilføje at Kim i mine øjne er en af landets absolut dygtigste landskabsfotografer. Han har øje for at udnytte landskabet og hans grej, og forstår uden sammenligning at læse hvor og hvornår han skal fotografere.

Kort sagt, vi er meget inspireret af hans arbejde og er stolte af at kunne præsentere det her på FotoMalia.

 

FORORD

Da Brian tog kontakt til mig, for at høre om jeg ville bidrage med et indlæg omkring landskabsfotografering, var min første indskydelse, at afvise forespørgslen så høfligt jeg kunne. Hvad skulle jeg dog kunne videregive til fotomalias besøgende, som ville være interessant at læse om. Langt hovedparten her, er jo rutinerede fotografer, så man skulle nok vare sig. Eksponeringsteknik og regler om komposition? Nej vel! Det kan man læse om i adskillige bøger og netforum.

Men hvad så?

Efter at have overvejet mine muligheder, og hvad jeg kunne bidrage med, og som ikke bare ville være en gentagelse af hvad andre allerede havde skrevet og sagt rundt om på nettet, indså jeg, at jeg først måtte sætte ord på hvad det er, der får mig selv til at føle noget for landskabsfotografiet.

De som læser med på min egen blog, landskabsfotografen.dk, og har læst indlægget “Om landskabsfotografen”, vil vide at jeg ikke helt kan forklare hvorfor jeg holder så meget af det. Jeg havde såmænd ikke tænkt så meget over det, men bare fulgt min lyst. Nu er vi mænd jo, normalt, ikke dem der sådan går rundt og “føler” og “mærker efter”, og det gør jeg da heller ikke, men jeg tog Brians udfordring op, og måtte derfor på en research ind i mit eget personlige univers, for at finde ud af hvad det her landskabsfotografi handler om, og så forsøge at sætte ord på til et gæsteindlæg.

Jeg tog af sted på mine sædvanlige ture, sådan som jeg plejer, men ud over det, gjorde jeg af til holdt og reflekterede over hvad jeg havde gang i. Jeg skrev stikord ned på telefonens notesblok, og senere ind i et worddokument, og lidt efter lidt formede der sig så dette indlæg.

Intensionen er, at beskrive hvad der efter min egen mening skal være tilstede for at få en god oplevelse som landskabsfotograf og ikke mindst; et godt billedmæssigt resultat ud af bestræbelserne.

Ikke et ord om teknik her.

LAD DIG INSPIRERE AF LANDSKABET

For at skabe smukke landskabsbilleder, skal man først og fremmest føle sig inspireret. Inspirationen bør komme indefra dig selv, og afspejle hvorledes de pågældende omgivelser får dig til at føle. Det er på den måde, at du får et billedmæssigt resultat, som du kan stå inde for. Oliemaling, pensler og et lærred alene, skaber sjældent kunstværker i hånden på de fleste af os. Det er og bliver det kunstneriske talent, og din inspiration der gør forskellen.

Lad dig inspirere af landskabet.

Hvis du har mulighed for det, så tag ud til dit bestemmelsessted for at rekognoscere stedet, før du planlægger og gennemfører din optagelse. Tag afsted og ankom i god tid. Se dig omkring, og mærk efter. Indånd duftene, læg mærke til scenariet foran dig, og slap af. De frø der engang skabte den vegetation du står og ser på, har været sået for hundredvis af år siden, og selve udformningen af bakker og dale skete formentligt under den sidste istid for 15.000 år siden. Smeltevandet har igennem andre tusindvis af år, brugt tid på at forme landskabet til det fantastiske syn du nu står midt i – og er en del af.

Står du på fremmed grund, for første og måske sidste gang, så bekæmp i første omgang den spirende utålmodighed for at “knipse” billedet, som du måtte føle i disse første minutter. Brug i stedet tiden på at fornemme detaljerne, som for eksempel stenene under dine støvler, såvel som de store mandshøje sten du måske kan se ude i vandet; deres bløde og runde former er blevet slebet af tidens tand igennem millioner af år, om og om igen. For at fotografere og fange stemningen i denne fænomenale skønhed, skal der bruges tid, og omhu. Det er ikke her at du skal skynde dig, men derimod nu du skal beundre skønheden, og tage den ind. Trykker du på udløserknappen vil det give dig et billede, jovist, men hvad der virkeligt betyder noget, er den forberedelse og omhu du lægger i optagelsen. Landskabsfotografering kræver koncentration, fordybelse og refleksion”. Det kan næppe understreges nok.

Jeg indrømmer gerne, at det sommetider kan være svært at blive inspireret i ens eget lokalområde. Græsset er jo altid grønnest på den anden side af hegnet. Bevares, jeg laver selv billeder alle mulige andre steder, end i mit eget lokalområde, men jeg er sikker på, at ved at overveje ovenstående, vil du indse vigtigheden af at værdsætte naturen i dit lokalområde. Jeg har fundet mine egne steder, som jeg tyer til, når tiden er knap. Steder, som det har taget lang tid at opnå fuld forståelse af, fordi det netop tager – lang tid. Og jeg arbejder hele tiden på at opnå kendskab til nye. Og med mellemrum finder jeg disse særlige steder, der inspirerer og lader mig lave billeder som jeg selv, og andre holder af.

339_0002_001_WEB

AFSLUTNING

Jeg har overvejet hvilke hints, jeg kan videregive til den der måtte forsøge sig med landskabsfotografering. Nogle er generelle og af universel karakter, andre igen er situationsbestemte, men hvis det ikke skal blive uoverskueligt og lærebogsagtigt, må jeg koge det ned til nogle få velvalgte.

1. 

Genbesøg lokationen. Hvis dette var det eneste tip jeg måtte give, skulle det være dette; gå tilbage til dit sted, og se på det igen. Kom der på forskellige tidspunkter af døgnet, og forskellige årstider. Når du er der igen, så tag dig tid, udforsk stedet og slap af. Find ud af hvad du kan lide ved det sted, og hvorfor. Prøv at finde ud af hvad det er der inspirerer dig, lige netop her på dette sted. Overvej hvad der er interessant for dig, og dine interessenter (købere, konkurrencedommere, beskuere etc.) Hvis lyset ikke arter sig sådan som du havde ønsket dig det, eller inspirationen ikke er tilstede, så fortsæt alligevel med at være tilstede, og se dig omkring lidt endnu, der er efter min erfaring stor chance for, at du vil finde hvad du kom for.

2.

Vær bevidst om perspektivet. Landskabsfotografi behøver ikke altid at være vidvinkeloptagelser, nogle af de bedste landskabsbilleder jeg har set, har været lavet med en 300 mm brændvidde.

3.

Lær af fotografer som du selv beundrer. Find ud af hvad der er ved deres fotografiske udtryk, eller teknik som du synes gør dem specielle, og interessante?

4.

Når du er afsted for at fotografere, så modstå den digitale tidsalders fristelse til at tage hundredvis af billeder. Næste gang du er ude på en optagelse, så koncentrer dig om at tage et eneste, men helt perfekt billede. Brug tid på at finde det, at komponere det, og ikke mindst at eksponere det. Brug al din tid på denne ene opgave.

5.

Se efter mønstre, former og teksturer. Forestil dig hvorledes det vil se ud under en ned- eller opadgående sol, eller med tunge regnskyer eller kridhvide skyer på en blå himmel, eller…

6.

Nyd tiden på stedet, og bliv der om nødvendigt indtil det magiske øjeblik, hvor lyset bliver perfekt, og skab så det billede. Fortæl en historie. Sørg for at dit resultat leverer en form for fortælling, eller skaber en følelse i betragteren.

7.

Vær lidenskabelig! Lidenskab kommer fra hjertet, og ved at føle lidenskab for din metier eller hobby, vil du høste frugterne før eller siden. Gå ud før solopgang, og bliv derude til solen går ned igen. Alt godt kommer til den der venter.

8.

Lær dig at afkode en vejrudsigt. Lån bøger om emnet. Når du først har forstået hvad der skaber en smuk himmel, og hvornår den vil være tilstede – er du kommet langt i bestræbelserne på, at skabe en god baggrund til landskabsfotografiet.

9.

Forsøg altid at fange lyset. Ligegyldigt hvad, så er det altid lyset der sætter stemningen.

10.

Husk, at der findes forskellige formater. Dit kamera er konstrueret til at fotografere i et bestemt format. Men der er andre formater, der er relevante under givne forhold eller omstændigheder. Kvadratisk format, portræt og panoramisk osv. Dit kamera er dit værktøj, og det er dig som fotograf der tager beslutningen.

Men, vigtigst af alt er at nyde det du laver, og ikke tage det alt for alvorligt. Når alt kommer til alt, er fotografi for de fleste af os en hobby og en adspredelse, og det sted vi samler vores energi. Inspirationen findes alle steder – det er bare op til dig at finde den.

 

Hvis denne artikel har inspireret dig nok til, at du ønsker at forsøge dig ud i landskabsfotografiets ædle kunst, så lad mig give dig følgende yderligere velmente råd; Pak dit udstyr aftenen i forvejen, tjek vejrudsigten, tidevandstabellen hvis du skal ud til kysten, og at dine batterier er opladet og klar til brug. Husk at dit kamera behøver et hukommelseskort, og at dit stativ ikke er noget værd, hvis du har glemt dit stativs kameraplade…

Hvis du vil vide mere om værktøjer til planlægning og pakkelister, har jeg skrevet en artikel på min blog, som du kan læse her: http://www.landskabsfotografen.dk/ressourceartikler/planlaegning/planlaeg-din-fotoopgave

Kort om mig selv:
Mit navn er Kim Hansen, jeg er gift på 21’de år og har en søn. Jeg er ansat i en stor international koncern med 370.000 medarbejdere, og jeg arbejder med kvalitetsledelse i megaprojekter. I min fritid er jeg amatørfotograf, og har specialiseret mig i landskabsfotografi. Det skriver jeg om på min blog http://www.landskabsfotografen.dk/.

FOTOMALIA SIGER TAK

Stor tak til Kim for at han har taget tid ud af en travl hverdag, til at dele hans erfaringer med os! Vi kan kun opfordre til at du tjekker hans side ud, og at du lige smider en kommentar.

 

Relateret indlæg

9 Kommentarer

kim august 22, 2013 - 12:22 pm

Hej, og tak for invitationen til at gæsteblogge.
.
Jeg håber, at mit bidrag vil resultere i fornyet energi, og lyst til at fotografere landskabsbilleder. Danmark har meget at byde på, når det kommer til smukke og inspirerende steder. Husk, hvis du synes at det er værd at male, så er det også værd at fotografere 🙂
.
Ps: Brian, jeg tror, at der er gået noget galt i orddelingen på indlægget. Når jeg ser på de 10 tips, er der flere steder til højre i teksten der forsvinder.

Besvar
Brian - fotomalia.dk august 22, 2013 - 2:34 pm

Mystisk – det kan jeg godt se, men det har jeg aldrig oplevet før… jeg kigger på det!

Besvar
Kim august 23, 2013 - 5:37 pm

Tak Brian,
Det fik du løst lynhurtigt 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk august 23, 2013 - 7:38 pm

Jeg ved det kim – de kalder mig lynet..
.
Beklager, men der er bare lidt meget tryk på lige PT..

Besvar
Anette Karlsen august 22, 2013 - 8:59 pm

Hvor herligt at møde dig her Kim. Og få endnu flere tips til at nyde og fotografere i naturen.

Kan kun anbefale andre at følge Kims blog, der er fyldt med skønne billeder.
Har stor respekt for den måde Kim fotograferer på, og det kæmpe arbejde, der ligger bag hvert billede.

Besvar
kim august 23, 2013 - 5:38 pm

Hej Anette, og mange tak.
Jo, verden er såmænd lille, måske vi mødes derude 🙂

Besvar
Rune Bjerre august 24, 2013 - 10:14 pm

En rigtig god artikel du har fået skrevet her, Kim.
Dine ti gode råd er helt i top. Jeg er selv rigtig glad for at arbejde med landskabsfotografering, og er specielt enig i de råd der handler om at fordybe sig og sanse. Det er ofte glemt, hvis man læser fotoblade, fotobøger eller lignende, men er faktisk essentielt for at få stemning med på billederne.
Jeg ville måske tilføje et (teknisk) råd på trods af at du har fravalgt tekniske råd:
Brug stativ. – Bl.a. fordi det støtter kameraet og giver mulighed for længere lukkertider, men først og fremmest fordi tempoet bliver tvunget ned, så man får tid til fordybelse i motivet.

Besvar
Brian - fotomalia.dk august 26, 2013 - 3:41 pm

Jeg er enig, et stativ sætter farten ned, nok derfor jeg ikke er så vild med stativer, som igen nok er derfor jeg stinker til landskaber!

Besvar
kim august 26, 2013 - 5:34 pm

Tak Rune.
Stativet er, ihvertfald for mig, essentielt. Blandt andet af de grunde du nævner.
.
Tak for tilføjelsen 🙂

Besvar

Smid en kommentar til os