(T-DaG) Fotografiet (Nina Høj)

af Brian - fotomalia.dk

Nina Høj er ugens gæsteskribent her på FotoMalia. Hun er en sand magiker med sit kamera, som hun nærmest bruger som pensel til at skabe kunstneriske naturfotos fulde af mystik og fortryllelse

Det her er Danmark, som vi aldrig har set det før. Eller det er nærmere Danmark, lige som vi kender det, men hun formår på sjælden talentfuld vis at trylle det flade og grå, danske landskab om til stemningsfulde scener, som taget lige ud af et Grimm-eventyr fyldt med trolde, feer og hekse – gys og wow!

Nina Høj

Nina har fotograferet, siden hun var barn. Hun er uddannet biolog og bor på landet ved Hjarbæk Fjord nord for Viborg. Hun har altid haft en forkærlighed for naturen og nyder at bevæge sig rundt i den – som regel altid med kameraet over skulderen.

Hun har en lang række udstillinger bag sig, sidste år både udstillede og holdt hun foredrag på fotofestival, og i dag er vi så heldige aller nådigst at få lov at have hende som gæsteblogger her på FotoMalia.

Nina Høj formår det, som de færreste for alvor formår, og som resten af os igen og igen mislykkedes med. Hun skaber fantastiske landskabsbilleder. I Danmark. Og hvad der blot gør os her på FotoMalia endnu mere fulde af beundring er, at hun på ingen måder forsøger at forskønne landskabet og alligevel skaber de skønneste landskabsbilleder.

Vi er helt vilde med hendes unikke udtryksform, hendes favnen af det grå og disede Danmark, hendes forvandling af det landskab, mange af os afskriver som trist og kedeligt, til et mystisk og lidt uhyggeligt eventyrland, hvor man hvert øjeblik forventer at se et glimt af en trold eller en elverpige.

Tag godt imod Nina Høj og nyd rejsen sammen med hende ind i hendes fortryllende Eventyrdanmark:

"Morgenstemning over Simested Ådal"“Morgenstemning over Simested Ådal”

Fotografiet

Min fotografiske rejse har udviklet sig meget, siden jeg for alvor begyndte at fotografere for snart 15 år siden. Og den udvikler sig stadig. Det er noget af det, som jeg elsker ved kunst – jeg når aldrig til et stadie, hvor det bliver kedeligt, for inspirationen og nye ideer står i kø for at blive afprøvet.

Min rejse med fotografiet startede primært med det dokumenterende naturfotografi, som jeg stadig fascineres af. Dette kræver så utroligt meget af lys, baggrund, vinkler osv. osv. – det er bestemt i den svære kategori synes jeg – især hvis motivet bevæger sig. Derudover har jeg tidligere tegnet og malet meget, og jeg tror, at jeg helt ubevidst bruger mine erfaringer herfra i mine billeder i dag.

"Egene i Hald"“Egene i Hald”

De seneste fem år har det især været kunstfotografiet, jeg fascineres af og dyrker. Det er stadig primært i naturen og i landskabet, jeg finder min inspiration. Det er i naturen og i landskabet, jeg finder roen. Det er her, jeg giver mig selv lov til at dvæle ved en tanke eller en følelse. Dvæle ved en smuk scene. Det er her, jeg søger stemninger i motivet.

Og lyset er altafgørende. Jeg søger ofte det enkle og grafiske udtryk og er glad for det negative rum i motivet. Det enkle og grafiske udtryk underbygges med få farvesammensætninger eller det sorte-hvide.

"Optræk til uvejr ved Flynder Sø" “Optræk til uvejr ved Flynder Sø”

Det er følelser, der afgør, om billedet i sidste ende kan bruges. Hvis jeg ikke kan mærke billedet, når jeg ser det, hvis det ikke vækker en følelse eller starter en tankerække, så er det for mig ikke godt nok. For det er stemningen og følelserne, der driver mig, og som skal gå op i en højere enhed med motivet.

Denne stemning og følelse finder jeg ofte i det gamle kulturlandskab, som vores forældre og bedsteforældre voksede op i, og som man enkelte steder stadig kan være heldig at opleve i dagens storlandbrug. Et levn fra denne tid er de enkeltstående rækker med sitka-gran eller tjørn.

Som levende statuetter, bidt af vind og vejr, står de tilbage og minder os om det gamle landbrugs-Danmark. Dengang kvierne stadig gik på engene, og hvor viben var forårsbudbringer.

"Husmandens tavse soldater" “Husmandens tavse soldater”

Det er ikke mere end et par år siden, at jeg for første gang begyndte at udstille mine værker. Dette har været en rigtig spændende og inspirerende tid. Pludselig mødte jeg ligesindede. Jeg mødte mange, som jeg kunne blive inspireret af. Det har selvfølgelig også været grænseoverskridende. Jeg har følt mig blottet og nøgen.

Alle har en holdning til kunst, og Ikke alle føler og ser det, som jeg ser – det vidste jeg selvfølgelig godt – og sådan er verden heldigvis skruet sammen. Dette er i sig selv spændende, idet vi alle ser noget forskelligt i et motiv afhængig af, hvem vi er, og hvad vi har med i bagagen. Det har på alle måder været en givende proces.

"Den Blå Time"“Den Blå Time”

Når jeg udstiller, er det mit ønske at folk giver sig selv lov til at dvæle ved det, de ser, at de giver sig selv tiden til at mærke efter, hvad de føler.

Mit håb er, at mine motiver kan inspirere andre til at nyde landskabet og naturen, når de færdes i den. At de lærer at nyde de stemninger og scener, den giver os.

"Også træer har sociale netværk"“Også træer har sociale netværk”

FOTOMALIA SIGER TAK

Det er dejligt at se fotografi på denne udtryksfulde måde, fotografi, der via landskabet, lyset og stemningen skaber et blik på en svunden tid – flot arbejde.

Så Nina – tusind tak for dit bidrag, og fordi, du havde lyst til at dele dit fascinerende og inspirerende fotografi med FotoMalia. Vi håber, du har lyst til at lege med her på FotoMalia en anden dag.

Og smid så lige en kommentar til Nina, tak!

Relateret indlæg

2 Kommentarer

Jacob Almtoft februar 2, 2017 - 10:44 pm

Hej Nina
Rigtig fed (lidt dyster) stemning du mestrer her. Jeg talte med en kammerat om hvor pudsigt det er at vi alle har en tendens til at synes at gråvejr er håbløst og kun giver kedelige motiver. Dine billeder beviser dog det modsatte.

Uvejret fra flynder sø er min favorit her i serien.

Besvar
Nina Høj februar 3, 2017 - 3:33 pm

Mange tak for din kommentar og feedback Jacob! Det sætter jeg virkelig pris på. Dejligt at du finder inspiration og muligvis får lyst til at prøve gråvejrsdagene af engang. Jeg er sikker på du vil finde, at der er rigtig meget at hente her! jeg synes også ofte at farvegengivelsen i naturfotografiet og i macro (hvis du er til det) er langt bedre på gråvejrsdage. Er du ikke enig i dette?
Endnu engang mange tak og god weekend / Nina

Besvar

Smid en kommentar til os