Opskalering af billeder til kæmpe print..

af Brian - fotomalia.dk

For efterhånden ret lang tid siden, skrev jeg lidt om at jeg skulle have lavet et stort print til min stue, det har jeg fået gjort, og nu har jeg faktisk også fået det hængt op..

I dag kigger vi lidt på det at printe STORT…. Nå ja også skal jeg give Mads bøllebank på hans egen hjemmebane!

Den rigtige størrelse

Når billedet kommer fra kameraet, så har det selvfølgelig den størrelse som kameraet kan præstere – Mit D700 har 12 mil. pixels og laver et billede med opløsningen 4256 x 2832 pixels, dette svare til et print på 31,01 x 20,63 cm ved 300 ppi. Kameraets givne opløsning er ikke altid nok til at printe i den størrelse som man ønsker, også er man nød til at ty til digitale ninjatricks, normalt er det jo Mads der står for den slags, meeeen det ser faktisk ud til at der er en ny Digital ninja mester på banen, for nu har jeg tænkt mig at give Mads klø, fordi jeg vil vove den påstand at jeg kan lave en pænere forstørrelse end han kan, eller i hvert fald pænere end den måde han foreslog at jeg skulle gøre det!

Lad os se på de to metoder, også se på resultaterne, så kan i selv bedømme hvem der er mester!

Her er billedet vi skal lave stort – altså rigtig rigtig stort! (182 x 121cm)

Mads´ simple og meget primitive metode (“The non-Ninja way”)

Her bruger men bare “Image size” boxen (Ctrl + Alt + I) og så skriver men billedets ønskede størrelse i cm eller pixels alt efter hvad det er man har brug for, Mads anbefaler at bruge den algoritme der hedder “Bicubic Smoother” (nederst i dialog boksen) – så trykker man på enter og man er færdig. Som sagt er dette meget simpelt, og helt vildt nemt, men ved større forstørrelser kan man tydeligt se minuserne ved denne metode.

Her er billedet opskaleret til 182 x 121cm med Mads´metode og man kan tydeligt se effekten af den meget kraftige opskalering, læg specielt mærke til den pixelerede overgang omkring årene på bladet. (klik på billedet for større udsnit)

Det var den nemme meget meget primitive måde..

Brian´s Digitale Ninja trick (“The Ninja-Way”)

Jeg indrømmer med det samme at min måde er en lille smule mere bøvlet, og det tager omkring 2 minutter længere at gennemføre, men der er synlig forskel!

Først skal vi oprette en “Action” , så man starter med at åbne “Actions vinduet” (Alt + F9) og “optager” følgende. Vi skal igen ind i “Image size” (Ctrl + Alt + I), men i stedet for bare at skrive den ønskede størrelse, så øger vi billedets aktuelle størrelse med 10%, ved at vælge “percent” i stedet for “cm” i “Document size” rubrikken, og skriver 110 i stedet for 100, dette forøger billedets størrelse med 10% – her efter trykker vi på “ok” og afslutter her efter vores nye action. (Hvis du ikke har helt styr på hvordan man arbejder med actions så se denne tut)

Nu har vi oprettet en action, som forøger billedets størrelse med 10% hver gang vi bruger den, så nu er det bare at gentage vores ny “ninja” action til billedet har den ønskede størrelse (tryk “Ctrl + Alt + I” for at tjekke hvor stort billedet er blevet). Se det var jo ikke så bøvlet, så lad os se på resultatet..

 Hmm det er faktisk ret svært at se forskellen her, men man kan godt se forskel, specielt omkring “årene” i bladet..

Nu var det jo ikke helt overbevisende nok, så jeg tror lige jeg smider en “before/after” slider ind, det gør det noget nemmere at vurdere forskellen – Before er Mads´s metode, og After er min metode.. Hvad siger I ?

[beforeafter]

[/beforeafter]

Nu ville jeg jo rigtig gerne kunne give Mads en ordentlig omgang bøllebank, men fakta er at de to metoder virker lidt forskelligt, og hvis man vil opnå det absolut bedste resultat, så er man nød til at forsøge sig med begge metoder – Øv, men jeg skal nok få ham, bare vent!

Og så skal der printes!

Godt, så har vi en rigtig stor fil i Photoshop, men hvordan får vi så den ned til vores trykker? Jo de fleste trykkere jeg har arbejdet med vil helst modtage filen som en PDF-fil, det vil med andre ord sige at vi skal gemme filen som, ja en PDF-fil, hvilket selvfølgelig heller ikke er det store problem. Når vi gemmer vores fil gemmer vi den bare som – tja en PDF-fil (Ctrl + Shift + S og vælger PDF som filformat), og sørger for at gemme den med den PDF preset der hedder “High Quality Print”. – var det en PDF-fil eller? (flot formuleret din spasser)

Så er det faktisk bare at flytte filen ned til trykkeren og så klare han resten.

Min trykker Lars fra Hvi  d grafisk, i færd med at tjekke om jeg har lavet ged i min fil – det havde jeg ikke denne gang!

Da jeg skulle have printet mit billede hos “Hvid grafisk” kom jeg med min PDF-fil, og herefter var jeg i rigtig gode hænder, Lars var nemlig rigtig flink til at forklare hvordan han arbejde med printet, og vi lavede et par prøve tryk lige for at tjekke at alt var som det skylle være, og det var det faktisk stort set med det samme..

Her er mit billede på vej ud på deres plotter, vi skulle jo lige tjekke at det hele så ud som det skulle – det er altid fedt at nørde med andre der går op i det de laver.

Jeg må sige at både trykker og rammemager har lavet et rigtig fint stykke arbejde, også selv om der var lidt forvirring omkring leveringstidspunkt (Hmm – det var nok bare en svipser, men bedre sent en aldrig…) og jeg var rigtig spændt på at komme hjem og hænge mit værk på væggen, for at se om det levede op til mine og ikke mindst min kones forventninger. – Det gjorde det og vi er begge blevet rigtig glad for resultatet!

Relateret indlæg

5 Kommentarer

Lasse Byrdal juni 20, 2011 - 3:06 pm

Det er altid dejligt at få sine pletskud op og hænge.
Hvad kostede hele herligheden ?

Besvar
Brian - fotomalia.dk juni 24, 2011 - 2:10 pm

Hej Lasse..
.
Du smuttede vist lige i farten – Men Lars var en flink fyr, og gav mig en god pris på kr. 1000,- Jeg tror de fleste dygtige trykkere er til at handle med hvis man lige er lidt fremme i skoene..

Besvar
Bornholmeren juni 20, 2011 - 6:25 pm

Tilløk’ med billedet, når du engang få det.

Jeg vil dog kommentere, de 2 billeder af Lars da du illusterer hvad der sker når man bruger vidvinkel…

På det øverste virker det som Lars har pumpet jern eller ligende, da den højre arm/skulder virker meget store iforhold til hovedet.. (han skjorte hjælper så heller ikke på det)..

Ved printeren, virker det som han er næsten dværg og med buerne i gulvet som svinger mod højre og hans position mod venstre, for det til at ligne han læner sig meget frem over printeren (er klar over man kigger hen over printeren, men synes vidvinklen har forstærket effekten)

Nu er Lars ikke verdens højeste (eller laveste), men jeg synes det er begyndt at være på grænsen til at sige “godt det ikke er noget han har betalt for at få taget” :o)

Kan se du har brugt 14mm ved begge og er selv meget glad for min 14-24mm, men har lært at nogle gange er det en god ide at tænke lidt mere over valget, har selv sådanne personer der proportionsmæssigt ser HELT forkerte ud pga. man bare er så glad for sin 14-24 og skyder bare løs.

Måske vil største delen ikke bemærke det, men det sprang i mine øjne da jeg selv har oplevet effekten, nogen gange bevist, men oftes ubevist indtil man kommer hjem og ser billederne.. 🙂

Besvar
lars peter bærendsen juni 20, 2011 - 7:03 pm

Fedt – skal selv i gang med store print, så det var fint timet 😀

Besvar
Store print | FotoMalia marts 9, 2013 - 11:07 am

[…] og det tager faktisk også en del computerkræft at håndtere så stor en fil, men jeg valgte at bruge samme teknik som jeg plejer når jeg skal lave meget store forstørrelser – det virkede godt, og jeg syntes printet er […]

Besvar

Smid en kommentar til os