Nikon D800 – aarghh fuck!

af Brian - fotomalia.dk

Så er det officielt, Nikon har i dag lanceret en ny lille bandit, og det er noget fucking pis…

36.3 millioner pixel!

Nu skrev jeg at det var en lille bandit, og det er i virkeligheden ikke helt fair, for med sin helt egen 36.3 MP sensor er det jo lige pt. en sværvægter i feltet af DSLR – Det er sku imponerende, og helt sikkert et kæmpe plus for rigtig mange, men jeg syntes, faktisk det er en lille smule øv, for en del af min frygt er allerede blevet bekræftet!

Det er ikke den hurtigste snegl på skovbunden! – ikke at det er langsom, for med 4fps, med billede filer på omkring 75mb, så bliver der jo flyttet en hel del data rundt! De store filer bliver helt sikkert rigtig dejlige at se på, og der er jo detaljer som aldrig før, men pyha, jeg tror min computer skal have et nyt svedbånd hvis den skal kunne trække filer fra det lille monster!

Jeg har endnu ikke kunne finde nogle billeder hvor jeg ordentligt kan vurdere hvordan billedekvaliteten er, men efter hvad rygterne siger, så skulle det være nogenlunde som på D700 – Den har også næsten samme ISO spænd som D700, dog med mulighed for at kunne gå helt ned på ISO50, hvilket er et rigtig fint tiltag!

HUset er selvfølgelig ordentlig bygget med vejrforsejling og hele baladen, men det er jo også et Nikon…

Hvordan billedekvaliteten bliver ved høj ISO bliver formentlig afgørende for om dette bliver mit næste kamera, men fuck jeg syntes bare at den skide D4 passer meget bedre til min måde at lave billeder på.

Video, video… VI-DE-O

Ja tak… her er der sku næsten ikke sparet på noget, de har smidt alle de fine ting fra D4 med over i den lille bandit, både audio out, og ukomprimeret HDMI video out, stående applaus til Nikon for det, der mangler sku ikke noget – eller vent jo det gør der jo faktisk, på D4 har man mulighed for at optage med 60fps, hvilket ikke er muligt på D800 – Hvorfor nu det?

Rettelse: D800 kan faktisk skyde med 60fps – det var vist bare mig der ikke havde været grundig nok…

Fandme go stil ikke at begrænse den ukomprimerede HDMI udgang til flagskibsmodellen!

Bortset fra at de ikke har inkluderet de 60fps så er der ikke meget at sætte fingeren på, og videomæssigt er der ikke meget at savne.

Er bestilt (næsten)…

Nu har jeg lige været et smut forbi min gode gamle ven Caspers hjemmeside, og han har haft fornøjelsen af at skude med Nikon D800 siden november. Casper virker ret begejstret, og han plejer sku at kalde en spade for en spade og et godt kamera for et godt kamera – så mon ikke D800 levere varen!

Nøøjhh det ser lækkery ud – det skal jeg ha, det har jeg hermed besluttet!

Du kan finde nørdespecs på Nikons hjemmeside, men hvis du har fundet andre sider med mere nørde info eller billeder hvor man kan se billedekvaliteten eller andet lir, så smid lige en kommentar!

Så må jeg hellere ringe til Goecker!

Relateret indlæg

21 Kommentarer

Frederik Overgaard februar 7, 2012 - 4:19 pm

Stadigvæk – hvad med en hængekøje? 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk februar 7, 2012 - 9:43 pm

Ha ha, den havde jeg ikke lige set komme, men ja en hængekøje var da faktisk en mulighed – jeg har faktisk allerede to, en rejse model, og en fra brazilien, så jeg tror jeg er dækket ind.
.
Men tak for det fantastiske forslag!

Besvar
Frederik Overgaard februar 8, 2012 - 12:49 am

Så er du jo allerede kørende. Så mangler vi bare lidt varme i Danmark – de er desværre lidt mere kuldefølsomme end Nikons – men de er selvfølgelig hellerikke med magnesiumframe 😉

Glæder mig meget til at læse/høre mere om D800 – det ser meget fornuftigt, men jeg er lidt skræmt af de mange pixels. Jeg synes der er mere end rigeligt på mit D7000, og vil hellere have hastighed og pæn-høj-iso end pixels.
Skal du med til Goeckers præsentationsdag?

Besvar
Brian - fotomalia.dk februar 8, 2012 - 8:09 am

He he, jeg havede da slet ikke set at der var demodag… Men ja det tror jeg da jeg skal – hvis jeg kan finde tiden!..

Besvar
Mr Click Click februar 7, 2012 - 4:24 pm

Kan se Goecker tilbyder at købe D3, D3s og D3x hvis man ønsker et D800.. men tror desværre den pris de tilbyder, ikke vil gøre den store forskel på at anskaffe en D800, men ellers kunne det være at mit D3 skulle byttes til et D800 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk februar 7, 2012 - 9:44 pm

Jeg ved faktisk ikke hvad Goecker giver for et D3, men det er da et forsøg værd, skriv og spørg dem, det kan der da ikke ske noget ved!

Besvar
Paul de Gribenson februar 7, 2012 - 9:25 pm

Har haft et D700 et års tid, javel ! lav støj, men opreklameret og det har aaaaaaaaaalt for lille opløsning, nu kører jeg D7000 som jeg synes er meget bedre, selvom det jo kun er 4 Mpix mere. Det var lige det der manglede på D700, og støjen? Jeg tager aldrig billeder i månelys så jeg har det fint med de 6400 iso D7000 leverer i super-super kvalitet. Jeg er færdig med full frame, og D700 ejerne må jo nærmest lægge den blå avis` server ned med deres smid i nakken tilbud. D800 bliver aldrig noget for mig, hvad i alverden skal jeg med de kæmpefiler, sidde og zoome ind for sjov? Altså som legetøj er det okay, men seriøst…….. ☺

Besvar
Brian - fotomalia.dk februar 7, 2012 - 9:51 pm

Der er ingen tvivl om at D7000 også er et fantastisk kamera, men for mig er fullframe kommet for at blive – jeg er vild med den mindre dybdeskarphed og den større søger.
.
de 36.3MP er også langt mere end jeg har brug for, men som Nikon lineup ser ud lige nu, så tror jeg at D800 er mit bedste bud!
.
Den optimale opløsning kommer jo rigtig meget an på hvad man laver billeder til, og hvis man kun laver billeder til web – tja så er 16MP jo rigligt, men hvis man som nogen gør arbejder med billeder til print – tja såkan det være man ønsker sig mere..

Besvar
Ard Jongsma februar 7, 2012 - 11:05 pm

haha! Læste lige en kommentar fra en fætter som ikke gad at opgradere fordi det ikke var DX og han havde ABSOLUT brug for den der 1.5x crop faktor. LOLOLOL. Helt ærligt, hvad handler det om? Jeg byttede min D700 fordi jeg ikke kunne lide farvene … Jo, du læste rigtigt: farverne 🙂 Jeg er glad for min D3s’ høje ISO muligheder men jeg kan ikke lide dens… farver… Jeg har forstået at D4 er et kvantumspring i gengivelse af… hudfarver. Ikke uvæsentligt, for at underdrive lidt, men totalt underbelyst. Megapixelsframeratehighiso. Suk. Men hva, det er vel ikke anderledes end med biler: de færreste køber vel en Ferrari fordi de har brug for motorkapaciteten 🙂 Hvis D800 kan det samme med farverne som D4 kan er det vel mest et spørgsmål om framerate (jeg har én gang i mit liv brugt D3s på max burst), og ISO (afgørende for nogle, men ikke for mange længere siden alt op til 3200 er efterhånden blevet tilfredsstillende på topmodellerne). Ellers ser det for mig ud til at penge er det suverænt vigtigste argument. D800 ligner umiddelbart et kanontilbud.

Besvar
Brian - fotomalia.dk februar 8, 2012 - 8:52 am

Som jeg skrev tidligere, så er der mange ting der spiller ind når man skal købe nyt kamera, og det er super individuelt – for mig er framerate og høj ISO meget vigtig, 50% af mine billeder skyder jeg mellem ISO 800 og ISO6400.. Så for mig er det væsentligt hvordan det ser ud!
.
Jeg har ikke selv bemærket at der er synderligt forskel på farve gengivelsen på D700 og D3s, men jeg skyder heller ikke mange portrætter, så hudtoner er bestemt ikke afgørende for mig!

Besvar
Jesper Elgaard februar 8, 2012 - 9:59 am

Fotograferer man fugle eller sport, er cropfaktoren tit et plus.

Besvar
Frederik Overgaard februar 8, 2012 - 1:01 am

Jeg nærlæste lige din post – og kan se du skriver om 60fps.

De kan det faktisk godt:
http://www.nikonusa.com/Nikon-Products/Product/Digital-SLR-Cameras/25480/D800.html#tab-ProductDetail-ProductTabs-TechSpecs

Se under “movie”. Det kan køre 60fps i 720p ligesom D4 kan og de fleste Canon kan. Desuden kan D800 køre 25fps, hvilket D4 IKKE kan – sjov forskel..!?

Besvar
Brian - fotomalia.dk februar 8, 2012 - 8:54 am

Hmm ja men det var da dejligt, det er bare mig det taler før jeg tænker… Tak for rettelsen!

Besvar
Ard Jongsma februar 8, 2012 - 10:09 am

> 50% af mine billeder skyder jeg mellem ISO 800 og ISO6400.. Så for mig er det væsentligt hvordan det ser ud!

Ja Brian, det kunne jeg godt forestille mig. For mig er det også, fordi jeg skyder så meget musik på 3200 og jeg er så glad for at være blevet fri for at skulle komme en halv time før koncerterne, låne gaffa tape fra teknikeren og plastre sb800-ere op ad pæle og vægge over hele scenen. (For så midt under koncerten at opdage at jeg havde indstillet grupperne forkert 😀 )

Men jeg synes farvedebatten er interessant fordi den er så voldsomt subjektiv. På nettet kan man egentlig kun diskutere objektive kvaliteter og det bliver der af den grad overfokuseret på. Det handler jo trods alt om at få taget billeder så godt som muligt 🙂 Min erfaring med D700 var at sensoren gengav den skrækkelige grønne skær fra sparepærer forskelligt i skyggepartier og i lyse partier (og i overbelyste og underbelyste billeder, hvilket i praksis ødelagde dens ellers meget praktiske dynamic range). Så er man på røven i post. D3s har i en vis omfang samme problem med overdreven rødfarvning af hudpartier under visse lysforhold. Var det nu hele billedet som blev farvet rødt, så var der ingen problem. Men jeg har prøvet mig rigeligt frem med standard importfiltre i Capture One for at nedtone de røde farver. Så kikser det bare fuldstændig i andre billeder eller nogle gange endda i andre DELE af billedet.

Noget helt andet: har du aldrig haft problemer med vandtætheden? Du går jo og fotograferer i nær 100% luftfugtighed derude i det tropiske Randers. Dengang jeg blev sendt ind i drivhuset i Odense Zoo med min D700 var det hver gang nervepirrende om den ville overleve. Jeg kom selvfølgelig ind fra kulden udenfor og det problem har du måske ikke, men du må da løbe ind i det en gang imellem? Sidste uge skulle jeg fotografere dværgsilkeaber i drivhuset med min D3s og den eneste interne påvirkning efter akklimatisering var en (altid garanteret) sensorrens fordi alle støvpartikler bliver klistret fast. Og i Indonesien i januar var det endnu værre: der skulle jeg fotografere havskildpaddeunger som kravlede af stranden. Jeg lå i vandet og lige pludselig kom der sådan en rigtig spøgelsesbølge. Bagrfa hen over mig og hele kameraet. Jeg pudsede det sidste salt ud af solskyggen på job i går, men ellers overlevede kameraet angrebet på fantastisk vis, og det er ikke første gang. I sidste ende ville det måske være den slags mindre målbare marginaler som ville være afgørende for mig om det blev en D4 eller en D800?

Besvar
Brian - fotomalia.dk februar 8, 2012 - 10:44 pm

Jeg har aldrig haft problemer med fugt… eller jo der kan jo være massere af det når man kommer udefra og ind i regnskoven, men det har aldrig lavet ged i grejet… ikke endgang på mit første D70
.
Selv det har klaret et tropisk regnskyld midt i den indonesiske jungle – og det ved du sikkert hvordan de kan være…
.
Men jeg er helt enig i dine betragtninger omkring vigtigheden af et prof hus, både medhensyn til ergonomi og forsejling…

Besvar
Jesper Elgaard februar 8, 2012 - 10:15 am

Jeg producerer en del microstock, og her kommer de 36 Mp til sin ret. Jo større billede, jeg kan uploade, jo større download = Flere $’s til mig. 🙂
Jeg tror ikke de 4 fps vil være et problem for mig. Jeg kan vist klare 8 eller 9 fps med batterigreb på min D700. Det har jeg aldrig haft brug for. Og når jeg kunne have ønsket det, var jeg som regel i en sportshal, med virkelig dårligt lys, og når jeg er i studioet, kan mine lamper ikke følge med til mere en 1-2fps. 🙂 Der trænger jeg også til en upgrade.

Besvar
Brian - fotomalia.dk februar 8, 2012 - 10:40 pm

Til det formål kan jeg godt se at de ekstr pixel ville være guld værd, også ser D800 jo ud som en meget fornuftig investering!
.
Jeg har faktisk bestilt en D800, men jeg er meget tæt på at ændre min bestilling til en D4!
.
Bum bum, det er jo et stort valg!

Besvar
Ard Jongsma februar 8, 2012 - 10:20 am

@Jesper: Joda, men jeg syntes bare bemærkjningen var noget komisk i forhold til et 36MP kamera 🙂 Så meget headroom til at croppe har vi da aldrig haf før. Hvis man cropper ned til DX størrelse har man vel stadigvæk opløsningen af en D7000? Som de fleste indtil i foregårs har været yderst tilfreds med 🙂

Besvar
Ard Jongsma februar 8, 2012 - 10:22 am

Det her var forøvrigt et svar på din bemærkning om crop factor, ikke din sidste post 🙂

Besvar
Søren Skovsgaard februar 8, 2012 - 10:51 pm

Min første tanke da jeg så de to kameraer,og indrømmet har ikke læst meget om dem, var at Nikon nu ikke længere havde et top FX kamera og en FX lille bror. I stedet ser jeg det som om D800 for produkt, reklame fotografen og lign. som primært skal bruge den store opløsning og lave store prints/billboards.
.
D4 er mere kameraet til fotografen i marken, som kan komme ud for lidt af hvert, med sin høje ISO, fps etc.
.
Og ja, så er der selvfølgelig en prisforskel, men kan godt forstå at du Brian er blevet i tvivl om din bestilling af D800 er det rigtige valg – synes D4 lyder mere som kameraet for dig, men ja prisen kan jo skræmme.

Besvar
Brian - fotomalia.dk februar 8, 2012 - 11:00 pm

Det er prisen der er lidt af problemet, men så må jeg jo bare stoppe med at spise!
.
Jeg tror også at Nikon har valgt at gå en ny vej, som ligge meget op af det du skriver!
.
Hov fik jeg sagt at i skal huske at kigge forbi i morgen…!

Besvar

Smid en kommentar til os