NIK HDR EFEX PRO – Åhhh nej HDR?

af Brian - fotomalia.dk

Jeg er slet ikke til HDR billeder, og jeg gider egentlig slet ikke sidde og nørde med det, men her i mellem jul og nytår havde jeg lige en stund, hvor jeg kom til at kigge lidt på det program Mads skrev om i julekalenderen.

Hop videre og se hvad der kom ud af det.

Åhhh nej HDR?

Jeg er, som sagt, bestemt ikke meget for HDR billeder, jeg syntes hurtigt at de kommer til at se helt forkerte og unaturlige ud, derudover så gider jeg ikke sidde og nørde med det på computeren. Men jeg har en hel bunke billeder fra en tur til Cambodia, hvor jeg har kørt med bracketing, med 3-5 stop (fordi det lige skulle gå lidt stærkt), og disse billeder passer jo fremragende til at lege lidt med det her format, så derfor tænkte jeg at jeg ville forsøge mig lidt med det alligevel.

Nå her kommer der lige et par billeder, jeg har brugt omkring 1 time på at lave alle fire billeder i Nik HDR Efex Pro, og jeg syntes faktisk at programmet var rimelig nemt at gå til.

Tja da jeg gik igang med at lege sagde jeg til mig selv at jeg ikke ville gå “over bord” – altså lave en helt unaturlig farvelade, men man blive simpelthen lidt blind når man sidder med det – eller hvad?

Et lidt anderledes HDR motiv, men det fungere rigtig godt at bruge teknikken her. Problemet, under selve optagelsen, var at der var så stor kontrast imellem sort og hvid at kameraets dynamiske omfang ikke kunne rumme hele spekteraet. Ved at lave et HDR billede med tre eksponeringer (-EV. 1, EV. 0, +EV 1) har jeg opnået et resultat der minder om det jeg så.

Et billeder der igen minder om det jeg “så”, men som er umuligt at optage i en enkelt eksponering, på grund af kameraet “begrænsede” dynamiske omfang.

Bare lige for at sammenligne så er her et billede med en enkelt eksponering

Som i kan se er den “normale” optagelse meget begrænset, og billedet er jo stort set ubrugeligt.

HDR godt eller skidt?

Tja jeg ved det faktisk ikke, jeg tror jeg vælger at komme med en rigtig politiker udtalelse; Jeg tror faktisk at HDR billeder er kommet for at blive, og jeg vil heller ikke selv udelukke at jeg selv kommer til at bruge det lidt mere i fremtiden. Personligt kunne jeg forestille mig, at jeg ville bruge det i situationer hvor lysforholdene er så kontrastrige at jeg ikke kan tage billedet uden at udnytte denne form for efterbehandling, altså situationer hvor jeg ikke har mulighed for at komme tilbage når lyset er optimalt. Jeg vil dog klart foretrække at tage billedet, og bruge så lidt tid ved computeren som muligt. Men kort sagt teknologien er der jo til at blive brugt.

Altså lidt både og!

I får lige det sidste (tryk på billedet, for at få en større version)

Tutorial ?

Ja her kunne der så have været en tutorial om hvordan jeg har lavet billederne i Nik HDR Efex Pro. Men jeg ved simpelthen ikke hvad jeg gjorde, jeg åbnede billederne, skruede lidt på nogle knapper, også så det sådan her ud, jeg ville på ingen måde kunne gengive noget brugbart fra programmet.

Tilgengæld har Mads lovet mig at han vil lave en Tut om HDR billeder (han ved det bare ikke endnu) og der kan i godt glæde jer for han er en haj til HDR. Mads har faktisk taget en overbygning i HDR nemlig “HDR-Overbuild” på PhotoTec i USA, og de gemmer på alle herlighederne..

Relateret indlæg

15 Kommentarer

Anders Bisgaard januar 3, 2011 - 8:29 am

Rigtig god brug af HDR, i mine øjn ihvertfald 🙂

Synes især HDR gør sig godt ved landskabsbilleder, hvor himlen let mister alle detaljer.
På det sidste billede synes jeg det virker rigtig godt for skovbunden, men knap så godt for den meget lyseblå himmel, der virker lidt falsk / kopieret ind. Så ja, det er en meget snæver balancegang med HDR 🙂

Besvar
Brian januar 3, 2011 - 9:48 pm

Mange tak, det er nemlig en balancegang, og man har meget nemt ved at træde overgrænsen, for den kunne måske godt lige klare lidt mere – men så gik det galt.

Besvar
Jesper Elgaard januar 3, 2011 - 8:30 am

Jeg synes der er langt i mellem lækre HDR billeder, men der er altså nogle hvor man bliver imponeret. Check lige galleriet på denne side: http://www.cambridgeincolour.com/cambridge-gallery.htm

Nå, men det er mandag morgen, og jeg skal i gang. God dag. 🙂

Besvar
Henrik vind januar 3, 2011 - 8:12 pm

Jeg plejer at have det meget stramt mht. HDR.
Men de HDR billeder på http://www.cambridgeincolour.com/cambridge-gallery.htm
Øj, hvor er det fedt – det skal jeg helt sikkert til at lege med!

Besvar
Brian januar 3, 2011 - 9:49 pm

Ja jeg må også sige at han kan noget med HDR…

Det ser også ud til at han har været meget omhyggelig med at vælge “det rigtige tidspunkt” for at lave hans billeder.

Der er en spændende teknik..

Besvar
Søren Skovsgaard januar 3, 2011 - 7:06 pm

Ingen tvivl om at billederne opnår en wow-effekt, for farverne springer jo frem. Når jeg ser dem er det første jeg tænker – Puzzlespil. De ligner forsiden til æsken på et puzzlespil. Om det er godt eller skidt skal være usagt, men jo mere jeg kigger på dem, så synes jeg måske de bliver formeget, og selvom du siger de minder dig om det du så, så synes jeg både himlen bliver for blå og det grønne for grønt, nærmest selvlysende grønt.

Når du sammenligner med de enkelt eksponering, så kan jeg godt forstå at du heller vil have HDR billedet, omend det ligner et farvemættet billede af virkeligheden. Men var himlen ikke mere lig den himmel du ser i spejlingen i de enkelt eksponeret billede – her brænder den jo netop ikke ud?

På det midsterste billede – altså det lidt anderledes HDR billede, synes jeg det virker ok, men ville nok have gjort det lidt mørkere.

Besvar
Brian januar 3, 2011 - 9:51 pm

Hej Søren…

Ja farvemætte knappen sad fast, så det kan da godt være at den fik lig rigeligt, men øvelse gør meste 😉

Besvar
Mads januar 3, 2011 - 9:07 pm

HDR-tut, hvad snakker du om! Nå jeg må igang med at læse op 🙂

Jeg er helt vildt med billede nr. 1 – den himmel der ser jo næste hele 3d-agtig ud. Jeg må sige at jeg er ret vild med HDR (alt med måde selvfølgelig)

Besvar
Brian januar 3, 2011 - 9:52 pm

Mange tak..

Besvar
Daniel Stentz januar 3, 2011 - 10:35 pm

Fede HDR billeder, program messigt vil jeg fortrække Photomatix, og et enkelt RAW billede. så kan jeg hurtigt få et HDR billde, bruger maks 10 min pr HDR billede der skal laves med Photomatix

Besvar
Brian januar 3, 2011 - 10:53 pm

Hej Daniel..

Dig har vi vist ikke set før – velkommen til….

Det er rigtigt at man kan lave “HDR” billeder ud fra et RAW billede, men for at få informationerne i højlys og sort i situationer som disse er man nød til at lave flere forskellige eksponeringer, ellers kan kameraets sensor ikke optage nok informationer (pga. dens “begrænsede” dynamiske omfang)

Jeg har aldrig selv rodet med Photomatix, men har godt set det rost før, det kunne være man skulle kigge lidt på det..

Nå igen velkommen til 😉

Besvar
Kim januar 10, 2011 - 7:52 pm

Hej Brian,

Da jeg var yngre, var det nemt at skelne alt det onde, fra det gode…

Nu synes jeg, at det ofte er vanskeligere.

Det er nemt at lave et rædselsfuldt HDR. På samme måde som det er nemt at lave et virkeligt dårligt “ikke” HDR.

At der er meget dårligt overcooked HDR derude, er der vist ingen tvivl om – men, det er der selvsagt også af alt det andet.

HDR skal mestres, og jeg arbejder stadig på at have 100 % styr på HDR. Mine bestræbelser går i samme retning som dengang jeg arbejde med film, efter A.A Zonesystem – alene med henblik på, at få et helt naturtro billede frem – blot med større toneomfang. Jeg er der ikke endnu, men arbejder støt derudaf.

I mellemtiden et stort tillykke med opdagelsen 🙂
Det skal blive spændende at se hvorledes det udvikler sig.

Mvh. Kim

Besvar
Brian januar 23, 2011 - 5:22 pm

Hej Kim

Takker …

Jeg syntess også at så længe man bestræber sig efter at ramme noget der virker naturtro så er det en rigtig spændende teknik..

Held og lykke med at ramme den helt rigtige blanding.. 😉

Besvar
Christian Houmann januar 20, 2011 - 3:44 pm

Hej Brian
Jeg har også leget lidt med HDR og som jeg ser det, er det en teknik, der kan bruges på 2 måder:
– Til at skabe et billede med en større dynamik, så man får flere detaljer med i billedet. Brugt nænsomt giver det et meget naturtro billede. Eller
– Til at lave billeder, hvor man tilstræber et “kunstnerisk” udtryk og ikke nødvendigvis ønsker naturtro billeder.
Uanset hvad man arbejder hen imod, kan små justeringer give en stor ændring, så de enten lykkes eller mislykkes…

Besvar
Brian januar 23, 2011 - 5:23 pm

Enig.. med HDR går man på en hårfin grænse mellem noget der er lækkert og noget der – tja stinker..

Og ja der skal bestemt ikke meget til.

Besvar

Smid en kommentar til os