Midt om natten! (13. december)

af Brian - fotomalia.dk

Igår var drengene samlet til lidt julehygge. Vi var samlet til vores faste FotoMalia-aften, og den blev selvfølgeligt brugt på spas og løjer – men det skal I nok få at se senere på året.

På vej hjem fra “grotten” kunne jeg mærke, at der lige var lidt flere billeder tilbage i kroppen, så derfor ente jeg i en lille omvej og var faktisk først hjemme kl. 02.00.

Pyha, det er jeg vist ved at være for gammel til – men trods forfrysninger på 4 ud af 10 tæer, så var det helt sikkert det værd!

LAAANG EKSPONERING

Det siger jo næsten sig selv, at der er ret begrænset med lys midt om natten, men det betyder jo ikke at kameraet ikke kan se hvad der sker – dette kan jeg faktisk stadig blive helt fasineret af, hver gang jeg fotograferer om natten. Det er så fedt at se, hvordan natten ser ud når det svage lys er akkumuleret over en “længere” periode.

_D4A0294-Edit(600)

Nikon D4 – 14mm – f/4.5 – 30sek – ISO 200

_D4A0301-Edit(600)

Nikon D4 – 14mm – f/4.5 – 30sek – ISO 200

Det er ikke fordi natbilleder er specielt tekniske at lave, det kræver som regel bare lidt mere tid, og på denne årstid noget dejligt varmt tøj – mit lå derhjemme, da det jo ikke lige var planen at jeg skulle rende rundt i sne til knæene midt om natten på en onsdag aften.

Når jeg laver natbilleder arbejder jeg altid i (M)anuel, og starter som regel med at finde den blænde jeg syntes passer til motivet, herefter vurderer jeg, hvilken lukkertid der giver mig den ønskede effekt, og sidst, men ikke mindst, indstiller jeg ISOen så jeg får et veleksponeret billede.

Man behøver faktisk ikke have en lang lukkertid for at fotografere om natten, men kvaliteten bliver selvfølgelig bedre ved at gøre det sådan – se disse indlæg omkring fotografering ved høj ISO –  “Høj ISO (del 1)” – “Høj ISO (del 2)” – “Man kan da ikke fotografere om natten?”

NAT-TIP

De fleste digitale kameraer har idag en funktion der hedder noget ala “Long exposure NR” – Denne indstilling giver den bedst mulige billedekvalitet på et billede med lang lukkertid. Problemet ved at fotografere ved lukkertider på over 5-8 sekunder er, at støjen fra billed-sensoren akkumuleres over den forholdsvis lange eksponering og dette kan give unødig støj på billedet.

Med “Long Exposure NR” slået til, tager kameraet en ekstra eksponering efter den normale eksponering – denne eksponering foregår uden at spejl og lukker åbner, og sker derfor i TOTAL mørke. Når kameraet er færdig med begge eksponeringer, modregner den støjen fra den anden (mørke) eksponering på den første (selve billedet) og fjerner på denne måde alt det støj som er opstået på/fra selve billed-sensoren.

“Long Exposure NR” gør en kæmpe forskel på dine natbilleder, så husk at tjekke denne indstilling når du lusker rundt om natten!

LODDER

Vi har jo også gang i en julekalender, så der er selvfølgelig også ET lod at finde idag!

Relateret indlæg

54 Kommentarer

Marco Lincenbarg december 13, 2012 - 9:55 am

Hold op det ser cool ud, og tak for tippet med Long Exposure NR..
.
Men stop nu med det julekalender fis, det er sku da splid af tid!

Besvar
Christian Rosenbæk december 13, 2012 - 10:46 am

Marco, der er jo ingen dig tvinger dig til at være med i julekalenderen, drengene gør et stort stykke arbejde for at folk hygger sig med julekalenderen og sætter en masse flotte præmier på spil. Vis noget respekt i det mindste. Ha’ en god dag 😉

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 13, 2012 - 9:06 pm

Dejligt at se at der er nogen der vil forsvare os, når vores årlige gæst Marco kommer fordi – Tak for opbakningen Mr. Rosendunk!

Besvar
Kasper - fotomalia.dk december 13, 2012 - 9:59 am

For en i helvede Brian det der er nogle sygt fede billeder!!!
Seriøst, jeg vil ikke engang komme med dumme kommentarer i dag, for det der er fantastisk!!
.
Du bliver jo mere kreativ af en aften sammen med os!! 🙂 …. Ok der kom en dum kommentar…

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 13, 2012 - 9:06 pm

Tak min ven…

Besvar
Kasper - fotomalia.dk december 13, 2012 - 10:01 am

Forresten, hvor mange kørte galt og døde fordi de troede det var politiet?

Besvar
Kim Sørensen december 13, 2012 - 10:10 am

Polititet holder ihvertfald ganske ofte ude ved Sdr Borup afkørlsen…. Så det kan da godt ske at have givet nogen en skræk i livet….

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 13, 2012 - 9:07 pm

Hmm kunne du lige kende afkørslen?
.
er du fra området?

Besvar
Kim Sørensen december 13, 2012 - 9:10 pm

Stammer oprindeligt fra – og er vokset op i – Hadsten, men bor nu i Århus…

Besvar
Kim Sørensen december 13, 2012 - 10:06 am

Fundet – Tror jeg nok…

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 13, 2012 - 9:07 pm

😉

Besvar
Kasper Jacobsen december 13, 2012 - 10:47 am

Har Marco lavet en luske buks eller bare en omvej? Who knows?

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 13, 2012 - 9:08 pm

Ja det er ikke til at vide – han virker som en værre en!

Besvar
Christian Rosenbæk december 13, 2012 - 10:53 am

Fandme flotte billeder!! Tak for tippene 🙂
.
– Link fundet

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 13, 2012 - 9:08 pm

Takker.. og det var så lidt!

Besvar
Dorthe december 13, 2012 - 11:39 am

Så er det frokost og koden er fundet. 🙂
Men i dag fortæller jeg intet til manden. Nu må han selv se at komme på banen, bliver jo helt til grin, når det endelig går op for jer andre at det er konen der finder koderne 🙂

Besvar
Kasper - fotomalia.dk december 13, 2012 - 11:46 am

HA HA HA HA HA!!! 🙂 Vi skal helt sikkert nok lade ham høre for det!! Kanon gået Dorthe! 🙂

Besvar
kim december 13, 2012 - 5:24 pm

Hvad skal man sige…
Pisosse!

Besvar
kim december 13, 2012 - 5:54 pm

Nu har jeg fundet den – selv!
Det tog præcis 22 sek..
…tro på det!

Besvar
Jesper Videbæk december 13, 2012 - 6:33 pm

Hmm kim, begynder der at melde sig et lille troværdighedsproblem? 😉

Besvar
kim december 13, 2012 - 7:37 pm

hrmpf.
I starten troede jeg at hun bare ville hjælpe mig med en fed julegave, men nu har hun købt et dslr, og nu går hun efter den gevinst til sig selv!
Jeg siger disk hende!

Besvar
Jesper Videbæk december 13, 2012 - 8:18 pm

http://www.landskabsfotografenskone.dk
Kan du mærke pustet i nakken 😉

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 13, 2012 - 9:10 pm

He he..

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 13, 2012 - 9:10 pm

Ha ha ha.. godt gået.. Der er da vist rigtig gået sport i den hjemme ved jer!
.
Hvem fører

Besvar
kim december 13, 2012 - 10:17 pm

Hun fører, men ikke længe endnu. Fra nu af, er der kamp til stregen!
Og hvis hun en gang til laver opgaverne i frokostpausen, så skal hun diskes fordi alle ved at jeg ikke både kan gå i vores luxus-gourmet-kantine, og taste på laptop samtidig med at jeg nyder den gode mad, som vore meget unge og søde kvindelige tjenere serverer for os, meget hårdtarbejdende ansatte…

Besvar
Jacob Almtoft december 13, 2012 - 12:22 pm

Marcoooo….. Vi andre har glædet os i et helt år 😉 Læs bloggen og lad være at sende ind… så er chancen også større for os andre 🙂

Rigtig fed billeder Brian! Har faktisk ofte haft NR slået fra, da det forhindre det videre arbejde med startrails. Har ofte skudt 50-100 stk. 30 sekunders eksponeringer af stjernehimmelen, for derefter at sætte dem sammen i photoshop…. her giver NR huller, så eksponeringerne bliver med for lav frekvens.

Men kan da se jeg skal have det slået til når det er enkelteksponeringer.

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 13, 2012 - 9:13 pm

Jeg har også arbejdet med startrails, men aldrig i flere eksponeringer, min længste eksponering til dato er 45min – det var hvad min D200 kunne klare på et batteri (inkl. LE NR)..
.
Men nej det dur jo ikke når man gør det på den måde!

Besvar
Waseem december 13, 2012 - 12:25 pm

Wow, det er en af de dage, hvor det går stærkt. Har fundet linket, men er i tvivl om det er det rette link, da det var placeret på et anderledes sted, som ingen vil forvente.

Apropos artikel omkring langtids exponering – kanon stykke arbejde. Jeg elsker disse billeder og man kan ikke få nok med hvordan de forskellige er kommet frem til smukke billeder.

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 13, 2012 - 9:13 pm

Tak for roserne – og det skal jo ikke være på samme måde hver dag! 😉

Besvar
Lars Holmgaard december 13, 2012 - 12:35 pm

Lækre billeder, mums! Link fundet. Tror jeg. 😉

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 13, 2012 - 9:15 pm

Takker!
.
Dagens lod var jo lidt af en klassiker 😉

Besvar
Jesper Videbæk december 13, 2012 - 3:40 pm

Fine billeder Brian.
Jeg har aldrig brugt kameraets støjfjerning da eksponeringen så tager dobbelt så lang tid og jeg har uanset eksponeringstid ikke haft en eneste pixel udbrænding. Lige indtil jeg lavede en langtidseksponering i jpg. Lightroom går åbentbart ind og reparerer sensorfejl automatisk i RAW filer, i hvert fald på Canon kameraer. Gør den ikke det ved et Nikon?

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 13, 2012 - 9:23 pm

Hej Mester..
.
Nu er mine erfaringer i lange eksponeringer helt sikkert mindre end dine, men jeg mener ikke at LR kan gøre det samme som Long Exposure NR gør – den modregner jo spildlys fra søger og lignende..
.
Dette er langt værre på nogen kameramodeller end andre, men uanset, så kan jeg ikke se, hvordan LR skulle kunne kompensere, det er jo individuelt fra kamera til kamera, også selv om det er samme mærke?
.
Problemet bliver først rigtig udtalt ved lukkertider på flere minutter, men det påvirker også “hurtigere” lukkertider – det ses bare ikke så meget.
.
Tak for dit indput, og som sagt er dette på ingen måder min spidskompentence, så meld endeligt tilbage, hvis du ved at jeg er helt gal på den! – lad os få en debat igang

Besvar
Jesper Videbæk december 14, 2012 - 4:38 pm

Jeg har bare aldrig haft problemer med det, på nær den ene gang jeg lavede en langtidseksponering i jpg og derfor har jeg aldrig prøvet funktionen. I forvejen synes jeg det er ret tålmodighedskrævende at vente 4 minutter på en eksponering og at skulle vente yderligere 4 minutter på noget støjfjerner har afskrækket mig fra at prøve.
.
I den artikel Brian Bannerskjold linker til anbefaler han også at bruge støjfjerneren, men skriver også at mest er fullframe sensorer der oplever problemet med et uens blåligt skær da de åbentbart bliver varmere end cropsensorer.
.
Det lyder desværre som om, at jeg snart bliver nødt til at stifte bekendskab med funktionen nu hvor jeg er blevet 6D ejer 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 14, 2012 - 7:18 pm

Ja det kan sagtens være at det er mere udbredt på fullframe, men jeg syntes faktisk også det var ret slemt på mit d200 – men der skød jeg vist også mest JPEG…
.
Hmm det kunne være vi skulle lave en lille nørde test og se hvad forskellen er!?
.
Har du fået dit nye hus? Det er da en dejlig julegave! Tillykke med det!

Besvar
Anja Robanke december 13, 2012 - 5:32 pm

Fede billeder Brian 🙂
Jeg har selv været ude og lege ved motorvejen, men de er ikke blevet så fede som dine 🙂
Og tak for fif undervejs – jeg vil se om det er det samme ved Canon 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 13, 2012 - 9:29 pm

Hej Anja – vores helt egen Canon pige…
.
Tak for rosen, det er faktisk første gang jeg har leget på motorvejen, men har haft dette spot i kikkerten i lang tid!
.
Jeg er helt overbevist om at Canon her noget tilsvarende, men det er sikkert nemt at finde i manualen.. eller måske en af de andre Canon fotografer vil smide et tip?

Besvar
Anja Robanke december 13, 2012 - 10:04 pm

Smiler… yeah, that’s me 😉 Og velbekomme, det er jo velfortjent 🙂
.
Ja tænker også der må være et eller andet matchende til Canon.
.
Det var sjovt at lege om aften/natten. Og helt sikkert ikke sidste gang, det skal prøves, men venter måske til det bliver lidt varmere 🙂

Besvar
Brian Bannerskjold december 13, 2012 - 11:14 pm

Hej Anja

det er under (menu ->vælg kamera øverst ‘punkt 2’nd sidste’ -> billede -> punkt 1 = støjreduktion ved lang eksp.)

super fede billeder Brian 🙂 de er godt nok flotte.

har heller ik fundet det endnu ,må prøve i morgen.

Besvar
Jesper Videbæk december 13, 2012 - 6:09 pm

Adam Bindslev har i øvrigt også et par nattetips her:
http://www.fotografikurser.dk/frontpage/billeder-i-morket-om-at-fotografere-om-natten/
.
ISO 6400 tipset er ikke helt tosset.

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 13, 2012 - 9:30 pm

Det ser ud til at være en god artikel du henviser til, den vil jeg lige læse igennem – og ja det var sku smart med ISO 6400 og minutter! – det skal jeg da vist lige huske..

Besvar
Brian Bannerskjold december 13, 2012 - 11:20 pm

der er også nogle super tips her ,incl en dejlig formel som er nem at huske.

http://jpgmag.com/stories/7779

Besvar
Søren Skovsgaard december 13, 2012 - 9:12 pm

Clever 🙂 og derudover fede billeder.

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 13, 2012 - 9:30 pm

Tak og Tak 😉

Besvar
Jørgen Lawaetz december 13, 2012 - 9:39 pm

Tak for et godt indlæg, med nogen fede billeder 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 13, 2012 - 10:00 pm

Mange tak…

Besvar
bjarke Buus december 13, 2012 - 10:01 pm

Hvad sker der ?
Jeg er helt væk, har snart prøvet alt, måske et lille hint (BE OM).

Besvar
Søren Skovsgaard december 13, 2012 - 10:57 pm

Læs kommentarerne en gang til 🙂

Besvar
Thomas henning december 14, 2012 - 12:23 pm

Jeg fatter heller ikke lige denne, specielt ikke hvis der skulle være hints i kommentarerne..

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 15, 2012 - 9:26 am

Måske der er andre godter at finde i kommentarerne!

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 15, 2012 - 9:26 am

Stadig lost?

Besvar
bjarke buus december 15, 2012 - 8:39 pm

Ja stadig lost.

men det er vel heller ikke meningen at man skal finde alle lodder

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 15, 2012 - 11:33 pm

Hmm nej det er helt rigtigt.. Marco har faktisk ikke fundet en eneste…

Besvar
Årets billede 2012 | FotoMalia januar 3, 2013 - 10:02 am

[…] kold nat i december kørte forbi “Narnia”. Det var faktisk på vej hjem fra mit lille motovejsstop at jeg, ud af øjenkrogen, så hvad der skulle blive mit måske billede for […]

Besvar

Smid en kommentar til os