Macro / Mikro (kom endnu tættere på)

af Brian - fotomalia.dk
Bladskæremyre

Makro bælg

Okay mine damer og herre, nu skal I se noget rigtig, rigtig sjovt legetøj!

Som I ved, fik vi for noget tid siden sendt en pakke med ”Kinagrej” fra fotoimport.dk.

I pakken var der b.la. en makroblæg og den har jeg leget lidt med her det sidste stykke tid – og det har altså været rigtig sjovt!!

Jeg har slet ikke fået leget alt det med bælgen som jeg gerne ville, så der kommer med garanti flere indlæg med bælg billeder, for det er virkeligt sjovt. Når det så er sagt, så er det også rigtig udfordrerne, og man komme ikke nemt til gode billeder.

Den bælg vi modtog, passede til Canon, og jeg skyder som i sikkert ved, med Nikon. Jeg startede derfor ud med at bruge den på Regnskovens gamle 20D, men det var virkelig noget bøvl, for hold da op hvor er der sket meget med digitalkamera siden 20D var toppen af poppen!

Jeg har efterfølgende modificeret bælgen så den nu passer på Nikon, og nu køre det hele lidt nemmere..

Som I kan se har jeg på bedste hjemmebrygger maner monteret en 50mm omvendt på bælgen, og det er det opsæt jeg har skudt med det sidste stykke tid.

Det er bestemt ingen nem sag at arbejde med, men man kan opnå en forstørrelse der er lagt mere end hvad man kan opnå med en almindelig 1:1 makro. Jeg vil skyde på at med en omvendt 50mm er vi på noget der ligner 5:1 eller måske lidt mere (Jeg har ikke skudt en lineal for at tjekke).

StankelbenEt stankelben i hjørnet af vores pulterkammer, 7mm fra hovede til hale (Canon 20D – Bælg + 50mm – en SB800)

Det der gør det svært er, at man har en meget lille dybdeskarphed, og at søgeren bliver meget mørk, da bælgen tager RIGTIG MEGET LYS, men når man er kommet udover disse forhindringer, ligger der også en stor udfordring i at ligge lys på motivet, for naturligt lys er mere eller mere udelukket.

Bladskæremyre Bladskæremyre ved maximum forstørrelse med en omvendt 50mm (Nikon D300 – Bælg + 50mm – Softbox – 2 SB800)

Hvis jeg lige skal sige lidt om selve bælgen, ja det er ikke lige frem byggekram, men prisen taget i betragtning så er den for mig det hele værd. Nikons egen Mikrobælg er 5-6 gange dyrere, og en bælg er i virkeligheden bare et forlænger rør, så billedekvaliteten vil efter min overbevisning være ens.

Bladskæremyre Man har selvfølgelig også mulighed for at lave mindre forstørrelser (Nikon D300 – Bælg + 50mm – Softbox – 2 SB800)

En ting man skal være et 100% klar over, og det er at hvis man over vejer at købe en bælg, er at det er stærkt vane dannede, og man kommer til at se verden på en helt ny måde. Man skal dog også være klar over, at alt er manuelt, man skal bruge et “gammelt” objektiv med manuel blændering, og man skal bruge store mængder at tålmodighed.

Et lille plus – Nikon CLS køre fuld TTL så det er rimeligt nemt at arbejde med.

20mm og endnu tættere på
Jeg har lige skaffet mig en rigtig gammel 20mm, og nu skal jeg igang med at lege med endnu større forstørrelser, og endnu mindre DOF så det skal nok blive spændende.

Hov og en ting mere – jeg ved ikke om jeg fik det sagt, men det er virkelig fedt!!!

Relateret indlæg

7 Kommentarer

Jesper Videbæk maj 12, 2010 - 6:31 am

Jeg købte sådan en bælgfætter for et par år siden, men må indrømme at jeg ikke rigtig har haft tålmodighed til at lære at bruge den. Måske skulle jeg se at komme igang.
Man behøver nu ikke et objektiv med manuel blændering. Hvis man trykker dybdeskarphedsknappen ned, samtidig med at man afmonterer objektivet bliver lamellerne stående på den valgte blænde. Det er lidt bøvlet, men man slipper for at købe nye objektiver.

Besvar
Lennard maj 12, 2010 - 10:41 am

Super billeder – som ALTD fra dig, håber du kan lærer søs og mig lidt af det, du kan når vi kommer over til dig i Juni.

Besvar
Brian maj 12, 2010 - 7:39 pm

-> Jesper. – Ja du må igang igen, får når først du fanger teknikken, så køre det, og så er det mega fedt!!

Godt tip med blænden, virker dette både på Nikon og Canon??

Besvar
Brian maj 12, 2010 - 7:41 pm

-> Lennard – Mange tak.. Jeg glæder mig til at i kommer, og jeg er sikker på i nok skal få noget godt med hjem.

Vi Ses i Regnskoven

Besvar
Jesper Videbæk maj 13, 2010 - 2:38 pm

Jeg har kun prøvet det på Canon, men mon ikke det virker på alle kameramærker.

Besvar
carsten brinch morgenstern januar 9, 2014 - 7:35 pm

Hej Brian!
Jeg har også lige skaffet mig sådan en bælg, faktisk efter at have snublet over denne side. Men har lige siddet og prøvet at lege med udstyret; Nikon D7100 + Tokina 105 mm Macro + sådan en bælg. men jeg har det problem, at det, som du nævner bliver megamørkt i søgeren. Jeg kan faktisk INTET se? Og dermed ikke stille skarpt på noget som helst? Nu er det selvfølgelig aften, og dermed intet naturligt lys ind fra vinduet, men alligevel… Kan du “kaste lidt lys” over problemet for mig, og hjælpe mig lidt på vej?
Mvh Carsten

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 11, 2014 - 3:55 pm

Hej Carsten..

Beklager mit svar kom lidt langsomt…

Jeg har gode erfaringer med at bruge en LED lampe (ala – https://fotomalia.dk/cn-160-fra-nanguang-photographic-equipment-corporation-limited/) som fokus lys..

Dertil plejer jeg stadig at bruge flash!

Håber det hjælper!

Besvar

Smid en kommentar til os