Lightroom (Whites & Blacks)

af Brian - fotomalia.dk

I dag skal vi et lille smut i Lightroom og se på en af de lidt mere almindelige features  – nemlig Whites & Blacks

Tag et kig, og se om det er et fif du kan bruge til noget?

DE SIDSTE 11%

Så vidt muligt forsøger jeg at lave mine billeder som de skal i kameraet, men trods det, så ryger de alle sammen lige en hurtig tur igennem Lightroom. Det er sjælendt at jeg bruger mere en 5-7 minutter på min efterbehandling, men på den tid kan man også nå ret meget.

En af de features som jeg er begyndt at bruge mere om mere er Whites og Blacks slideren – de er rigtig gode til lige at få det sidste pift ud af billederne, og i videoen herunder viser jeg lidt om, hvordan jeg bruger dem.

Som sagt, et hurtigt tip som er rigtig godt at bruge på farten, specielt hvis man sidder på en bærbar.

Kunne du bruge dagens tips, og vil du gerne se mere fra Lightroom, eller vil du hellere se mere kamerateknik?

Relateret indlæg

8 Kommentarer

Søren Skovsgaard marts 4, 2013 - 9:13 pm

God gammel feature du her har fundet frem, som også virker i LR3, som jeg stadig er i, og hvor sliderne hed Exposure, recovery, fill light og black. Kombineret med et tryk på J, så når man slipper alt stadig kan se hvor dine highlights er blown eller shadows er sorte.
.
Derudover så virker alt knappen også sammen med f.eks. sharpening sliders, som er rigtig fedt, da det er nemmere at vurdere effekten når LR gør billedet til S/H.
.
Men den fedeste feature i LR, hvis man kalde den det, er det preset der hedder ‘General – Zeroed’ – så bliver alle sliders sat til 0, også dem LR automatisk påfør ved import. Se så starter vi ved RAW filen og du er fuldstændig i kontrol over hvad der skal gøres ved billedet. Ofte synes jeg LR bruger for meget brightness, og udbrændt himmel er pludselig ikke længere udbrændt. Alle billeder jeg redigere i LR starter på denne måde.

Besvar
Brian - fotomalia.dk marts 6, 2013 - 8:48 pm

Tak for tippet Søren..
.
Men med hensyn til “Zeroed” – er det ikke bare sådan LR viser billedet som standard?

Besvar
Søren Skovsgaard marts 6, 2013 - 9:22 pm

Nej, som du vil lægge mærke til, så tilføjer LR blandt andet +50 brightness og +25 sharpness, samt +5 black – den findes vist ikke i LR4, men måske en af de andre bliver skruet på som default. Du kan klart se at dit billede bliver kedeligt når du bruger zeroed, men også for alvor se hvad de enkelte sliders tilføre billedet.

Besvar
Brian - fotomalia.dk marts 6, 2013 - 10:20 pm

Det ser ud til at der er mindre der bliver skruet på i LR4, men jo den skruer lidt…
.
Det må jeg lige prøve at lege lidt med!
.
og kan du så komme ind og give et bud på dagens indlæg

Besvar
Søren Skovsgaard marts 6, 2013 - 11:29 pm

Dagens udfordring skal der vist tænkes lidt over, så det fremskredne tidspunkt taget i betragtning, så må jeg grubler lidt over den i nat 🙂

Besvar
Jesper Videbæk marts 7, 2013 - 5:25 pm

Hmm – I kan jo selv bestemme jeres default settings.
Hvis du gerne vil have alt Zeroed når du importerer laver du et billede med zero indstillinger og vælger Set Default Settings … i Develop menuen. De bliver knyttet til kameraets serienummer så du kan tilpasse forskellige kameraer.

Besvar
Brian - fotomalia.dk marts 7, 2013 - 8:27 pm

Det var skisme smart Jesper – det tror jeg da lige jeg skal lege med… jeg burde nok holde mig fra LR tuts – jeg er tilsyneladende den der ved mindst om LR i hele verden

Besvar
Søren Skovsgaard marts 7, 2013 - 9:02 pm

Hej Jesper
.
Ja, tænkte nok at man kunne lave den til at zero billederne ved import, men det vil jeg ikke. Der er en stor del af mine billeder som jeg gemmer, men som udgangspunkt ikke efterbehandler. Det er vel ligesom de fleste andre, at vi kun bruger ekstra tid på de bedste af billederne. For disse billeder er LR standard develop setting fint, og den er også fin til at vurdere hvilke der skal efterbehandles, så derfor bruger jeg Zero preset først ved efterbehandlingen. Men tak for tippet anyway 🙂

Besvar

Smid en kommentar til os