Lightroom CC – Lightroom 6

af Batman

Så er det blevet tid til en opdatering af Adobe Lightroom. For de fleste er den heldigvis gratis og kommer i form af Lightroom CC. Hvis man endnu ikke er skiftet til Adobe’s abonnementsløsning, ja så koster det penge. Langt de fleste produkter fra Adobe kan i dag kun købes ved betaling pr. måned. Lightroom kommer dog i to udgaver: CC som er en del af de forskellige pakker og Lightroom 6, som er standalone.

 

Hvad er der så af nyt?

64bit – ja det er jo ikke nyt, men det er nyt at det er den eneste løsning. Fra denne version bliver Lightroom kun lavet i 64bit. Det gælder både på OSX og Windows. Så hvis du stadig hænger i et gammelt 32bit system så er det nok ved at være på tide med en update.

Ellers slår Adobe på følgende:

  • HDR Merge
  • Panorama Merge
  • Facial Recognition
  • GPU Preformance Enhancements
  • Opdateringer til de mobile på Android og iOS

 

HDR

Vi har i tidligere version haft mulighed for at vælge filer og merge dem til HDR i Lightroom. Det har betydet at programmet sendte dig videre til Photoshop. Nu er det slut med at skulle forlade Lightroom. Det er altså muligt at lave HDR direkte i Lightroom.

Resultat er en ny DNG fil, som tilføjes ens katalog.

 

Da jeg helt ekstraordinært har haft adgang til Lightroom CC i noget tid nu, har jeg selvfølgelig været inde og lege lidt med de nye features, og  jeg må sige, at HDR fungerer ganske godt – man skal dog lige vænne sig til, at funktionen “kun” laver en ny fil med et øget dynamisk spænd, som så efterfølgende skal færdigjusteres i Develop-modulet.

 

Lightroom 6 HDR Merge

 

 

HDR har været en meget populær teknik, og er det helt sikkert stadig hos nogen, så lækkert at det nu er blevet en fast del af LR.

 

Panaorama

Pananorma har også indtil nu været lig med en tur i Photoshop. Her er det også blevet muligt, at gøre det hele direkte i Lightroom. Denne løsning er ret fed, da man som ved HDR ender med en DNG-fil. Du har altså fuld raw-funktionalitet og kvalitet på det færdige panorama. Det er altså bare nemmere og federe end at skulle rette på enkelte filer og derefter synkronisere.

Under en overvågning af en mulig superskurk, havde mit BatCam helt tilfældigvis taget en række billeder, som jeg kunne bruge til test af den nye panoramafunktion – alt i alt var panoramafunktionen enkel at gå til. Jeg valgte billederne, højreklikkede, valgte photo merge -> Panorama, og så fik jeg mit billede ud af det.

Lightroom 6 panorama merge

 

Igen en funktion som helt sikkert vil blive ganske populær hos rigtig mange, det skal blive spændende at se, om den fungerer lige så godt, som den der ligger i PS.

 

Slideshow

Her er der også sket lidt nyt. Jeg ved ikke, hvor mange der ret faktisk bruger modulet, men om ikke andet er det nu blevet lidt mere interesant. Som noget nyt har du nu mulighed for at vælge pan- & zoom-funktionen. Det gør, som du nok kan regne ud, at dine billeder automatisk bliver panoreret og zoomet i de forskellige slides.

Mere vigtigt er det nok, at det er blevet muligt at sync ens slideshow til musik. Du kan altså nu bede Lightroom om at skifte imellem billederne i et tempo, der passer til den musik du har tilføjet.

 

Jeg har ikke fået prøvet denne funktion, men når tid er så skal det da helt sikkert prøves!

Facial Recognition

Som vi har set i flere andre programmer understøtter Lightroom nu Facial Recognition. Hvor brugbart dette er, er nok forskelligt fra person til person. Nu er muligheden der, og så kan man jo vælge at bruge det eller lade værd.

Jeg har rodet lidt med funktionen, og det ser ud til at fungere ganske godt. Programmet finder hurtigt ansigterne, og når først man begynder at tagge de forskellige mennesker, så kan LR i mange tilfælde selv finde ud af at genkende, hvem der er hvem.

Skærmbillede-2015-04-21-kl.-16.16.57

 

LRCC fandt hurtigt og nemt superskurken Kasper “jeg skal bruge en større hammer” Dunvad, så trods hans ubehagelige udseende, så havde programmet altså ingen problemer med at genkende ham!

Hidden gems

 

En af de “hidden gems” jeg fandt interessant, er at gradient tool nu har fået en maskebrush, så jeg kan justere gradient masken, hvis der er steder hvor jeg ikke ønsker, at den skal påvirke billedet, eller alternativt, der er steder, hvor jeg gerne vil have effekten, selv om det er i den ikke påvirkede zone.

På billedet kan du se, hvor jeg har fjernet effekten af gradient toolet, så det kun vil være himlen der bliver påvirket.

Lightroom-6-gradian-tool-mask-brush

 

 

 

Muligheden for at flytte en pen på et lokal adjustment, som det ses i videoen, er også en rigtig fin ting. Hvis du har skudt en serie portrætter, behøver du nu kun lave rettelsen på det første og kan så derefter flytte pins. På den måde kan du hurtigt bruge den samme indstilling, selvom din komposition har ændret sig lidt.

 

GPU Preformance Enhancements

Der er ingen tvivl om det her er punktet, jeg havde de helt store forventninger til. Min holdning har altid været, at Adobe kunne droppe alle nye ting i Lightroom, hvis bare de ville få hastigheden op på et ordentlig niveau.

I deres demo af programmet var Adobe også fremme i skoene og fortælle om deres øgede preformance.

Adobe Lightroom CC – preformance tal fra Adobe

Nu har vi jo nogle skarpe læsere, og de har sikkert allerede fanget en af de store hager ved dette skema. Der står intet om previews: Det der lille “Loading…” i bunden af ens billeder har efterhånden givet mange fotograf grå hår.

Jeg har nu brugt programmet i et stykke tid og skiftet imellem den nye og den gamle. Det skal siges, at mit arbejde er udført på en maskine med et 970 GTX gfx kort, som Lightroom genkender uden problemer.

Programmet udnytter altså grafikkortet. Dette kan mærkes i developermodulet, previews opdateres hurtigere. Når du retter exposure er det flydende, hvor LR5 godt kunne være lidt hakkende. Grid view og distortion er også blevet hurtigere, men ikke noget du falder ned af stolen over. Der er altså forbedringer, de ligger desværre bare ikke, hvor jeg ser det vigtigst, nemlig i loup view i library modulet, så de indledende sorteringer kan ske endnu hurtigere.

 

Konklusion

Hurtigere loading af previews det må vi have til gode. Det virker som om, at det er lidt hurtigere, men holder man det op imod Capture One eller Photo Mechanic, kan man kun sige, kom så Adobe!

Det er nok heller ikke helt uden grund, at man nu kan importere Aperture + iPhoto kataloger ind i LR, samt at ansigtsgenkendelse er kommet med, efter at Apple har valgt at trække stikket på begge programmer, for at lave Photos i stedet.

Overall er der kommet nogle ganske interessante ting i Lightroom. Det er nok den opgradering, hvor der er sket mest, rent funktionsmæssigt, så vidt jeg kan huske, men færre funktioner og mere fokus på hastighed og kvalitet havde dog i mine øjne været at fortrække.

Men men men, det er jo altid spændende med nyt, og jeg glæder mig da til rigtigt at komme i dybden med programmet!

Hvad med dig, opgraderer du eller?

Relateret indlæg

5 Kommentarer

Lars Holst Hansen april 22, 2015 - 8:32 am

Ville da gerne prøve det men creative cloud driller. Der er ingen “install knap” ved siden af LR 5 som heh ellers bliver oplyst at det vil være… Jeg har et fotografimedlemskab ( dvs PS og LR). Jeg må nok igang med en lille support session med de flinke folk i Indien.

Besvar
Lars Holst Hansen april 22, 2015 - 2:14 pm

Det var tilsyneladende mit operativsystem der var for gammelt! Der kræves åbenbart OSX 10.8… oh well

Besvar
Jakob Kjøller april 23, 2015 - 8:56 am

Ja, det nummer laver de desværre en gang i mellem….

Jeg har tideligere anbefalet en at bruge lightroom, da han ikke havde styr på sine billeder. Det endte med at vi måtte opgradere hans maskine, og i sidste ende virkede hans eksisterende programmer ikke på latest OSX. Lad mig sige det på den måde, det var en laaang weekend 😉

Besvar
Anja Robanke april 22, 2015 - 9:21 pm

Jeg har lige fået opdateret mit LR. Hvor jeg dog bare elsker CC 🙂 Tak for en god gennemgang af, hvad vi kan forvente os LR6 🙂 Jeg ser frem til at prøve de forskellige ting af.

Besvar
Hanne M. Stampe Toft september 16, 2016 - 4:35 pm

Hej,
Jeg købte i 2014 Light Room 5.Nu vil jeg gerne opdatere til Light Room 6 ved at købe denne version, også som engangskøb,
men hvad sker der med den “gamle” version, når jeg lægger den nye version ind ?

Besvar

Smid en kommentar til os