Levering af Nikon D800 og Nikon D4

af Brian - fotomalia.dk

Nu ved jeg godt at i sikkert er ved at være godt trætte af at høre på mit brok over hvor min D4 bliver af, så derfor har jeg besluttet mig for, ikke at brokke mig i dag – jeg vil i stedet komme med en gennemarbejdet analyse af hvorfor det kan tage så lang tid at få et enkelt kamera i Randers!

LEVERINGS DATO UKENDT!

Da Nikon i januar lancerede D4 proklamerede de at de første kameraer ville blive leveret omkring 16. februar – 16. februar skiftede leverings datoen så mere eller mindre til “leverings dato ukendt”… Et nogenlunde lignende scenarie udspillede sig efter lanceringen af D800, men er det ok og hvordan fanden kan det lade sig gøre?

Hvis du er på ventelisten til et af de ovenstående kameraer, har du med garanti stillet samme spørgsmål – jeg har gennemsøgt hele internettet og fundet alt tilgængeligt materiale om Nikons fabrikker, leverings procedure og snakket med alle i hele varden der står på venteliste til et af de nye kameraer. Med alt denne viden har jeg  lavet et lille tankespil over leverings logistikken, og er kommet frem til en spændende konklusion!

30.000 D800 og 5000 D4

I følge meget pålidelige kilde (Nikonrumors.com) producere Nikon 30.000 D800 og 5000 D4 om måneden – det er faktisk imponerende når man tænker på at D4 er sammensat af mere end 1600 dele! Med andre ord spytter Nikon fabrikken næsten et D800 eller et D4 ud i minuttet døgnet rundt, alle ugens dage – der er altså tryk på japanerne.

Hvad kan vi bruge denne oplysning til? – tjo nu har vi jo den første sum i vores regnestykke – 30.000 D800 og 5000 D4 om måneden.

Disse kamera skal selvfølgelig distribueres i hele verden, hvilket selvfølgelig betyder at DK kun får en lille del af lagkagen! Men hvor mange kameraer kommer der egentlig til DK?

Dette spørgsmål findes der ikke et svar på, på hele internettet, så nu er vi nød til at regne lidt selv!

Nikon skal distribuere de 35.000 enheder til ca. 240 lande over hele verden, men hvor mange kommer egentlig til DK?

Min første tanke var at dividere antallet af kameraer ud på verdens 240 lande, for på den måde at få et cirka tal for hvor mange kameraer der kommer til Danmark, men dette ville helt sikkert give en meget skæv fordeling – derfor valgte jeg at se på hvor mange byer med mere end 100.000 indbyggere der findes, da jeg tænkte at dette var mere repræsentativt for fordelingen af kameraer – der findes ca. 3400 byer med mere end 100.000 indbyggere (Jeg ved det, det er meget videnskabeligt!).

Okay nu ved vi at der produceres 30.000 D800 og 5000 D4 om måneden, og at disse skal distribueres til ca. 3400 byer – men hvor mange kommer der så til DK?

Min tese er at vi tæller antallet af byer med mere end 100.000 indbyggere i DK for på denne måde at finde Nikon fordelings rate – Der findes 4 byer i DK med mere end 100.000 indbyggere.

Lad os se på hvad det giver os af kamera.

D800 – 30.000 kameraer fordelt på 3400 byer -> 30.000/3400 = 8,8 *4 byer i DK = 35 D800 til DK om måneden!

D4 – 5000 kameraer fordelt på 3400 byer -> 5000/3400 = 1,4 *4 byer i DK = 5,6 D4 til DK om måneden!

Jeg har faktisk forsøgt samme regnestykke ved at vurdere de 841 områder der huser mere end 500.000 beboere – dette gav cirka samme resultat!

EFTERSPØRGSEL?

Men vi kan jo ikke bruge antallet af kameraer til noget uden at vide hvor stor efterspørgslen er, så lad os lige kigge lidt på det!

Igen har jeg gennemsøgt hele internettet, og det virker til at der generelt er en faktor 8 imellem de to modeller – dette skal forstås som at for hvert D4 der er bestilt, så er der bestilt 8 D800! – dette svare sjovt nok meget godt til hvad Nikon producere!

Der er, i følge det store internet, en faktor 8 mellem bestillingerne på D4 og D800!

Jeg har af omveje hørt at der efter de første 4 uger var mere end 100 bestillinger på D4 – hvilket medføre at der må være cirka er 800 der havde bestilt en D800 på de første 4 uger!

Nu har Nikon selvfølgelig produceret både D4 og D800 i nogen tid inden de annoncerede dem, og jeg har igen fra den meget pålidelige kilde (nettet) at Nikon havde produceret D800 i ca. 4måneder før lancering og D4 ca. 2 måneder før!

Okay, så er vi jo ved at være ved et resultat!

D800 – ca. 140 kameraer ved første leverance -> at der er 660 der mangler at få leveret -> 660/35 = 18,8 måneder til det sidste kamera er leveret?

D4 – ca. 12 kameraer ved første leverance -> at der er 188 der mangler at få leveret -> 88/5,6 = 15,7 måneder til det sidste kamera er leveret?

Så som i kan se, så er der ingen tvivl om at der er lange udsigter – uanset om man har bestilt et D4 eller et D800!

KAN DET NU OGSÅ PASSE?

Nu er der jo et par enkelte faktorer som kan være en lille smule fejlgivende, men hvis vi bare antager at det er korrekt at der kommer 35 D800 og 5,6 D4 til DK om måneden, så er det måske lidt nemmere at forstå at det er svært at følge efterspørgslen!

Om dette tal er det helt korrekte det ved jeg selvfølgelig ikke, men jeg tror faktisk ikke det er helt ved siden af – En ting mere, min intensive eftersøgning har snuset frem; Nikon sender kameraer ud af Japan en gang om ugen, men jeg tvivler på at disse bliver jævnt distribueret, og jeg tror ikke at der leveres til DK hver uge.

Som i kan se og læse er ventetiden ved at gøre indhug  – Man ender på randen af sindsyge!

Alt i alt er der en ting jeg ved – det er at jeg nødigt vil sidde i hverken fotohandleren eller Nikons stol, når de tusinder af frustrerede kunder ringer for at høre hvornår fanden deres kamera kommer! – Jeg tror simpelthen ikke de ved det, og jeg tror det må være et utaknemmeligt sted at sidde – det er jo ikke dem der er skyld i at efterspørgsel og produktion ikke er afstemt!

KOM NU UD OG TAGE BILLEDER?

Ja ja ja, jeg ved godt at mit gamle kamera ikke er blevet dårligere af at der er kommet et nyt, og jeg ved også godt at jeg burde bruge min tid mere fornuftigt end at sidde og google fuldstændige ubrugelig rygter og meninger, men for fanden jeg glæder mig jo bare – lige som alle jer andre!

 Nå ja – Som jeg skrev tidligere så bygger dette indlæg på rygter og sladder fra mere eller mindre pålidelige kilder – det er på ingen måde fakta, men nok ikke meget fra sandheden 😉

 

Relateret indlæg

31 Kommentarer

Lars Holmgaard april 30, 2012 - 8:52 am

Brian… jeg forstår dig! 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk april 30, 2012 - 8:44 pm

Af hjertet TAK!

Besvar
Mads - fotomalia april 30, 2012 - 8:56 am

Hahaha – Brian du trænger seriøst til at få lidt luft. Jeg glæder mig snart lige så meget som dig, til det kamera ankommer – ellers tror jeg snart vi har tabt dig. Du minder lidt om ham fra “A beuatiful mind” – du er ikke begyndt at tegne med kridt på vinduerne vel?

Besvar
Brian - fotomalia.dk april 30, 2012 - 8:45 pm

Jeg har prøvet med kridt, men det dur ikke – sprittus er langt bedre!

Besvar
Søren Skovsgaard april 30, 2012 - 10:02 am

Køb en billet til OL og skaffe dig et pressekort dertil, og fortæl så Nikon at du skal dertil, så har du sikkert dit kamera før sommerferien 🙂
.
Du kunne jo bruge ventetiden på at give en hurtig anmeldelse af LR4.
.
Derudover dyb forståelse for din frustration. Mads vil nok sige at det aldrig var sket for Apple 🙂

Besvar
Theis Poulsen april 30, 2012 - 3:36 pm

Det kan du godt glemme løbet for akreditering er længe overstået 😛

Besvar
Brian - fotomalia.dk april 30, 2012 - 9:43 pm

Jeg har også været omkring Apples strategi, men når man skal producere et produkt i 100.000.000vis, og feks levere 3.000.000 iPads på en uge, så er produktionen meget anderledes end et produkt som alt i alt produceres i måske 150.000 eksemplarer i hele produktets levetid!
.
Og jeg har været omkring OL strategien

Besvar
Kasper - fotomalia.dk april 30, 2012 - 10:11 am

Jeg synes du mere og mere minder om ham fra “number 23”. Alle tal du ser fremover, tyder på en verdensomspændende konspirationsring hvor Nikon prøver at få verdensherredømmet ved at fornægte det forbudte stof til masserne ;-)…. Ok nu lyder jeg sgu skør….
.
Er det Niels’ briller du har på?

Besvar
Brian - fotomalia.dk april 30, 2012 - 9:49 pm

Det er faktisk sjovt at du siger det, for hvis du tager de 5,6 D4 og dividere det med de 35 D800 det tager du så og ganger med de 3400 byer og ligger 5 til (Nikon har jo 5 bogstaver) så giver det 149111514 som faktisk er alfabetkoden for NIKON
.
Tilfældighed? – det tror jeg ikke!!!!
.
Shhh husk de ser alt!

Besvar
Theis Poulsen april 30, 2012 - 3:35 pm

Ja jeg har ikke regnet på det, men jeg har hørt lidt fra en der sælger de her kameraer til de forskellige forhandlere.

Efter den lille snak var det klart at danmark er en lille dråbe i markedet. Hans sammenligning var at Danmark ca. svarede til Hamburg.

Markedet i hele danmark var ca. lig med markedet i Hamburg.

Øv bøv for deres tanker om fordeling er jeg bange for 🙁

Besvar
Brian - fotomalia.dk april 30, 2012 - 9:51 pm

Det svare jo faktisk nogenlunde til min teori – ØV !!!

Besvar
Jakob Kjøller april 30, 2012 - 4:29 pm

Brian du har næsten fat i de rigtige til, sandheden er at det ser sørgeligt ud 😉

Fotografer der skal til OL bliver prioteret højst, så du må bare bestille billetten.

At Theis og jeg, så har ringet rundt, og har fortalt alle skandinaviske forhandlere, at du godt kan vente til aller sidst. Jamen det er en helt anden og længere historie 😉

Besvar
Mads - fotomalia.dk april 30, 2012 - 5:50 pm

Hæhæhæ 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk april 30, 2012 - 9:52 pm

Aasghh. Er du nu også med i konspirationen – tænk jeg havde troet at du var på den rigtige side!

Besvar
Jakob Kjøller april 30, 2012 - 11:11 pm

Det er jeg også, men det er jo ikke din side 😉

Besvar
kim april 30, 2012 - 7:53 pm

Kære stakkels ven,
Jeg føler virkelig med dig – og henviser til min kommentar tidligere, hvor du var helt frustreret.

Med venlig hilsen
kim

Besvar
Brian - fotomalia.dk april 30, 2012 - 9:53 pm

Tak Kim – det lyder værre end det er – jeg skal nok klare mig igennem!!!
.
Men tak for forståelsen!

Besvar
Jacob Almtoft april 30, 2012 - 10:33 pm

Stakkel, jeg føler virkelig med dig… måske man skulle få sig et job til OL, så processen går lidt hurtigere.

Besvar
Anders maj 2, 2012 - 9:27 pm

Du skriver at “D4 er sammensat af mere end 600.000 dele” – det synes jeg lyder temmelig usandsynligt. Har læst et sted at Nikon D800 består af 1600 dele og at det tager ca. 4 timer at samle.

Besvar
Brian - fotomalia.dk maj 2, 2012 - 10:04 pm

Beklager… Det er mig der husker forkert – jeg har tjekket igen og du har ret 1600 dele og 4 timer for en D800 og 5 for en D4!
.
Tak for dit vågne øje og fordi du tog dig tid til at kommentere!

Besvar
Mads - fotomalia.dk maj 3, 2012 - 1:11 pm

1600 prrffh – så kan de da bare sende sig løsdelene. Det kan da ikke tage dig mere end et par timer at bikse sammen! 🙂

Besvar
Henrik Vind maj 10, 2012 - 4:57 pm

Fik mit D800E fra Goecker i går 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk maj 20, 2012 - 8:59 am

Hej Henrik…
.
Tillykke med det, jeg går stadig og venter og venter og venter…
.
Er det lækkert?

Besvar
Henrik Vind maj 20, 2012 - 8:19 pm

Det er jo typisk at nu har jeg gået og ventet i månedsvis, o0g når jeg endelig får har jeg nærmest ikke tid til at lege med det, pga. af alt muligt…shit.

1: Auto fokus er hurtig og præcis.
2: Skærmen har et lidt grønligt/gilligt skær
3: DR er vildt ved lave iso
4: Man bliver ikke træt af at sidde og zoom ind i billederne, detalje rigdommen er imponerende.
5: Jeg havde egentligt regnet med en super byggekvalitet, den er ikke bedre end D300,.
6: 36 MP tilgiver ikke lange lukketider eller rysten på hånden.
7: 100 billeder komprimeret RAW på et 8 GB kort.

Men super super kamera… gid jeg havde lidt mere tid!

Besvar
Brian - fotomalia.dk maj 26, 2012 - 5:23 pm

Hej Henrik…
.
Det lyder som en vinder, og hvad jeg har selv har set, så sparker det røv.
.
Men jeg syntes da faktisk at byggekvaliteten på både d800 og d300 er ganske fin – min d300 har da overlevet en del!
.
Jeg kender godt det der med den manglende tid!

Besvar
kim maj 21, 2012 - 7:37 pm

Måske i skulle oplyse at i holder ferielukket, og hvornår i åbner igen 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk maj 26, 2012 - 5:27 pm

Hej Kim..
.
Beklager den pludselige skrive stop – det er hverken ferie lukket eller planlagt!
.
Vi er alle bare for spændt op lige pt – jeg skal aflevere en kæmpe byggesag om fire uger også forventer jeg at jeg er tilbage på fuld gas igen!
.
Hvornår de andre er klar igen kan jeg ikke sige – de virker begge til at være gået under jorden!
.
Men jeg håber der kommer lidt inden også!
.
Tak fordi du holder os i ørene!

Besvar
ATM maj 25, 2012 - 1:11 pm

Du burde være glad for ikke at havde modtaget dine kameraer inu, for så får Nikon tid til at rette alle fejlene der er dukket op. Du ville helt sikkert være bedre tjent med at vente på D4s

Besvar
Brian - fotomalia.dk maj 26, 2012 - 5:29 pm

Jeg syntes altid der er en masse skriverier om fejl på de nye kameraer, men oftest syntes jeg det viser sig at være bruger relateret – men helt sikkert er der da et par ting de skal rette i en firmware – men jeg har fuld tillid til at Nikon ikke smider noget bras på gaden!
.
De har aldrig skuffet mig før!

Besvar
Thomas Hupfeldt maj 27, 2012 - 12:05 am

Godaften..

Mens vi nu sidder og venter på vores Kamera, faldt jeg lige over denne interessante test mellem Canon 5D Mark III og Nikon D800, og så tænkte jeg at jeg lige ville dele den med jer. 🙂

God fornøjelse – husk at se videoen i HD!

http://www.learningdslrvideo.com/5d-mark-iii-vs-nikon-d800/

Besvar
Brian Nakkebølle juli 6, 2012 - 11:48 am

… utroligt at nogen kan skrive så mange stavefejl på én side 🙁

Besvar

Smid en kommentar til os