………………….Keywording???

af Brian - fotomalia.dk

Keywords

Som dem der følger FM på FB-gruppen så er jeg igang med at give samtlige billeder i min, og regnskovens billededatabase keywords, dette er et kæmpe arbejde, og det er død kedeligt (heldigvis er der jo en masse fine billeder at kigge på).

Jeg er efter hånden kommet til et par billeder som jeg ikke helt ved hvor jeg skal smide hen og derfor tænkte jeg at jeg lige kunne spørge vores fantastisk kloge, flotte og yderst geniale læsere til råds.

Lige først en lille gennemgang i hvordan jeg har kategoriseret dem jeg har givet Keywords.

Jeg har valgt at opdele Keywords´ne på lidt samme måde som jeg før havde organiseret mine mapper, dette har jeg gjort for at gøre det er nemmere at overskue alle de mange nøgleord som jeg ender ud med.

Jeg har organiseret det på sådan her:

Keywords for dyr er jo rigtig nemme at kategorisere, og dem har jeg helt styr på hvordan jeg vil organisere. Sådan noget som mennesker, rejser eller et mere bestemt fotoshoot har jeg heller ikke problemer med at finde den rigtige placering til.

Keywords - lightroom 3

Dem der giver mig problemer er billeder som er taget en dag hvor jeg, f.eks. har været ude at gå en tur med hunden og her lige er faldet over et eller andet som jeg tænkte der kunne blive et godt billede. Det er motiver som hverken er stedfaste eller viser en bestemt ting, det er billeder som disse:

Dette billede har jo flere elementer i sig, Sten, Bevægelse, Vand og Farver kunne være nogle af de keywords der skulle bruges, men hvor skal de ligge..


Tja, Skov, Tåge, Morgen lys – Billedet er taget ved kalø vig, er det væsentligt for dette billede?

Det er ikke så meget selve Keywords´ne jeg mangler hjælp til, det er mere hvordan de skal organiseres.

Er der nogen af vores kære læsere der har gode idéer eller selv har en genial måde at organisere det på, så skriv endelig en kommentar!

Relateret indlæg

8 Kommentarer

Catarina august 7, 2010 - 2:05 pm

Jeg har en mappe som simpelthen hedder noget så diversebilleder og deri ligger jeg sådan nogle billeder fra hverdagen.

Du kunne ligge de to ovennævnt billeder ind under Natur og så gi’ dem de keywords som du selv nævner.

Mine keywords opdeling er ikke særlig avanceret, men jeg har nok heller ikke lige det samme antal billeder som I har. 🙂

Du kan se et billede af mine keywords her:
http://www.catarina.dk/billeder/keywords.jpg

Jeg er helt sikker på at du vil få rigtig mange gode bud på hvordan og hvorledes.. Glæder mig til at se/læse hvordan andre gør for det kan jo være der er en super genial idé iblandt. 🙂

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk august 7, 2010 - 6:20 pm

Tja..
Jeg har også en mappe der hedder “diverse” og en der hedder “sorteres” og der ligger iøjeblikket cirka 80% af mine billeder, så jeg søger også gode råd om sortering 🙂

Besvar
Søren Skovsgaard august 7, 2010 - 9:40 pm

Hej Brian

Langt hen af vejen har jeg samme keyword struktur for dyr og mennesker som du har – og ja, det er de nemme. Når jeg ser de to billeder du viser, og de keyword du tillægger dem, så giver keywords jo mening, og jeg startede også selv ud med mange keywords, men det blev hurtigt for uoverskueligt at sikre at alle relevante keywords i sit hierarki kom på billederne. Det er jo fint nok at du har et keyword der lige hedder tåge eller bevægelse, men hvis du ender med så mange af den slags specifikke keywords – så risikere du nemt at du kun får et specifikt keyword på halvdelen af de billeder det er relevant for, og hvad er de så værd når du skal bruge dem senere. Bare en tanke…

Så det jeg har gjort er at jeg har 2 hovedkategorier – people og content, som jeg sikre at alle mine billeder har mindst et keyword fra. People er bygget op som dit mennesker, og for content har jeg ladet mig inspirere af de upload kategorier photosig.com bruger. Så mit content ser således ud http://www.visualiseit.dk/keyword.JPG.

Som du kan se grov sortere jeg kun billederne, og det er derved hurtigt at tagge billederne, som jo er en kedelig opgave. Nu har jeg selvfølgelig ikke 100.000 billeder, men med et categori-keyword og så en rating af billederne med stjerner, kombineret med lightrooms hurtige database, så kan jeg rimelig hurtigt finde frem til et billede jeg skal bruge.

For at sikre at jeg får lagt keyword på billederne har jeg lavet et workflow via smart collections, der sikre at jeg kommer igennem de kedelige steps med at organisere sine billeder.

Mht. dine 2 billder, så ville de første blive keywordet som abstract og nature, og billedet fra kalø vig ville have landscape, og derudover så vil jeg under ~time of day have givet det keyword Dawn.

Bemærk at jeg har givet de keyword som jeg bruger som hovedfolder et ~ foran. Det gør to ting. De ligger sig øverst, og jeg ved at det er et folder keyword og ikke et keyword der skal på nogen billeder. Og sker det så at, som du kan se ved ~abstract at jeg alligevel får lagt et par billeder på det, så kan jeg vælge at se alle abstract billederne og i menuen “Keywording”, vil de nu stå som det først keyword, og jeg kan hermed fjerne det, uden at skulle finde billedet hvor der er sket på, hvilket kan være svært eller umuligt, hvis du både i folder keyword og i de underliggende keyword har samme navn.

Puha – længere smøre – håber det gav lidt inspiration.

Søren

Besvar
Anders august 7, 2010 - 11:36 pm

Spændende indlæg, Brian. Det er jo altid rart at høre om andres workflow 🙂

Keywords er jo mange ting, men det vigtigste for mig er nok brugeren af keywords.

– Er det til eget brug
– Skal det bruges ved billedesøgning på Microstock
– Fremsøgning på Flickr
– eller ?

Når man kender brugeren af keywords på ens billeder ved man også om der skal være få eller mange.
Er målgruppen primært online, såsom microstock og/eller Flickr (eller andre fotocommunities) vil jeg nok vælge at lægge mange keywords på, altså de keywords som brugeren kan tænkes at anvendes for at finde frem til ens billede.
Er det mere til privat brug kan antallet af keywords begrænses.

Just my 5¢

Besvar
Brian august 8, 2010 - 1:13 pm

Billededatabasen vil være tilgængelig for en række personer i Regnskoven, så der er flere forskellige der skal bruge dem.

Besvar
Brian august 8, 2010 - 1:11 pm

Hej alle sammen.

Fedt med nogle af jeres tanker, og jeg tror faktisk jeg ender med at tage lidt fra jer alle sammen.

Jeg syntes godt om at catarina også har en der hedder geografi, det giver jo lidt mere mening end “rejser”, for det er jo lidt begrænsende.

Så mange tak og kom gerne med mere!

Besvar
Arne august 9, 2010 - 12:52 pm

Hejsa,
Omkring dine dyrenavne, kunne du overveje at bruge synonymer til de latinske betegnelser.
Jeg bruger dansk som keyword og evt. latin og engelsk som synonom (hvis jeg da kender dem 🙂

Besvar
Nemmere Synkronisering! | Fotomalia.dk september 3, 2010 - 8:12 am

[…] har været en masse snak her på fotomalia omkring organisering af billeder. Det er også et stort problem for mig, men i min hverdag har jeg et endnu større problem, nemlig […]

Besvar

Smid en kommentar til os