Hvor er motivet?

af Jon Detlefsen

Når man ikke ser skoven for bare træer. Motiverne er overalt omkring os – vi skal blot åbne øjnene. Og sindet…

Lige midt i Randers, ved havnen, står Verdos skorsten. Den er på en måde blevet byens vartegn. Nærmer man sig Randers, ser man skorstenen længe før, man ser byen – “se der er den grimme skorsten venner, så er vi ved at være i Randers”. Sagt på teenage’sk så er det egentlig ret nederen… Eller er det?

Jeg ser skorstenen hver eneste dag. Morgen. Aften. Nat. I alt slags lys og i alt slags vejr. Fra min tagterasse er der frit udsyn over havnen og hele midtbyen – og den uundgåelige, grimme skorsten. Men jeg har egentlig vænnet mig til den, og nu har jeg endda fotograferet den.

Og det var ret sjovt. Det er faktisk helt generelt sjovt at fotografere og ikke have forudindtagelser om, hvad der er godt eller skidt at fotografere, hvad der er rigtigt og forkert, hvad der er smart, og hvad der er det modsatte.

TEKNIK

På en gennemsnitlig, regntung gråvejrsdag ser skorstenen mildest talt kedelig ud. Det gør skorstene gerne. Men i morgenlyset eller om aftenen, når skorstenen oplyses, sker der noget. Ja, den bliver nærmest dekorativ.

Fotografering i mørke eller halvmørke er såre simpelt. På stativet med kameraet. Lange lukkertider på 20 – 30 sekunder og lille blænde (højt blændetal). Brug gerne fjernbetjening eller forsinket udløser for at undgå rystelser, når du trykker på udløseren.

Jeg har ikke brugt filtre på nogle af disse billeder, men ellers kunne et gradueret filter fint bruges på morgenbilleder, hvor himlen er for lys til ordentligt lange lukkertider, hvis det er dem, man ønsker. Men jeg er ikke så god til filtre. Måske ikke helt nørdet (eller tålmodig) nok.

SKORSTENEN

Randers-selskabet Verdo er et af landets grønneste energiselskaber – efter sigende. De baserer varme- og elproduktionen på afbrænding af biomasse, der er co2-neutral. Biomassen er bla. affaldsprodukter fra andre industrier, der ellers bare skulle destrueres. Det bliver så brugt til at lave strøm og varme i stedet.

Verdo oplyser skorstenen for at gøre den mindre grim, tænker jeg…

POINTEN?

Læren her er at fotografere det, som står og vinker lige foran næsen af dig. Og ja, læren er i høj grad også rettet mod mig selv.

Ofte ser vi ikke skoven for bare træer. Men det vrimler med motiver overalt. Måske ikke drømmemotiver, en skorsten er bestemt ikke mit drømmemotiv, men motiver, som giver anledning til at lege og at øve sig.

Og det er vel det, som det langt hen ad vejen drejer sig om med fotografi? At lege, eksperimentere og have det sjovt.

Selv når man har fotografering som sin levevej, er det befriende, og helt  sikkert fagligt sundt, at give los og bare lege indimellem.

Der kan faktisk gå sport i at fotografere noget grimt eller noget helt almindelig og uinteressant fra hverdagen.

Det vil jeg gøre noget mere…

Relateret indlæg

3 Kommentarer

HenrikCM marts 3, 2016 - 10:42 am

Jeg kunne ikke være mere enig!
Jeg bor selv i en undselig lille by i Udkantsdanmark, og det mest markante vartegn er en betonsilo… Den er stor (faktisk den største, støbte silo i verden) og den er frygtelig grim. Men hvis man lige slipper fordommene, og lader sig imponere lidt af den rå størrelse og simple form, så er den faktisk et motiv, og slet ikke så kedelig endda.

Besvar
Brian - fotomalia.dk marts 4, 2016 - 11:53 am

Der er ikke noget bedre end når folk formår at finde skønheden i det ordinære, det utiltalende eller det “grimme”

Dejligt at høre du har fundet din “skorsten” 😉

Besvar
Anja Robanke marts 7, 2016 - 1:14 pm

God historie, jeg vil prøve at åbne øjnene lidt, når jeg bevæger mig rundt i Odense og se om jeg kan finde en eller flere “skorstene” 😉

Besvar

Smid en kommentar til os