6.2 – Hvidbalance

af Jakob Kjøller

De fleste køre den nok på auto, for auto er faktisk ret lækkert og let at have med at gøre.

Hvad er hvidbalance, og hvad bruger du det til?

Hvidbalancen er det der bestemmer, hvilken farve dit billede har, om det er koldt, “normalt” eller varmt. Når dit kamera har taget et billede, bruger det lige et øjeblik på at finde ud af, hvilken temperatur hvidbalancen skal have.

Hvidbalancen gør, at hvis du tager et billede af en hvid væg, bliver den hvid på billedet. Du kan sætte det automatisk med forudindstilling eller finjustere den.

Du kan sætte hvidbalancen på flere måder. Du kan bl.a. bruge auto. Når mit kamera ligger i tasken, står det altid på auto, så jeg kan hive det op og tage et billede med kort varsel. Kameraer i dag er rimelig skarpe til at vælge hvidbalancen, og langt de fleste gange er den korrekt.

Men der findes situationer, hvor jeg altid bruger en manuel indstilling. Det gør jeg, fordi det giver mig den optimale kontrol. Det sker især, hvis jeg blander naturligt lys og flash eller skyder med så høj lukkertid, at det omgivende lys bliver lukket ude, for så vil auto-hvidbalancen tage fejl.

Tager jeg f.eks. min lysmåling i varmt lys (en gløde pære 1800 kelvin), siger den til kameraet: “Skal du ramme dagslys, skal du være ca. 3400 kelvin koldere.

Det ville gengive pærens rigtige farve, hvis jeg havde en rigtig eksponering.

 

Men gør jeg det samme, og vil jeg lukke alt det omgivende lys ude for at bruge en flash, fortæller den stadig kameraet, at det skal gøre lyset koldere.

Dog er flashens lys allerede koldere end det oprindelige lys, så nu ender vi helt ovre i den kolde ende af skalaen, og du får et blåligt billede.

Derfor skal hvidbalancen sættes manuelt i dette eksempel.

 

Men der er også nogle klare fordele ved selv at sætte hvidbalancen til en fast værdi:

  • Du bestemmer hvad den skal være.
  • Du kan efterfølgende batch-opdatere hvidbalance i en raw-conveter.
  • Du kan bruge det kreativt. En koldere farve giver koldere/mere dystre billeder. Varmere farver giver mere levende og varme billeder.

Der er en række forudprogrammerede hvidbalancer på dit kamera. Én af dem er ’overskyet’, som det er meningen, du skal bruge i overskyet vejr. Men du kan også bruge den i klart solskin. Det vil gøre, at dine billeder bliver lidt varmere at se på, og det er især godt ved portrætter.

 

Relateret indlæg

Smid en kommentar til os