7.1 – Fokus – stil skarpt på motivet

af Jakob Kjøller

Fokus er det, der styrer dine øjne rundt i billedet. Når du ser på et billede, vil du altid blive styret imod det, der står skarpest. Det er også det, der er med til at fortælle den historie, du som fotograf vil fortælle. Er motivet ikke i fokus, så er der god sandsynlighed for, at billedet ikke er godt eller fortællende.

Bemærk lige at et billede, der er ude af fokus, godt kan være et lækkert billede, men det er som regel gjort bevidst 🙂

Hvad er vigtigst for skarpheden?

Ret ofte når en ny hobbyfotograf fødes, ryger alle pengene i kamerahuset, for et godt hus er det halve billede!

Det er bare ikke hele sandheden. Faktisk er objektivet meget vigtigere end selve kamerahuset.

”Glem kamerahuset og køb et godt glas!”- det er det bedste råd, jeg nogen sinde har fået, tak til Nicolai Brix.

Et objektiv består af flere glaselementer, og det er deres renhed, der lukker lyset ind til sensoren på kameraet. Jo renere elementet er, jo mindre nedbryder det lyset, og jo skarpere billede kan du få. Så hvis du har et rigtigt godt hus men et billigt objektiv, bliver dine billeder ikke skarpere, end objektivet tillader.

Det går selvfølgelig også den anden vej. Et godt objektiv bliver ikke bedre end den sensor, der optager billedet. Der er bare lige et ”men”, for sensoren på selv de billigste DSLR’er er i rigtig høj kvalitet, og jeg bliver gang på gang overrasket over det, de kan levere.

Så når pengene brænder i dine lommer, så brug dem på glas!

Manuel fokus

Når du bruger manuel fokus, er det dig, dine fingre og dit øje, der laver alt arbejdet.

Når du står og kigger igennem søgeren, flytter du fokusringen mod højre eller venstre. Så længe du er på rette vej, bliver billedet skarpere og skarpere, og du fortsætter. Lige pludselig bliver billedet uskarpt. Der stopper du og drejer lidt tilbage. Så burde dit billede være skarpt.

Det kan være svært, men øvelse gør mester.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at begynderkamera har en meget mindre søger end f.eks. et full frame kamera, hvor søgeren er stor og lys. Dette kan gøre det lidt vanskeligere at fokusere manuelt men bestemt ikke umuligt.

Flere kameramodeller har hjælpemidler i søgeren, der fortæller dig, om billedet er skarpt, men du skal lige have fat i din brugsvejledning for at se, hvordan det virker.

Hos Nikon er der en lille ”prik” ude til venstre og et par pile, der fortæller dig, om du skal dreje fokusringen mod højre eller venstre.

Der er både fordele og ulemper ved at bruge de værktøjer, du har i søgeren:

For: Det gør det nemmere for dig at fange fokus.

Imod: Det kan tage din opmærksomhed fra selve billedet.

 

Er du i en situation, hvor der ikke er så meget lys i forvejen, kan autofokus have store problemer, da den skal bruge lyset. Her er det en klar fordel at bruge manuel fokus. Det samme gælder for f.eks. makrofoto, da du kommer tæt på motivet, og det kan drille autofokussen, da den generelt fungerer bedre på lidt afstand.

Du kan aktivere manuel fokus på forskellige måder. På Nikon er der på de fleste modeller en lille kontakt på kameraet (den nederste cirkel). Den sætter du over på ”M”, så er du i manuel.

 

Knapper

Du kan også indstille det på selve objektivet. Det virker på de fleste mærker. Her skal den også over på ”M”, og så er du i manuel mode.

Autofokus

Autofokus laver alt arbejdet for dig. Du retter bare kameraet mod motivet, trykker først halvt ned på udløseren, så helt ned og så er det billede i vinkel?

Ja og nej, autofokus arbejder helt selv, det er rigtigt. Men den bruger kontraster til at stille skarpt. Så har du et fladt, mørkt eller ensfarvet billede uden kontraster, vil den løbe frem og tilbage, og det kan været svært at fokusere.

For at hjælpe med autofokus har dit kamera og evt. flash et lille autofokus-hjælpelys monteret.

Nikon-autofokus-hjælpeknap

Når autofokus skal stille skarpt, kommer der et eller flere små lysglimt, og så autofokus kan få den kontrast, den skal bruge, for at stille skarpt.

Nogle fotografer synes, at det lille glimt er irriterende og slår det fra.

Autofokus aktiveres af sig selv, når du trykker udløseren halvt ned. Du kan også bruge den knap (hvis du har den), der hedder AF-ON og sidder i nærheden af din højre tommelfinger på kameraet. Den aktiverer nemlig autofokus.

BackFocusbutton

AF-ON ligger typisk lige ved tommelfingere

Fordelen ved at bruge AF-ON, er at du kan have autofokus slået til, men vælge at lade være med at bruge det “On the fly”. Jeg har alle mine kamerahuse sat til AF-ON, og slået aktivering af autofokus på udløser knappen fra, da det lader mig bestemme 100%, hvornår autofokus skal bruges.

Relateret indlæg

Smid en kommentar til os