Fuji X100

af Brian - fotomalia.dk

Så har der lige været et mere af de der små underlige kameraer igennem testmaskinen – Fuji X100.

Fuji X100 er lidt af en 1’er, og den ser på papiret lidt begrænset ud, uden zoom og udskiftelige objektiver, men hvad er det egentligt for et kamera, og hvad kan det?

ALT DET DE ANDRE IKKE ER!

Fuji X100 er i mine øjne det kamera som Nikon 1V skulle have været – Ikke at X100 er i nærheden af, at have de samme features og alsigdighed som Nikon 1, men det er bare en fornøjelse at fotografere med, og det sætter fut i kreativiteten!

Fuji har i X100 kigget på, hvad der skal til for at fotografere, og så har de bygget et kamera ud fra det – de har ikke tænkt over, at kameraet skulle pakkes med smarte features som kun er til for at sælge produktet.

BYGGEKVALITET

Det fandme et pænt kamera – her må jeg virkelig tage hatten af for Fuji, for hold nu op det er pænt skruet sammen!

I mine øjne har Fuji ramt plet med hensyn til design, det ligner jo en million!

Selve byggekvaliteten lever faktisk næsten op til udseendet, og det eneste betydelige minus er, at det sorte læder/gummi/plast der sidder hele vejen rundt om kameraet virker lidt “billigt”.

Knapper og hjul er af lækker kvalitet og en fornøjelse at skrue på. Kameraet har også et par muligheder for at “customize” et par af knapperne, hvilket gør, at man kan få de vigtigste funktioner lige ved fingerspidserne (jeg satte f.eks. Fn-knappen til at styre ISO – hvilket gør denne funktion langt mere tilgængelig).

Alt i alt syntes jeg, at Fuji har gjort det rigtig godt med X100, det er flot skruet sammen og byggekvaliteten lever op til det pæne udseende.

BRUGERVENLIGHED

I mine øjne er det svært at gøre det meget bedre end Fuji har gjort med X100 – i hvertfald når man snakker brugervenlighed i denne type kamera. Det er simpelthen en fornøjelse at arbejde med, og alt hvad man har brug for er, som sagt lige ved hånden!

Der er to ting der trækker lidt ned, og de er i virkeligheden nok de eneste minusser jeg kan komme på. Kameraet lider lidt, hvis man forsøger at skyde i RAW – det virker som om det mangler nogle kræfter for at kunne klare de større mængder data der ligger i de “rå”-filer, og derfor stopper man hurtigt med at skyde i RAW, og skyder derfor alt i JPEG (til gengæld er JPEG-filerne meget meget flotte).

Det andet minus er manuel fokusering – det er er lidt bøvlet… Jeg tror det er fordi fokusringen er elektronisk og ikke mekanisk flytter linseelementerne i objektivet. Dette medfører at der er stor forsinkelse og at man skal dreje helt overdrevent langt for at komme fra uendeligt til nærgrænsen. MEN det er en fornøjelse at have muligheden for at stille fokus manuelt!

Når man skal styre blænde og lukketid, så er det på en lidt anderledes måde end man er vant til. Blænden styres ved en blændering (som på ældre objektiver), og hvis man ønsker kameraet skal styre blænden, sættes denne blændering på A, så finder kameraet selv den passende blænde til en given eksponering.

På næsten samme måde styrer man lukketiden – øverst på kameraet sidder der et hjul med lukketider fra 1/4sek og hel op til 1/4000sek som man kan vælge imellem, hvis man ønsker at kameraet selv skal bestemme lukketiden sættes dette hjul også til A og kameraet finder selv den passende lukketid til en given eksponering.

Ved at kombinere disse to knapper har man på samme måde som på et DSLR muligheden for at have fuld kontrol over kameraet, eller lade kameraet finde en blænde og/eller en lukketid ud fra, hvad fotografen selv har valgt!

Måske vigtigere end noget andet er X100 også udstyret med et eksponerings-kompensations-hjul, hvor man kan justere sin eksponering – dette er placeret hvor det skal og det er en fryd at arbejde med!

Alt i alt toppoint i brugervenlighed for et kamera i denne klasse!

 

SØGER & SKÆRM

Fuji x100 har en unik kombination af muligheder når man skal komponere sit billede. Den er nemlig udstyret med en hybrid-rangefinder-søger som gør, at man kan udnytte fordelene ved en elektronisk søger og den optiske-rangefinder-søger på en gang.

Kombinationen af en optisk rangefinder-søger, en elektronisk søger, en hybridsøger og LCD-skærmen gør det virkeligt nemt at komponere sit billede, næsten uanset hvilken situation man står i, og det er et stort plus på X100.

Det eneste minus ved alle de kombinationer er i virkeligheden – alle de kombinationer. Det kræver nemlig lige lidt tilvænning at finde den der fungerer bedst i en given situation.

Skærmen kunne godt havde været bedre – jeg mener – er 900.000 dots ikke ved at være standard eller er det bare mig?? Skærmen er på ingen måder dårlig, men hvis man er vant til en med flere dots, så vil man savne det!

BILLEDEKVALITET & BRUG

Der hvor dette kamera virkelig kommer til sin ret, er alle de gange hvor man ikke gider slæbe sit store, tunge, klodsede DSLR med sig, men hvor man stadig gerne vil kunne nørde med et lækkert kamera – Det er præcist det dette kamera kan, og det er det det er lavet til!

Alle de andre kameraer som X100 lidt er i klasse med, prøver på at være mere end de er, og det er i mine øjne her de fejler. For det jeg ønsker i et kompakt kamera, det er præcis hvad X100 er – brugervenlighed og fotoglæde!

Jeg havde X100 i lidt over en uge, og i den tid havde jeg det med over alt! Jeg skød billeder af de ting der lige faldt mig ind og af de ting der inspirerede mig – jeg brugte ikke X100 som et arbejdskamera, men som et hyggekamera, og jeg syntes faktisk at der er kommet en del gode billeder ud af det – det er ihvertfald billeder som jeg ikke havde fået uden X100, for så havde jeg ikke haft et kamera med mig.

 En lille frisørsalon som tiden har glemt – gad vide hvem der bliver klippet her?

X100 er som sagt udstyret med en APS-C crop sensor, dette betyder at sensoren har samme størrelse som på et Nikon D7000 – dette kombineret med den største blænde på f:2 giver faktisk gode muligheder for at bruge dybdeskapheden kreativt, og dette er nok igen en af de ting som virkelig taler for X100 – du har muligheden for at være kreativ, og bruge de virkemidler som man er vant til fra sit DSLR!

Selv om det er et lille kamera, så kan du som sagt lege med dybdeskarpheden, og der er kæmpe forskel på, om man fotograferer med f/11 eller f/2.8 – Det kan vi jo godt lide!

Blænde f/11 –

Blænde f/5.6

Blænde f2.8

X100 har en største blænde på f/2, men når man bevæger sig under blænde 2.8 begynder det at gå lidt ud over billedekvaliteten, dette er specielt gældende hvis man arbejder med motiver der er meget tæt på – men man kan opnå rigtig spændende resultater, man skal desværre bare forvente et tab i skarphed!

Blænde f/2 – 1/850sek – A – ISO200

Når man snakker om billedekvalitet i forbindelse med objektiver er der jo tit en masse hype omkring bokeh (“Kvaliteten” af de uskarpe områder i et billede – f.eks. baggrunden) og her ligger X100 igen ret fornuftigt – der er masser af objektiver der kan gøre det bedre, men igen så er det ikke idéen med X100 at gøre det bedst, det er et kamera som skal være nemt at have med og give en kvalitet som er tæt på den man er vandt til – og til det gør X100.

f/2.8 – 1/650 – A – ISO200

Billedekvaliteten på de JPEG-filer som X100 spytter ud er virkelig flot, og de er generelt rigtig fine at arbejde med – skarphed og kontrast er i top, og billederne popper virkelig på skærmen. Jeg må indrømme at der ikke er ret meget andet at sige her – det er i orden, og jeg er faktisk ret imponeret over den lille fætter!

f/4 – 1/220 – A – ISO400


f/16 – 1/320 – A – ISO200


f/4 – 1/150 – A – ISO1000

f/11 – 1/680 – A – ISO200


f/2.8 – 1/120 – A – ISO1600

Selv billeder ved relativ høj ISO (1600) og i dårlig lys, er faktisk ganske fine. Fuji har virkelig en god kombination af sensor og glas, og det giver et godt resultat som man kun kan være tilfreds med.

KONKLUSION

En af de ting som for mig virkelig var en fornøjelse ved X100 var, at det ikke sætter en stopper for kreativiteten, man har fuld kontrol og det er nemt at kontrollere – den faste brændvidde er selvfølgelig hindrende for nogle typer af billeder, men man kommer rigtig langt bare ved at bruge sine ben, og de ca. 35mm passer faktisk rigtig godt til rigtig meget!

f/16 – 1/15 – A – ISO100

Nu kan det hurtgt komme til at lyde som om at X100 er uden fejl, og det hele bare kører, men det er faktisk ikke tilfældet, for der er ting som ikke helt spiller så godt som det kunne.

Der er med andre ord, plads til forbedringer for Fuji og det bliver virkelig spændende at se, hvordan en X200 kommer til at se ud. De ting som primært har irriteret mig ved X100 er en lidt svingende autofokus og at RAW-filerne sinker kameraet så meget at man ikke bruger denne mulighed.

f/2 – 1/449 – A – ISO100

Når man virkelig går i dybden med X100 er der plads til forbedring, men af en eller anden grund lærer man lynhurtigt at arbejde uden om de små særheder som f.eks. svingende autofokus-preformance. Man kan næsten ikke andet end at elske dette kamera, og jeg ville gerne kunne smide det i tasken og have det med overalt!

Har jeg det så med overalt? – Nej for jeg har ikke valgt at investere i x100, ikke fordi jeg ikke gerne ville, men jeg syntes det er rigtig mange penge for et kamera som “kun er for sjov” – for det er hvad det ville være for mig.

Jeg har savnet x100 lige siden jeg afleverede det tilbage!

 


 

Relateret indlæg

7 Kommentarer

Mads august 28, 2012 - 8:38 am

Uff det tager nogle lækre billeder. Jeg har faktisk gået og overvejet at skaffe mig et lille kamera, så jeg lige kan have det med i lommen. Lige nu er det iphonen som er mit primære kamera, fordi jeg altid har det på mig – og jeg ikke orker at slæbe mit D5000 med på hver eneste gåtur.
.
Men jeg må sige at det her kamera tiltaler mig rigtig meget. Tak for en lækker gennemgang!
.
PS: Det er mig der bliver klippet ved “Byens Frisør”. Gudrun og Gertrud siger hej og tak for reklamen 😉

Besvar
Brian - fotomalia.dk august 28, 2012 - 4:49 pm

Hej Mester Mads – længe siden vi har set noget til dig her inde… men dejligt at du stadig er her. ikke som med kasper hvor det bare er en befrielse at han ikke er så aktiv her lige PT… 😉
.
Ja det er et dejligt kamera, og ja det kunne måske godt være noget for dig. Lækkert er det ihvertfald!

Besvar
Kasper - fotomalia.dk august 29, 2012 - 5:18 pm

Fedt review mester!
Det bliver hurtigt klart med de billeder du har taget her, at det er totalt ligegyldigt hvor mange penge man så end ofrer på udstyr, det kommer i sidste ende helt an på den der trykker på knappen.

Mega fede billeder!

Brian, med den udtalelse, vil jeg gøre det til en personlig kampagne at kommentere så meget som muligt!!

Besvar
Brian - fotomalia.dk august 30, 2012 - 9:58 pm

Ja men det vil jeg da glæde mig til!
.
Men hvad er det lige du er ude på, der må stikke noget under når du roser mig på den måde!?

Besvar
Rasmus august 29, 2012 - 10:27 pm

Rigtig godt indlæg!!! Mer af den slags

Besvar
Brian - fotomalia.dk august 30, 2012 - 9:58 pm

Takker… Jeg skal prøve

Besvar
Fuji x100s test | FotoMalia juli 1, 2013 - 8:26 am

[…] Hvis du gerne vil læse hele min anmeldelse af X100, så kan du finde den lige her (som sagt er den et godt supplement til denne) […]

Besvar

Smid en kommentar til os