FM på Hyggetur

af Kasper - fotomalia.dk

I dag har Brian og jeg været til Nikon PowerDemo dag hos Goecker.
Her bliver man hurtigt og koncentreret hevet igennem næsten hele Nikons professionelle produktkatalog plus der var noget om pocketwizard og sidst men absolut ikke mindst, så fortalte Per Buchmann omkring video med DSLR.

Nu skal jeg ikke sidde og fortælle hvad det hele handlede om, men bare en ting vi bed fast i som Buchmann fortalte.

Noget nyt

Jeg har altid troet og fået at vide at når man laver video på et DLSR kamera i 24-25 FPS, så skulle lukkertiden ALTID stå på 1/50 sek og det var ufravigeligt!
Her fortalte Buchmann noget lidt andet. Han kunne ikke forklare hvad det var der skete når man ændrede på lukkertiden på et DSLR i video mode, men han kunne bare sige at det ikke havde nogen umiddelbar indvirkning på kvaliteten, om man kørte på 1/1000 sek eller 1/30 sek.

Han har snakket med flere proffer, som heller ikke kan forklare det, andet end at ideen med 1/50 sek, stammer fra den gamle filmverden, hvor man kørte med roterende lukkersystemer og det er åbenbart blevet til lidt af en skrøne i DLSR verdenen?

Om han har ret, ved jeg ikke, men det skal helt sikkert gennemtestes!

Relateret indlæg

5 Kommentarer

Brian - fotomalia.dk juni 22, 2011 - 8:44 pm

Hej Kasper…
.
Jeg har lige googlet lidt, og fundet lidt info til dig… Som jeg ser det så har du ret i at “myten” stammer fra den rullende 180graders lukker som er den man kender fra FILM kameraer.
.
At det er en myte er ikke helt korrekt, fordi det ser ud til at der faktisk er lidt om snakken, men det er ikke helt i den forstand som jeg tror du har tænkt i starten. Hvis man vælger en “lukkertid” som ikke passer til FPS (feks. anbefales det at bruge omkring 1/50sek ved 24fps) , så sker der ikke noget i forhold til videoen, når man skal redigere den.
.
Det som en hurtigere eller langsommere lukker påvirker din video er den visuelle kvalitet! Hvis du vælger en langsommere lukker (1/30sek), så bliver “video kvaliteten” mere blød og smudret, og hvis du til gengæld vælger en hurtigere lukkertid, så bliver “video kvaliteten” mere stakato og “kantet”.
.
Dette giver selvfølgelig meget god mening, fordi hvert billede i af de 24 fps ændres alt efter lukkertiden og får samme egenskab som du ville opnå havde du skudt dem som stills. Dette på virker som sagt ikke muligheden for at bruge det sammen med andet video der er optaget i 24fps!
.
Grunden til at videograferne advarer i mod at ændre på din lukkertid væk fra 1/50sek er “kun” fordi det giver et andet udtryk i den “video kvalitet” – De har kigget på video i en million år som har haft en 180graders lukker med en lukkertid på 1/50sek og derfor ser dette, for dem mest naturligt ud.
.
Jeg har fundet dette lille eksempel på hvordan det påvirker “”videokvaliteten” – videoen er klippet sådan sammen at alle lukkertider er i samme billede, og man kan altså se effekten af den givne lukkertid lige over hvor lukkertiden er angivet!
.
http://vimeo.com/5249682
.
Se den i HD!
.
Håber det giver mening, og at dette var brugbart!

Besvar
Theis juni 23, 2011 - 10:23 am

Det har ikke kun noget at sige for ting der er i bevægelse, men også i høj grad hvis du bevæger kameraet. Laver panorering eller går/løber frem af med kameraet.

Det kan bruges kreativt, men det er helt sikkert noget man skal være bevist om har en effekt.

Kender rigtig mange tv folk og der er ingen tvivl om at der er en grund til at man bruger de forskellige lukketider.

Besvar
Brian - fotomalia.dk juni 23, 2011 - 8:44 pm

Hej Theis..
.
Tak for tippet, det som Kasper og jeg havde fået forkert fat i inden vi snakkede med Buchman, var at vi havde opfattelsen af at de på virkede videoen så den ikke var til at klippe, sammen med andet…
.
Det var så ikke tilfældet, og selvfølgelig skal man overveje effekten af lukkertiden, og det er noget vi skal lege lidt mere med for at se hvad det kan bruges til – vi er jo lidt nye i videoverdenen..

Besvar
SarahF juni 22, 2011 - 9:39 pm

Altså når jeg en sjælden gang imellem optager video med mit spejlrefleks, så gør jeg det med blændeprioritetsprogram, og så stoler jeg på at kameraet ved hvad det gør.

Besvar
Brian - fotomalia.dk juni 23, 2011 - 8:47 pm

Hej Sarah,
.
Når du gøre i A så er det heller ikke noget problem, for så “gainer” kameraet selv og får eksponeringen til at passe. Jeg ved faktisk ikke om den ændre på lukkertiden her eller om den kun ændre på ISOen for at få det hele til at gå op..
.
Hmm vi må søge lidt videre..

Besvar

Smid en kommentar til os