Fantastisk dårligt vejr til landskabsfotografering

af Carsten Krog Pedersen

Jeg mødte Mads Peter Iversen til årets Fotofestival og blev dybt inspireret og bjergtaget af hans smukke billeder. Billederne er velkomponerede og teknisk meget veludførte. De udstråler en særlig atmosfære.

Jeg har derfor spurgt  Mads Peter, om han vil hjælpe os andre med nogle tips.

Jeg er derfor stolt over at kunne byde Mads Peter Iversen velkommen, som denne uges gæste skribent her på FotoMalia.

Jeg hører ofte landskabsfotografer klage over “dårligt” vejr og dertil tilføje at det styrter ned! Det forstår jeg ikke så meget af. Jeg elsker stormene og blæsende vejr – gerne med den ene skyller efter den anden. Regn, kuling og hvad der nogle gange kan være et problem, hvis man vil fotografere en bjergtop, lavthængende skyer. Ja, det er næsten umuligt at holde kameraet tørt, holde frontelementet rent, få trefoden til at stå stille og det kræver ekstra energi og motivation at holde humøret oppe.

Der er dog to grunde til, at ”dårligt” vejr, ikke er dårligt.

Ét: du kan fotografere i dagtimerne og undgå hårdt og fladt lys.

To: Du kan skabe nogle vildt dramatiske billeder med masser af atmosfære.

foto: Mads Peter Iversen

 

En smutvej til godt lys

Denne form for ”hårdt” vejr kan også give noget af det absolut bedste lys. Vi kender alle til de dage hvor den ene regnbyge rammer efter den anden, og man bare har lyst til, at blive hjemme på sofaen og glo Netflix. Det er faktisk her hvor man får de smukkeste solstråler, regnbuer og mest fantastiske ”tæpper” af regn. Du kan bl.a. se min video nedenfor fra Snowdonia National Park i Wales, hvor vi blev ramt af flere kraftige byger. Herunder er der otte tips til at tage billeder i sådan noget vejr:

Otte tips

Tip 1:

Det er lidt af en selvfølgelighed, at dit kamerakit skal kunne holde til vejret. De fleste dyrere  kameraer nu om dage kan sagtens holde til et par regndråber, men vær sikker på kameraet er ”weather resistant” før du udsætter det for den helt store omgang.

Tip 2:

Tag både papirlommetørklæder og mikrofiberklude med i felten til at holde kamera og objektiv tørt. Lommetørklæderne kan nemt efterlade små papirfibre, men min erfaring er at de er bedre til at suge vandet til sig. Herefter kan du tørre efter med kludene.

Tip 3:

Hvis man lukker blænden ned bliver urenheder på frontelementet af objektivet mere synlige. Fotograferer man med en åben blænde såsom fx f/5.6 bliver urenhederne større og mere slørede på billedet. Dette kan gøre dem sværere at fjerne i efterredigeringen.

Tip 4:

Behold objektivhætten på, da den giver ekstra beskyttelse imod regnen.

Tip 5:

Hvis kompositionen tillader det, kan det være en fordel, at tilte kameraet lidt ned af for at undgå regndråber på frontelementet.

Tip 6:

Medbring en paraply og hæft den til din trefod – der findes forskellige løsninger til dette – GØR IKKE DETTE HVIS DET BLÆSER!

Tip 7:

Jeg har haft stor glæde af vejr- og regnudsigts appen ”Storm Radar” til at forudsige byger.

Tip 8:

Når det regner og du ikke kan undgå regn på kameraet kan du lægge en klud henover objektiv og kamera og bruge 2-sekunders udløseren. Efter 1½ sekund løfter du hurtigt kluden og du får et billede med minimale regndråber på.

Pas på dig selv og nyd vejret!

Tak til Mads Peter Iversen. Du kan se mere til Mads Peter på nedenstående links.

Jeg glæder mig til det bliver regn og rusk igen 🙂

www.mpiphoto.dk
www.youtube.com/c/madspeteriversen

Relateret indlæg

2 Kommentarer

Anja Robanke december 20, 2017 - 9:14 am

Kunne ikke være mere enig Mads! Hvad er dårlig vejr! Faktisk er blå himmel og høj skolskin dårligt i min foto verden, når jeg laver landskabsfotografering, dog elsker jeg det, når jeg ikke fotografere 😉 Du har hørt mig sige det før… FEDE MOODY billeder 🙂 Nu er jeg selv til det dramatiske 🙂 Thumbs up 🙂

Besvar
Nina Høj december 21, 2017 - 9:00 am

Spændende læsning Mads og inspirerende storslående billeder du laver!

Besvar

Smid en kommentar til os