En lektie lært – igen (Ecuador)

af Brian - fotomalia.dk

Der er mange lektier man skal lære på vejen til at blive en dygtig fotograf, og nogen af dem er man åbenbart nød til at lære mere end en gang inden de hænger fast.

Kemi

I mine øjne er kemien mellem fotograf og motiv nok den vigtigste ingrediens for at lave t godt billede – dette er selvfølgelig mest udpræget når man fotografere mennesker, men ikke udelukket til det. Uanset hvad du fotografere er det vigtigt at du har den fornødne viden om motivet og har lysten og gejsten til at lave et lækkert billede af lige netop det motiv.

Historien

Vi skal en tur til Ecuador, nærmere bestemt Verde Sumaco. Asser og jeg var ude og fiske sugemaller med to af de lokale gutter Raul og Carlos – Når man fisker sugemaller i Verde Sumaco foregår det på en lidt anden måde end når vi fisker herhjemme. I Verde Sumaco hopper simpelthen bare i vandet, tager dykker briller på og svømmer en meter ned i floden og stikker armen ind i de 1 meter dybe huller der er i mudderbrinken. Inde i hullerne sidder sugemallerne, og så er det jo bare at trække dem ud. Nemt og simpelt.

Det var super fedt at prøve og det var pisse hyggeligt at være på fisketur med drengene – og så smager sugemaller jo også udmærket 😉

2010_september_21_Ecuador-2Sugemallerne variere meget i størrelse, den største vi så var omkring 1,5meter og Raul skød den til at veje omkring 100kg – den fik dog ikke ud fordi den krog (omkring 8-10cm) Raul kunne finde var for lille…

 

Nå men jeg ville selvfølgelig gerne lave lidt billeder af denne aktivitet og fik Raul med på at stå model – så langt så godt.

Jeg taler ikke Spansk og derfor bad jeg Asser oversætte for mig, så han kunne give Raul de instrukser som jeg sagde – det virkede som en god plan, meeen det var her jeg gik helt galt i byen.. Ved at det var Asser der havde den direkte kontakt til Raul, fjernede jeg fuldstændig den kemi som skulle være mellem mig og Raul.

2010_september_21_Ecuador-3Jeg tog rigtig mange billeder af Raul – og det her er nok det eneste der fungere nogenlunde. Øv den fejl laver jeg forhåbentlig ikke igen..

Når Raul kiggede på Asser og snakkede med ham var han på, smilende og glad – når han så kiggede på mig (som stod bag en stor fremmed box) mistede han alt glæd og så bare misfornøjet ud. – Dumt dumt dumt – jeg er sikker på at dette er det man lære første dag på fotografskolen – og det var jo en viden som jeg egentlig godt viste, men i situationen kunne jeg simpelthen ikke se hvad der gik i kludder – Andet end at der ikke kom gode billeder ud af det vi var i gang med.

Lektien

Lad være med at rejse med Asser for han snakker flere sprog end mig – så han ødelægger billederne – Nej jeg kan vist ikke give Asser skylden for den her.

Uanset om man ikke taler samme sprog som de mennesker man fotografere er kemien mellem fotograf og motiv det aller vigtigste, og jeg skulle bare selv have snakket med Raul, også selv om vi ikke fattede hvad hinanden sagde så kunne fagter og kropsprog sagtens have fået gang i kemien.

Hvilken indflydelse har et kamera på folks adfærd?

Ja jeg har denne lille og meget pinlige video, hvor man tydeligt ser hvor stor en forskel der er på når et kamera kommer på.

Fuck nu er det ude… jeg tror det er næsten som da Frank sked i katte bakken – nu kan det kun blive bedre..

Relateret indlæg

7 Kommentarer

helle ibsen januar 25, 2011 - 12:07 pm

hvilken lille pinlig video?

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk januar 25, 2011 - 12:59 pm

Brian… Når det er dig vi snakker om, så kan det meste kun blive bedre.. 🙂

Jeg synes nu at det første billede er det bedste hvis man kun ser på billedet og ikke kender baggrundshistorien, men jeg kan godt se at han står fuldstændig fast som en statue, så billedet bliver lidt for dokumenterende og mangler lidt nærvær, men til gengæld ved man jo også at folk fra disse fjerntliggende egne for det meste opfører sig anderledes foran et kamera. Alt taget i betragtning, så synes jeg stadig det er nogle gode billeder.

Besvar
Mikkel Christensen januar 25, 2011 - 4:49 pm

Synes også det første billede er ok, selvom øjnene ser lidt mærkelige ud. Nærmest som om han har taget spændende sager..
Hvad skyder du flashen imod siden den drejer til siden?

Og for lige at skifte helt emne…
Jeg læste en D7000 anmeldelse på KenRockwell.com , kan man regne med ham? Han virker lidt humørsvingende og som en vaskeægte særling der har en ret ensidig opfattelse af tingene. Bl.a bruger han 10 linjer i en af hans anmeldelser på at svine energisparepærer til, lidt komisk synes jeg.

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk januar 26, 2011 - 12:42 pm

Ja nu har jeg lige brugt 4 timer på at læse den anmeldelse af D7000 igennem som ham Ken Rockwell har lavet og jeg må sige at jeg nok ikke helt ville tage alt hvad han skriver for gode varer..
Manden er jo helt tydeligt manio depressiv og den kæmpe omgang ligegyldige snak han kommer med, minder mest om et manifest skrevet af en eller anden terrorbombemand..

Nej hold du dig bare til fotomalia, vi skal nok komme med en gennemgribende test som er meget mere seriøs 🙂

Besvar
Mikkel Christensen januar 26, 2011 - 5:19 pm

Hehe jamen det ser jeg så frem til, men kommer den snart? Jeg skal snart ud og bruge penge.

Besvar
Bornholmeren januar 25, 2011 - 10:30 pm

Måske er det mig… meeeen..

For mig virker det som fiskeren er “på noget” grundet lyslægningen…

1. og 10. gang reagerede jeg ikke på det, men så begyndet hjerne at sige noget..

Men ide om hvorfor billedet ikke “fungere” kunne være..

Masken han har på giver en skæv skygge på han højre øje, som gør maken giver en skygge, som for mit ved kommende gør han “ser forkert ud”

En flah lige på, ville nok give reflektioner, så det hjælper ikke.

Problement er nok man først har set “fejlen” så ses klippen bag fiskeren osv… som lyskilden kommer fra højre..

Ved ikke hvad kunne afhjælpe… men sådan er billedet som jeg ser det

Besvar
Fotokonkurrence – Helt tæt på!: FotoMalia december 6, 2014 - 2:44 pm

[…] da jeg fotograferede Masai krigeren Ole, da jeg skrev om mit junglestudie og da jeg fotograferede fiskende indianere i […]

Besvar

Smid en kommentar til os