Active D-Lighting – Skal, skal ikke?

af Kasper - fotomalia.dk

Da jeg fik min nu snart meget gamle Nikon D300, så jeg da godt “Active D-Lighting” (ADL) i menuen et par gange, men først efter jeg har fået mit nye Nikon D7000 og efter at have hørt på de rosende ord en Nikon repræsentant kom med omkring ADL (selvfølgelig roser han det..), så har jeg sat mig for at finde ud af om der er noget om snakken! Det der internet blev trods alt til noget, selvom det var noget mærkeligt noget i starten.

ACTIVE DYNAMIC LIGHTING

ADL kan sættes til, FRA, LOW, NORMAL, HØJ og EKSTRA HØJ. AUTO gir ingen mening, den gør det som vinden blæser..

Active D-Lighting, står for Active DYNAMIC Lightning og bruges meget kort sagt til at forbedre detaljegraden i highlights og skygger… Jamen hov! Er det næsten ikke HDR? NEJ det er det ikke! Men ideen bag ADL kunne godt gå hen og blive in-camera HDR i fremtiden.

Det som ADL rent faktisk gør, er at når man vil fotografere en scene med meget store kontraster, såsom et landskabsbillede med meget hvide skyer på himlen, så undereksponerer kameraet en lille smule for at bringe flere detaljer frem i de ellers udbrændte skyer og når billedet så er taget, så går ADL ind og lysner skyggerne for at bringe flere detaljer frem her.


Nikons eget billede. Til venstre er ADL ON og til højre er ADL OFF. Ikke helt det bedste eksempel.. men men..

Jamen det er da det samme som man kan gøre i Photoshop? NEJ det er det ikke… eller jo på en måde.. Lad mig forklare..

Tager man billeder i JPG og ikke i RAW og lader kameraet eksponere som det har lyst til, så kan man ikke gøre særlig meget ved for eksempel skyer der er udbrændte. Jo man kan selvfølgelig undereksponere jorden med sin eksponeringskompensationsknap idet man tager billedet og så bagefter fremhæve skyggerne i PS, men det er ligepræcis DET som ADL gør helt automatisk for dig. Så er der rigtig mange af jer som vil sige… “jamen jeg vil da selv bestemme nøjagtig hvor meget jeg vil lysne mine skygger” og fred være med det, men en som mig, der næsten aldrig efterbehandler mine billeder og bare SKAL bruge dem NU ud af kameraet, der er denne feature nok det bedste der er sket siden Vista blev skrottet!


Nede i højre hjørne, kan man se hvilken indstilling ADL har stået på og det kommer selvfølgelig også med på EXIF data.

Nu sidder der jo nogle sure “pixelpeepere” derude og tænker, “jamen så kan man da ikke styre støjen i skyggerne selv” nej det kan man ikke, men det betyder efter min mening ikke en daddel, da ADL faktisk gør et imponerende godt job næsten uden støj… Men selvfølgelig, hos de mange af jer som dagligt printer i 10 meter x 20 meter til husbannerreklamer, kan jeg godt se at det kan være en fordel at styre lyset i skyggerne helt præcist selv i PS. Men for os meget få og ydmyge amatører som sjældent kommer over 10 cm x 15 cm.. eller max A4, så virker det som det skal.

Nå men, til lidt test!

Her et meget smukt og betagende landskab, hvor man straks kan se hvad ADL gør.- Proof of concept…Hold musen hen over billedet for at se ADL indstillingen.

Nikon fremhæver ofte ADL ved at vise imponerende landskabsbilleder og billeder af arkitektur, men ADL kan bruges til ALT! Forleden dag, skulle jeg teste en fjernudløser. Jeg havde glemt at tage mine flash med hjem, jeg havde ikke noget lysbord og alle vores lamper i huset er ubrugelige som lyskilde. Så var dyre råd gode.. eller rådne æg billige.. eller billige… nok om det… Jeg fik til sidst reddet situationen ved lidt snedig lyslægning og en masse arbejde i PS bagefter, men det kunne have været fikset med lidt hurtig ADL.

Her lidt forskellige objekter med mørke mellem og lyse farver taget på lysbord.Hold musen hen over billedet for at se ADL indstillingen.

Der er delte meninger om ADL er lavet bare for at give kameraet en ekstra feature Nikon kan sælge på, men al begyndelse bliver jo ofte kritiseret. Se bare på denne kommentar jeg fandt på en bog hvor en havde spurgt om ADL

“What next? Film cameras that do the printing and dodging and burning in the camera. D range is a Sony application as far as I know, like most of Nikon’s electronics. Personally I prefer the camera to do what I tell it to and not make its own decisions. What next computers that paint for us?”

Denne type person findes der desværre flest af.. Han er en af dem som bare følger med resten af flokken og når så engang udviklingen er nået så langt at ingen kan undvære det, så siger han sikkert “jamen det havde jeg da tænkt på…” – “Den der automobil du sidder på der, den kommer da aldrig til at overtage det for hestevognen tsk tsk”

Nå men ADL kan også benyttes i postprossessing på kameraet, men her kan den jo af gode grunde ikke undereksponere billedet først, så her lysner den bare mellemtoner og skygger, men meget fikst i en hurtig vending..

Man får to billeder frem, et før og et efter..

ADL kan også bruges i bracketing, så den tager 2-3 billeder med lav, normal og høj.

Alt dette kan man som sagt, selvfølgelig selv stå og rode med. Man kan undereksponere billedet og bagefter fikse skyggerne i Photoshop, men til mit brug er det her et genialt værktøj.

Jeg synes helt klart i skulle prøve at bruge ADL og se om det er noget for jer. Jeg har ihvertfald brugt det en del nu og jeg er godt tilfreds.

 

Tak fordi i kiggede med.

 

Relateret indlæg

Smid en kommentar til os