55.000 fulde mennesker og et mellemformat kamera.

af Theis Poulsen

Ja 55.000 fulde mennesker i en sjov og et mellemformat kamera med 100 mp – hvad skulle kunne gå galt?

Fuji GFX 100 – Mellemformat af format

Fuji er efterhånden ved at have lavet lidt rører i andedammen rundt omkring. Deres små hurtige kameraer, deres fantastiske farver, en stærk video del, fantastisk stabilisering og ikke mindst deres mellemformat kameraer som har vendt priserne på hovedet.

Fuji GFX 100

Fuji GFX 100

I skrivende stund kan deres GFX 50R fåes til 35.000,- og nu tænker du straks at det er mange mange penge. Bevars der skal også slides nogen timer ved samlebåndet for at skrabe sammen til det. Vend den så lidt om og kig på den nærmeste konkurrent. Vi snakker samme opløsning og en pris på godt 120.000,- Nu er vi ude i ikke at snakke mange timer men flere år ved det samlebånd.

Fuji’s nyeste mellemformat hedder Fuji GFX 100 og som navnet antyder så er der tale om et 100 mp mellemformat kamera. Prisen ligger pt. på 88.000,- Sammenligner vi med konkurrenterne så ligger de på 270.000,-

Detaljerede specifikationer kan du finde hos Fuji, men her er lidt highlights som jeg ser det.

  • Fantastisk billede stabilisering
  • Super god AF inkl. face detect
  • Hurtigt – sammenlignet med andre mellemformat
  • Fantastiske filer

Mellemformat på festival

På vej til årets Smukfest mødtes jeg på en øde parkeringsplads ved siden af biler der var brudt ind i med Ib fra Fuji. Han havde en lille godte pose med i form af et GFX100 og nogle objektiver. Disse skulle selvfølgelig med på skovtur.

Robbie Williams på Smukfest 2019 med Fuji GFX 100

Robbie Williams på Smukfest 2019 med Fuji GFX 100

Desværre bød Smukfest 2019 på et meget omskifteligt vejr. Selvom GFX100 er weather resistant så må jeg indrømme at jeg ikke var så modig. Derfor fik jeg ikke brugt kameraet helt så meget som jeg gerne ville.

Alligevel nåede jeg både ned foran scenen og op i et træ og fik presset mellemformat ud i noget man normalt ikke finder det med.

Robbie Williams med sin far @ Smukfest 2019 - Fuji GFX 100

Robbie Williams med sin far @ Smukfest 2019 – Fuji GFX 100

 

Tæt på gjorde kameraet det også rigtig flot og AF kunne fint følge med. 

Smuk koncert 40 års - Fuji GFX 100

Smuk koncert 40 års – Fuji GFX 100

Smuk koncert 40 års - Fuji GFX 100

Smuk koncert 40 års – Fuji GFX 100

Nå ja vi skal selvfølgelig huske at de to ovenstående billeder kun er udsnit af det fulde billede…..I skal også lige have et lille publikums billede 🙂

Publikum til Smukfest 2019

Publikum til Smukfest 2019

Dette er selvfølgelig også en version der er sat ned i størrelse. Den originale fil er godt 16.000px bred og fylder godt 81mb som jpg – så ja der er tale om en rimelig stor fil.

Hvis du vil se hele filen kan den downloads her: Fuji GFX 100 – Publikums billede Husk at det er en meget stor fil, den ligger ved Dropbox.

Fuji GFX 100 festival udfordringer

Alt i alt gjorde GFX100 det rigtig godt på festivalen. Der var dog også et par udfordringer. ISO jeg må nok erkende at med så mange pixels så halter ISO’en altså lidt. Selvom sensoren er stor og at Fuji gør det godt sammenlignet med andre mellemformat kameraer så er det en svaghed ved den her type fotografering.

Det hele blev ikke bedre af at de objektiver jeg havde var fra F4 og op ved største blænde. Dette er normalt fint på mellemformat, men lige i det her tilfælde kunne man godt blive lidt presset.

Den anden ting jeg lige hæftede mig ved var at kameraet godt kan lide strøm. Så er du på vej ud for at investere i monstret så huske lige et par ekstra sæt.

Fuji GFX100

Som skrevet så fik jeg ikke brugt GFX100 helt så meget som jeg gerne ville have gjort. Alligevel er jeg slet ikke i tvivl om at der er tale om et meget fornuftigt kamera. Mellemformat er kommet ned i pris og funktionaliteten er blevet bedre.

Det ser altså meget godt ud og jeg glæder mig til at lege mere med GFX100 i fremtiden.

Relateret indlæg

Smid en kommentar til os