T-Dag – 10 timer med fotografiske benspænd

af Jon Detlefsen

Kan du lide at blive kreativt udfordret? Har du udholdenhed? Interesserer du dig for, hvordan dine omgivelserne påvirker dine billeder? Hvis du kan svare ja til bare ét af de tre spørgsmål, er konkurrencen Tri-City Photo Marathon 2018 måske noget for dig (og så er der også gode præmier, hvis det er noget, der trækker)

Af Asger Nielsen, International Media Support (IMS)

En del af jer kender sikkert allerede det ”gamle” københavnske fotomaraton, som har eksisteret i snart 30 år – altså konkurrencen, hvor man ikke løber et maraton og fotograferer samtidig, men derimod udfordrer sin kreative, fotografiske udholdenhed. På lørdag, den 21. april, prøver vi at ryste posen en lille smule, når vi afvikler Tri-City Photo Marathon 2018 – 10 timer, 10 emner, 3 byer. Det har jeg fået lov at skrive et gæsteindlæg om – og tak for det, FotoMalia!

En anderledes fotoudfordring

Årets nybrud er, at vi for første gang afvikler konkurrencen simultant i tre byer, hvor alle deltagende fotografer vil få de samme opgaver. De tre byer er København, Cairo og Ramallah. Konkurrencens emneord er hemmelige, indtil fotomaratonet går i gang den 21. april kl. 10:00, men jeg kan løfte sløret for, at ordene afspejler konkurrencens geografiske og kulturelle diversitet, og det er der en større mening med.

Efter konkurrencen sammensætter vi nemlig en udstilling med de bedste billeder fra de tre byer, hvor vi ønsker at sætte fokus på, hvordan de lokale omgivelser påvirker fotografernes fortolkning af de udleverede ord. Et eksempel kunne være, hvordan et ord som ’vand’ bliver fortolket i Palæstina sammenlignet med i Danmark? Eller hvad med begrebet ’kærlighed’? Eller ’familie’?

Med andre ord forsøger vi at tilføje en tværkulturel dimension til det gamle fotomaraton-koncept, som måske/måske ikke kan bidrage til at fremhæve nogle universelle menneskelige træk, som kommer til udtryk gennem fotografi. Okay, nu blev det lige lovligt højflyvende, men jeg håber, I fanger pointen. ?

10 timer, 10 emner, 3 byer. Tri-City Photo Marathon 2018. 10 timer, 10 emner, 3 byer. Tri-City Photo Marathon 2018.

Reglerne – og præmierne

Reglerne for konkurrencen er simple, men de kreative benspænd er mange. Ved maratonets begyndelse får hver fotograf udleveret de første fire emneord (de resterende seks emneord bliver udleveret kl. 14), og så skal man hver time de næste 10 timer fotografisk fortolke emnerne i den udleverede ræ10 timer, 10 emner, 3 byer. Tri City Photo Marathon 2018. kkefølge.

Det lyder let nok, men tag jer i agt – det er sværere, end det lyder, at skulle fortolke de udleverede, abstrakte ord fotografisk. Og så må man heller ikke hive billederne over i Photoshop eller for den sags skyld gøre dem lidt lækre i Lightroom. De skal afleveres, som de ligger originalt på kortet. Ja, benspænd er der nok af!

Læs det fulde regelsæt her, hvor også de tekniske specifikationer bliver gennemgået.

"The Road" af Nazira Hanna, Cairo 2014.“The Road” af Nazira Hanna, Cairo 2014.

Når klokken slår 20:00 afleverer hver fotograf så en serie af 10 billeder – ét billede til hvert emneord. I dagene efter vil en jury i hver by bestående af fotografer og andre fagfolk vurdere de indleverede billedserier, og hver jury vil kåre en første-, anden- og tredjeplads. Det er således det samlede produkt på 10 billeder, der bliver bedømt og præmieret.

I København modtager førstepladsen et gavekort til en fotobutik til en værdi på 6000 kroner. Andenpladsen modtager et tilsvarende gavekort på 3000 kroner, og tredjepladsen modtager et gavekort på 1500 kroner.

Som en lille sidekonkurrence er der også fem gavekort på 750 kroner i spil til de bedste billedpar fra maratonet. Og hvad er så det? Jo, de ti emneord i konkurrencen vil indbyrdes bestå af fem ordpar, der hver især vil være hinandens modsætninger.

Det kunne eksempelvis være ”dag/nat”, ”mand/kvinde” eller ”ude/inde”. De fem bedste fortolkninger, altså de fem bedste billedpar, bliver således også hædret. Der er med andre ord rig mulighed for at gå hjem med et gavekort til noget nyt grej.

"Fantastisk" af Linda Jensen, København 2017.“Fantastisk” af Linda Jensen, København 2017.

Alle er velkomne til fotomaraton

Det er gratis at deltage i Tri-City Photo Marathon 2018, og alle kan være med: alle aldersgrupper, alle kameratyper og alle fotograftyper. Der gælder særregler, hvis man deltager med sin kameratelefon, men de er også velkomne – det kan sågar være en ekstra udfordring og en lejlighed til at udforske de kreative muligheder, som kameratelefonerne byder på.

Så kom glad på lørdag, tag din fotomakker under armen, og få en anderledes fotooplevelse. Så skal vi nok prøve at sørge for godt fotovejr.

Tilmelding til konkurrencen er nødvendig. Det gør du her: https://www.fotomarathon.dk/tilmeld_2018/

Udlevering af emneord og aflevering af billeder finder sted hos medieorganisationen International Media Support (IMS) på Nørregade 18, 1165 København K.

Læs mere om Tri-City Photo Marathon 2018 på vores facebookside, og fortæl gerne dine venner, at du deltager, ved at dele vores facebookevent.

Vi ses!

Wow TAK til Asger og IMS for indlægget og et fantastisk spændende arrangement. Vi er vilde med dette fotomarathon, vi er vilde med det tværkulturelle koncept, og vi håber, at rigtig mange af jer FotoMalia-læsere vil deltage på lørdag! Del i vildskab og mød op til et helt særligt, internationalt fotomarathon – held og lykke:)

Relateret indlæg

Smid en kommentar til os