Derfor skal du lege med dine børn

af Jon Detlefsen

Leger du med dine børn, bliver du en bedre og mere kreativ fotograf – nå ja og så bliver børnene glade. Og du bliver glad. Det er faktisk win/win og mere win. 

Ja, nu er det selvfølgelig helt op til dig selv, om du vil lege med dine børn. Dette er blot en anbefaling, der, ud over den positive effekt på dit visuelle udtryk, også kan have stor positiv effekt på forholdet til børnene.

Og konen/manden/partneren også (i gamle dage kunne jeg have nøjes med at skrive konen, men den går ikke i dag, det er jeg godt klar over). Har du for resten ikke selv børn, må du låne af nogle venner.

Mørkeskabet ses ikke med det blotte øje. Kun med et veludviklet nattesyn, som et rovdyr, eller med lang lukkertid på kameraet.Mørkeskabet ses ikke med det blotte øje. Kun med et veludviklet nattesyn, som et rovdyr, eller med lang lukkertid på kameraet. 

Benyt det kreative rum

Pointen er, at når du som fotonørd færdes ude, hjemme, oppe, nede, overalt, så er kameraet naturligvis altid ved din side, som din mest trofaste følgesvend.

Pointen er yderligere, at når du befinder dig i et løssluppent og kreativt rum, som legen med børn jo gerne er, så er dit sind indstillet på at arbejde i nye, snørklede former.

Og så er pointen naturligvis endnu yderligere, at kombinationen af børn, leg, kreativitet og dit kamera, måske fører til, at du kommer til at lave nogle billeder, du normalt ikke ville komme i tanker om at lave.

Billederne her i artiklen opstod på en måde ved et tilfælde. Jeg legede med min yngste datter Ronja og hendes veninde. I familiesommerhuset i Nordjylland, hvor der bliver mørkt om natten.

Så vi legede selvfølgelig mørkegemme- og fangeleg. Kort fortalt består legen i, at jeg er monsteret, der skal gemme sig i mørket og forskrække og fange pigerne, så de hviner af lige dele skræk og fryd.

Og så var jeg lige så heldig at fange en UFO på billedet også.Og så var jeg lige så heldig at fange en UFO på billedet også.

Simpel opskrift

Denne særlige aften var det stjerneklart, og jeg havde en kraftig led-lygte af den store Maglite-type, der kan lyse en hel skov op. Og kameraet hang naturligvis over skulderen. Undervejs i legen opstod forskellige ideer i mit hoved, og jeg lavede et par prøveskud undervejs, hvor jeg lyste træerne op med lygten.

Da pigerne var for udmattede til at lege videre, hentede jeg et stativ og lavede disse billeder. Ronja blev ude og assisterede mig.

Opskriften er egentlig ret simpel. Kameraet på stativ. 30 sekunders lukkertid. Jeg oplyste træerne i cirka 3 sekunder med lygten. Billederne er lavet med mit Sony A7II og et gammelt, manuelt Tamron 28mm. f/2.8 BBAR Multi C.

Det var mørkt, så det var lidt besværligt at fokusere. Men det lykkedes nogenlunde ved at centrere lysstrålen og fokusere efter det oplyste punkt.

Her fik grusvejen, der fører ind i skovens mørke, et par sekunders længere belysning med lygten.Her fik grusvejen, der fører ind i skovens mørke, et par sekunders længere belysning med lygten.

Blot prototyper

Jeg tænker egentlig billederne her som prototyper på noget, jeg skal lege videre med. Jeg vil forsøge med endnu længere lukkertider, og så skal jeg være skarpere med kompositionerne, som jeg ikke er helt tilfreds med her.

Det er svært at komponere, når det er så mørkt, at man ikke kan se motivet, skulle jeg hilse at sige. Og gad vide, hvordan det vil være med skyer, i regn, i sne? Det skal prøves.

Men de skal være sort/hvide, og de skal ikke være alt for pæne. Jeg synes, der er en særlig stemning, eller der er potentiale til det i det videre arbejde med udtrykket. Det er, som at se ind i en verden, man normalt ikke ser. Som at blive udstyret med nattesyn, så man kan se landskabet i mørke. Mørkeskabet.

Bare rolig, jeg påstår ikke, at jeg har opfundet denne slags fotografier og måden at lave dem på. Men jeg har ikke før selv lavet dem. Eller tænkt på at gøre det. Eller tænkt på, hvordan jeg skal gøre det. Det opstod i forbindelse med leg.

Så det er min vigtigste pointe i historien her. Husk at lege. Jeg har nævnt det før, vigtigheden af at lege og nyde fotografiet, men det tåler en gentagelse, da det er så vigtigt. Uden legen, glæden, begejstringen for fotografiet, falmer det hurtigt og bliver til bleg, uinspirerende rutine.

Leg – og god fornøjelse med det!

De lyse birkestammer er virkelig spændende fotograferet på denne måde, synes jeg. Manner det skal jeg lave meget mere af!!!De lyse birkestammer er virkelig spændende fotograferet på denne måde, synes jeg. Manner det skal jeg lave meget mere af!!!

Relateret indlæg

Smid en kommentar til os