Høj ISO (del1) – How high can you go?

af Brian - fotomalia.dk

Jeg havde en snak med en af mine kollegaer, som også er kommet godt igang med at fotografere, han spurgte mig hvor langt jeg jeg går op i ISO. Det er til min store forundring, faktisk noget jeg ofte bliver spurgt om, og jeg må indrømme at folk ofte er ved at falde ned af stolen – hvis de altså sidder ned, hvis de står, så er de bare ved at falde om.. Any ways – i dag kigger vi lidt på ISO og hvor vigtigt det egentligt er med Støj forhold og kameraets evne til at håndtere dette…

ISO

ISO er meget kort sagt en standard der angiver lysfølsomheden på den digitale sensor, jeg ved godt at det startede med at hedde ASA og at det så blev omdøbt til ISO efter KODAK havde haft fingerne i maskinen, jeg ved også godt at standardenheden ISO oprindeligt var et udtryk for films lysfølsomhed som så er blevet overført til den digitale sensor, men alt det gider jeg ikke snakke om for det er i virkeligheden mega kedeligt og det kan i Google mere om hvis man syntes at den slags er spændende..

ISO6400 – Det digitale kamera har åbnet nye muligheder for hvornår man kan fotografere.. Her er det midt om natten i en lille indianer landsby i Ecuador (Nikon D3)

Hvor meget er for meget

De fleste af bloggens læsere ved nok godt at konsekvensen af at skrue op for ISOen er at der kommer støj i billedet, men hvornår bliver støjen et problem for billedets kvalitet og gør et billede ubrugeligt..?

For mit vedkommende har jeg ikke noget imod at skyde billeder helt op til grænsen af hvad mit kamera kan (D700 – ISO6400,  D300 – ISO3200) uden at gå over på turbo mode (Hi I og Hi II) jeg har lavet flere af mine rigtig gode billeder ved meget høj ISO…

ISO1600 – Lanternecikaden er kun til at finde lige efter solen er gået ned.. Selv med et gammelt kamera er det muligt at lave gode billeder ! (Nikon D70)

Klart der kommer støj på billederne, og nej de bliver ikke lige så pæne som hvis de var taget på ISO200, men støj mængden må ikke blive den afgørende faktor for om et billede er godt eller dårligt, det er i mine øjne en sekundær ting i billedets egentlige kvalitet – Historien, kompositionen og billedets evne til at fange mig som beskuer er langt vigtigere, og det er i mine øjne her man skal ligge sine tanker – hvis man bruger krudt på at tænke på støj i billedet, ender det bare med at der kommer støj i historien eller i din komposition.

ISO2000 – Et magisk marked gemmer mange motiver i mørket, i Cambodia.. okay det var et rimelig råddent ordspil. (Nikon D700)

Pixel peeper

Jeg har flere gange oplevet fotografer/entusiaster blive fustreret og helt stoppe med at skyde billeder når det bliver lidt mørkt, bare fordi ISOen kom over 800 – det er bare så synd.. “Ja men når jeg zoomer ind på 100% i Photoshop er der jo så meget støj og billedet ser ikke lige så skarpt ud som ved ISO200″ – Ja men så lad være med at zoom ind på 100% i Photoshop, det er jo ikke sådan du ser billedet alligevel, det er sådan du kigger pixels, og det gider vi fotografer ikke det kan vi lade Mads gøre 😉

ISO800 – Tænk hvis jeg var taget hjem da lyset forsvandt, så havde jeg aldrig fået denne elefant med hjem fra Borneo (Nikon D70)

Nu skal jeg ikke selv gøre mig bedre end jeg er, for jeg har også selv brugt timer på at sidde og nær studere hver eneste pixel i et billede, men heldigvis er jeg kommet over det, og jeg må indrømme at idag er det sjældent jeg zoomer ind på et billede, medmindre jeg skal lave en justering på en meget lille del af billedet.

Fakta er at de fleste af os laver billeder som kun skal bruges på nettet eller måske trykkes i aviser, blade eller måske trykkes på en planche eller lignende, og her kan man altså komme af sted med rigtig meget… Jeg har endnu ikke hørt nogen klage over at der er for meget støj i mine billeder!

Lavest er bedst

Nu skal der ikke herske nogen tvivl om, at jeg selvfølgelig, lige som alle andre forsøger at minimere brugen af høj ISO mest muligt, men min pointe er bare at vi ikke behøver være så bange for at skrue op for ISOen hvis vi har brug for det – Kamera producenterne har skænket os med nogle fantastiske redskaber, og ISO er en af dem, så lad os for pokker bruge de redskaber vi har til rådighed.

“Heller få billeder med støj på, end gå til fest uden tøj på!”

ISO6400 – Igen åbner høj ISO for nye muligheder, nu kan man rent faktisk tage billeder når dyrene er aktive.. 😉 (Nikon D700)

Hvad siger I

Nu har jeg siddet og kigget en del af mine billeder igennem for at finde et par eksempler til dagens indlæg, og er faktisk lidt overrasket hvor meget, eller hvor lidt jeg bruger de høje og de lave ISO indstillinger, men mere om det  i et andet indlæg.

Hvad siger læserne, er i støj forskrækket eller hvor langt tør i gå???

Relateret indlæg

21 Kommentarer

Catarina februar 15, 2011 - 12:53 pm

Super godt indlæg Brian – jeg må indrømme jeg nok høre til den kategori som sjældent, eller aldrig bevæger mig over ISO 800, netop fordi jeg har hørt og læst om alt den støj og også selv kan se det når jeg, som du skriver, zoomer 100% ind.

Men du har jo ret, de fleste af mine billeder bliver brugt til web, pc, tv eller til mindre print ikke store plakater og på en 10×15 eller et A4 ses støjen nok ikke så meget, når historien og motivet bare er i top. 🙂

Nu har jeg for sjov lige indstillet mit kamera til AUTO ISO og sat den til max, på mit kamera er det 3200 ( og med 1/30s) og vil prøve at se hvordan det spænder af, bare sådan som en slags tess eller noget..

Besvar
Brian februar 15, 2011 - 1:13 pm

Hej Catarina..

Fedt at du giver den gas, og prøver… Jeg glæder mig til at se nogle resultater – men husk at indendørs lys kan være svært at styre..

Glæder mig til at se hvordan det går, og om du ender med at være enig eller uenig med mig..

Besvar
Kasper Solberg februar 15, 2011 - 1:10 pm

Jeg blev absolut positivt overrasket da jeg for nylig forsøgte at fotografere en sort nattehimmel med mit Nikon D90. Indstillinger: ISO 3200 og 30 sek lukkertid.

Grundet tidligere erfaringer med yderst skuffende resultater på Olympus E30, var forventningerne MEGET lave.

Men resultatet var en overdådig stjernehimmel. På billedet var der 5 gange flere stjerner end jeg kunne se med det blotte øje. (Og nej, stjernerne var ikke støj)
Selvfølgelig var der støj på billederne, men kun en brøkdel af hvad jeg havde forventet.

Hvad de nyere kameraer kan præstere kan jeg kun gisne om….

Besvar
Catarina februar 15, 2011 - 6:51 pm

@Kasper – nu gør du mig skisme da helt nysgerrig (har selv et D90) og jeg vil da gerne se det billede – er det muligt??

Besvar
Kasper Solberg februar 15, 2011 - 7:10 pm

Hej Catarina.
Hvis kommentarsystemet accepterer links kan du se billedet på min picasaprofil: https://picasaweb.google.com/kasperfiil/Januar2011#5573979407659491074

Besvar
Catarina februar 15, 2011 - 7:33 pm

WAUW det er fielme et godt billede og din lille film omkring stjernerne – hvordan har du lavet den – den er også super flot.

Så lige din svane der landede 🙂 du er ikke bange for høj ISO for den er tget med ISO 3200. 🙂

Besvar
Kasper Solberg februar 15, 2011 - 7:46 pm

Jeg er faktisk også selv ret overrasket over det med svanen.

Stjernehimmelen er taget med en timerudløser der tog et billede hvert minut i en times tid. Efterfølgende er billederne sat sammen til en film med Windows Movie Maker.

De fleste af mine nordlysbilleder er taget med ISO 1000: https://picasaweb.google.com/kasperfiil/Nordlys4Februar2011#5569971884576721554

Catarina februar 15, 2011 - 7:49 pm

Nåå ja selvfølgelig som en timelapse – det tænkte jeg ikke lige på. 🙂

Ja jeg så den godt også inde på in side. De er fantastisk flotte og noget jeg altid har ønsket at opleve – har endda skrevet en lille post på min blog om mit ønske. 😉

Brian februar 16, 2011 - 4:42 pm

Ja når man begynder at skrue op for ISOen, så åbnerne helt nye muligheder..

Dejligt!

Besvar
Anders februar 15, 2011 - 1:33 pm

Uha, du prikker jo til mit ømme punkt, Brian 😉 Jeg har længe været en af disse pixel-peepers, men har nok indset at alle kameraer er dårlige, når man ser billederne i 100%. Så nu er jeg skam begyndt at bevæge mig højere op end ISO 200 🙂

Auto-ISO kommer jeg nok ikke til at køre, da det ikke spiller sammen med manuel Flash udladning, men man kan jo altid køre med forskellige konfigurationer i A & B mode 😉

Besvar
Brian februar 16, 2011 - 4:45 pm

Jeg bruger faktisk selv Auto ISO en gang imellem – mest til Actionbilleder, og der syntes jeg det fungere godt – og som sagt er jeg ikke bange for lidt støj..

Bare kom igang – din D300sér kan sagtens klare at få luftet de høje ISO værdier!

Besvar
Mikkel Christensen februar 15, 2011 - 3:21 pm

Har D5000 og har ikke været specielt imponeret af høj-iso billeder. Men som du nævner er problemet jo ikke specielt stort når man kigger på billedet i en “normal” web / computer størrelse.
Hvis jeg fx skulle tage billeder med min 70-200 linse gik jeg tit ned til 1/125 sek eller langsommere for at holde iso nede. Men synes jeg får noget bedre resultater med hurtigere lukkertid og højere iso. Med andre ord: Hvis man som jeg ikke altid kan holde kameraet tilstrækkeligt stille, så er det altså et større problem end iso værdien.
Derudover så synes jeg sommetider at støj ser pænt ud på sort/hvid billeder, men det er måske bare noget nostalgi.

Besvar
Brian februar 16, 2011 - 4:46 pm

Jeg er helt enig i at jeg heller vil have lidt støj, end at have ubrugelige billeder..

Og ja støj på s/h det er en helt anden sag..

Besvar
Erik J. februar 15, 2011 - 5:24 pm

Jeg er rigtig glad for at kunne tage billeder i lavere belysning uden blitz. Når jeg så kommer hjem kan jeg fra tid til anden godt ægre mig over støjen. Men hellere naturligt lys og ikke forstyrre mit motiv, end blitz når jeg ikke kan få lov at sætte lyset hvor jeg vil.

Besvar
Brian februar 16, 2011 - 4:48 pm

Præsis, Flash – det kræver ofte at man lige bruger lidt tid på at få det til at se lækkert ud..

Men naturligt lys er ofte federe..

Besvar
Søren Skovsgaard februar 16, 2011 - 7:30 am

Hejsa

Jeg indrømmer også gerne at jeg er en af dem der har et ømt punkt omkring høj ISO.

Faktisk var det ISO “problemer” der gjorde at jeg valgte fuldstændig at skifte kameramærke, da jeg for et årstid siden var til Fotoworkshop i Randers Regnskov.

Nu kan jeg ikke lige nemt linke direkte til billederne, men hvis man kigger på billede 3 på følgende link, så var det et af dem der fik mig til at skifte kamera.

http://www.visualiseit.dk/photo/Randers_Rainforest/

og så sammenligner med billede 1 på dette link

http://www.visualiseit.dk/photo/animals/

så kan man virkelig se hvilken betydning kameraet trods alt har. De er begge taget på ca. samme tid på døgnet og samme sted i regnskoven, og selvfølgelig kan lyset have været forskelligt, men Exit ligner hinanden meget.

100% forstørrelse ISO støj tror jeg, jeg er kureret for, men når den forstyrre billedet, som jeg synes den gør på det første billede, så er jeg stadig for pedantisk omkring det.

Besvar
Brian februar 16, 2011 - 4:50 pm

Hej Søren..

Jeg kan godt se at der er meget støj på Sakien, men det er jo stadig et lækkert billede – Klart det er jo at foretrække at støjen er minimal..

Jeg er stadig sikker på at hvis man viste billedet til en gruppe af ikke-fotonørder, så ville de syntes det var et dejligt billede..

Besvar
Nikon D300s presset til det yderste | La mia vita in Foto marts 14, 2011 - 6:16 pm

[…] på 1/50 – 1/100 på blænde 2.8. Grejet var altså presset til det yderste og selvom Brian fra Fotomalia mener man ikke skal være bange for gå højt op i ISO, så ville jeg da ønske jeg havde en mere […]

Besvar
Claus Lillevang august 7, 2011 - 5:17 pm

Det er jo også et spørgsmål om billede eller ej.
Hvis man først finde du af hvilken lukkehastighed der er brug for, samt hvilken blænde, så er ISO’en den sidste faktor, som afgøre om du kan få det billede du ønsker eller ej.

Jeg syntes ofte at alt for mange siger at 100 ISO eller aldrig over 800 ISO er det eneste rigtige. Men hvis du ikke vil gå op i ISO kan det betyde du ikke får dit billeder og hvad er så bedst.
Støj på billedet eller intet billede. Jeg går efter billedet

Besvar
Søren Reinke november 10, 2016 - 9:25 am

Rigtig god artikel.

I mange år gik jeg kun nødigt op på ISO 800 på mit Nikon D200.

Men jeg bliver stadigvæk imponeret over hvor lidt støj mit nye Nikon D500 laver på ISO 3200 og endda ISO 6400, kan sagtens gå højere men så begynder man at kunne ane det.

Det er fantastisk så mørke steder jeg nu kan tage billeder med et 28-70 f/2.8 på huset 🙂

Besvar
Johnny Paulick december 13, 2016 - 9:51 am

Jeg har også haft svært ved at vende mig til at bruge ISO… Jeg har før aldrig været over 400 ASA da jeg tidligere brugte film.. Nu har jeg et Canon 40D og et 5Ds-r og 40D har op til 1600 Iso som bliver lige så kornet som mit gamle Canon AE 1 på 400ASA .. Men jeg kan gå højere op med 5Dsr..
Men al den snak kommer vel også an på hvilket objektiv man bruger… Eller gør det ????? Er der forskel på at jeg bruger et EF 70-300 f.4,5-5,6 på et Cop kamera ell Fullframe.. ? ( Det er det jeg har! )
Eller bruger en dyr Linse som Canon`s 70-200 f.4 eller måske Canons 100-400mm. som er skarpe objektiver.. Henholdsvis på et Cop og Fullframe.. ?
Eller bliver det lige så kornet som hvis jeg brugte et 50mm.. ?
( ja det var mange spørgsmål ) 😉

Besvar

Smid en kommentar til os