fra AUTO til FOKUS

af Brian - fotomalia.dk

 

EVENTYR, PRYGL OG UNIKKE MULIGHEDER

Fra Auto til Fokus er en workshop, som henvender sig til den lidt mere øvede fotograf.

Workshoppen ledes af Fotomaliadrengene Brian Rasmussen og Ard Jongsma.

To kloge hoveder, med masser af foto-, foredrag- og workshoperfaring imellem dem, tager udfordringen op om at sende en mindre gruppe kursister et ordentligt hak videre i deres fotoarbejde. Og som vi nærmest forventer af Brian og Ard, så vender de både workshopkoncept og din fotografering om på hovedet. Kom med på en weekend med bank, prygl og hygge i de mest fantastiske omgivelser.

 

UD AF DIN COMFORT ZONE!

Der findes et hav af udmærkede kurser for nybegyndende fotografer i Danmark, men det kniber med gode workshops til dem, som har fotograferet en del: dem som har droppet AUTO-indstillingerne på deres kamera og måske bare har lidt svært ved at finde gnisten eller som mangler nogle, der kan skubbe deres fotografiske arbejde et ordentligt hak opad.

Vi ved, at mange af dem læser med på Fotomalia, og det er dem vi har udviklet vores nye workshopprogram for! Som deltager kommer du på eventyr med FotoMalia samtidig med, at du tager et fotografisk kvantespring. Vi tager dig med til de tropiske kupler i Randers og giver dig et kreativt los i røven!

Igennem to intensive dage tvinger to af Danmarks absolut bedste naturfotografer dig ud af din fotografiske comfort zone, for på denne måde at rykke din viden, dine grænser og dit fotografi.

2015_september_11_Workshop

 

HVAD KAN DU FORVENTE?

Vi er godt klar over, at det kræver viden om udstyret, hvis man vil blive en bedre fotograf. Men vi er også overbevist om, at det kræver meget mere end bare godt grej!

Vi har derfor opdelt workshoppen i blokke. Én af blokkene på dag 1 omhandler udstyr på et niveau, som ligger en tand højere end det mest grundlæggende. Vi vil især grave lidt dybere ind i objektiver og deres oplagte og især mindre oplagte anvendelsesmuligheder.

I anden blok på første dag lærer du mere om lys, lysets egenskaber, og hvordan du kan blive herre over lyset i stedet for at lade lyset bestemme din fotografi. I sidste blok borer vi dybt i komposition og billedopbygning.

Vi giver dog ikke hele programmet på forhånd! Dag to står i overraskelsernes tegn, hvor en vigtig del af konceptet faktisk er, at du ikke helt ved, hvad du går ind i!

Én ting kan vi dog godt love: du starter lørdag formiddag stolt over, at du forlængst har droppet AUTO-indstillingen. Du slutter søndag eftermiddag hundetræt, men fuld af fornyet kreativ geist og vantro over, at man kan lære så meget på så kort tid!

 

SKRÆDDERSYET

Det er vigtigt for os, at vi formidler personligt. Vi er to mand på et 14-talshold. Det er en mandsopdækning du ikke finder mange steder. Vi skal være tilgængelige. Du skal ikke føle, at du har været til et foredrag, men have en oplevelse af, at vi har arbejdet sammen. Det kan vi ikke understrege nok! Derfor vil vi også gerne på forhånd vide, hvem du er. Vi vil gerne se nogle af dine billeder, så vi kan skræddersy dér, hvor vi har mulighed for det.

2015_september_27_

Hvis du stlår antennerne ud, så vil du med garanti rykke dig fotografisk. Dette er i hvertfald vores uomtvistelige mål!

 

LUKSUSOPHOLD

Vi skal bo på et femstjernet gulv: det vi ikke kan tilbyde i minibar og marmorbadekar, kan vi kompensere for ved, at tilbyde det tætteste man i Danmark kan komme på en overnatning i junglen. Hvem kender du lige, som har set de dyr, som INGEN får at se i Regnskoven? Naturens rengøringshold?

Vi skal overnatte i telt i Regnskoven, så vi er altså midt i oplevelserne – også når vi sover! Om natten bliver regnskoven for alvor levende, når flere hundrede flagermus går på vingerne, og nattens beboere kommer frem. Nataber, tudser og selvlysende svampe ses sjældent om dagen, men om natten er chancerne gode, og derfor skal vi selvfølgelig også på jagt efter disse unikke motiver!

Men selv om forholdene til tider bliver udfordrede, så går vi ikke på kompromis med mad og drikke. Regnskovens dygtige køkkenteam sørger for, at vi får ladet de menneskelige batterier op med god og velsmagende mad. Teorien indtages også i hyggelige omgivelser, nemlig i Regnskovens skoletjeneste, som under hele workshoppen vil udgøre vores BaseCamp.

Når kursisterne ankommer, omdannes BaseCamp hurtigt til en mindre grejmesse, med de store mængder udstyr som en fotoworkshop samler. På denne måde kan vi let dele erfaringer omkring, hvilket grej der fungerer og dele tips og tricks til, hvad der bør ligge i fototasken. BaseCamp vil også fungere som billede-optimerings-central, og forholdene giver rig mulighed til fordybelse.

Overnatning i Randers’ kupler alene gør oplevelsen helt unik!

 

NATURFOTO? BÅDE OG!

Vi har valgt at afholde workshoppen i Randers Regnskov, fordi der næppe findes et sted i Danmark med så mange varierede motiver og lyssætninger på så få kvadratmeter.

Det er vigtigt at pointere, at det ikke er fordi vi vil begrænse os til naturfotografi. Hvis du ikke primært er interesseret i naturfotografi, vil du næsten med garanti få lige så meget ud af workshoppen, som én der har en stor interesse for kryb og kravl.

De mest oplagte motiver vil nok være naturorienteret, men principperne i de teoretiske lektioner og feedback vil være universelt og vil altså kunne bruges på alle motiver!

2016_januar_17_-82015_maj_28_Workshop-4

 

GÅ IKKE NED PÅ UDSTYR!

Selvom vi elsker godt grej, så er det på ingen måder et krav, at man har fototasken fuld af udstyr – tværtimod!

På denne workshop arbejder vi, ud fra det grej du har. Vi forsøger at vise dig, de styrker der ligger i netop det grej, som du ønsker at bliver stærkere i, men vi vil også komme ind på andre muligheder. Det er vores mål, at du kommer fra workshoppen med ny viden inden for, hvad de forskellige brændvidder kan bruges til i dit billedesporg.

Grej er jo mange ting, og modsat “Foto-listen” herunder, som blot skal ses som vejledende, så er “Udstyrs-listen” vigtig at efterleve, da den vil øge dit komfortniveau markant!

FOTO-LISTEN

Kamera (batterier og oplader!)

Standardobjektiv (i området 35-70 mm)

Vidvinkelobjektiv (helst 24 mm eller mindre)

Teleobjektiv (helst min. 200mm, ellers den største brændvidde du har)

Du vil få meget glæde af et makroobjektiv (eller mellemringe som kan bruges til makro)

Hukommelseskort (medbring rigeligt)

Blitz (meget gerne ekstern)

Stativ

UDSTYRS-LISTEN

Personlige ting

Din kameramanual!

Liggeunderlag (vi ligger som sagt på hårdt gulv!)

En kraftig lommelygte eller pandelygte (husk batterier!)

Bærbar computer

Drikkedunk

Kortlæser

Sovepose

PRAKTISK INFORMATION

Uanset hvilken regnskov man besøger, så opdager man hurtigt, at det er et ganske særligt sted, for regnskoven er tæt pakket med oplevelser, motiver og ikke mindst varme, fugtighed og mudder – masser og masser af mudder!

Vi skal fotografere og derfor er lys essentielt! Netop lyset er en af de væsentligste udfordringer ved at fotografere i en regnskov, for der er praktisk talt intet lys – kun 2% af det lys der rammer løvtaget finder vej til bunden af regnskoven. Med andre ord er lysfølsomme kameraer og/eller “kunstigt” lys en nødvendighed!

Regnskoven er et af de mest ubarmhjertige miljøer at være i, og hvis man skal arbejde kreativt og koncentreret, så kræver det god planlægning! For at du har en lille chance for at forberede dig på dit forestående eventyr i Randers Regnskov, har jeg her samlet et par praktiske informationer om dagen og hvad den indeholder

Sæson og vejrforhold

Vejret i Randers Regnskov er meget stabilt året rundt med temperaturer på mellem 22 og 26 grader celsius. Der forekommer kun sjældent regn i dagtimerne, men kraftige regnskyl hver nat. Luftfugtigheden ligger rimeligt konstant omkring 100 %. På grund af temperaturen og den høje fugtighed er det vigtigt, at drikke rigeligt med væske, da det er et hårdt klima at arbejde i.

Farlige dyr?

Vi skal fotografere blandt fritlevende slanger, men ingen af dem er giftige eller aggressive. Alle farlige dyr er, og forbliver, indespærrede.

Beklædning

Husk at medbringe dit eget fotoudstyr, en bærbar computer samt en sovepose. Husk at medbringe tøj der passer til regnskovens varme, fugtige klima. Det er en god idé, at medbringe minimum et sæt tøj, der kan tåle at blive vådt og beskidt, og et sæt der er rent og tørt til aftenen og natten.

Find fere praktiske informationer på Randers Regnskovs hjemmeside: www.regnskoven.dk

INSTRUKTØRER

Ud over at være to flinke gutter, der er fulde af røverhistorier, så er de to instruktøre faktisk også nogle udmærkede fotografer, erfarne undervisere og ikke mindst nogle eventyrlystne spradebasser. Brian og Ard er to af Danmarks absolut bedste naturfotografer. Ard blev faktisk kåret Årets Naturfotograf i 2013, mens Brian bærer titlen i år. Men de er meget mere end bare det.

2013_september_28_Brian Mikael Olsen Rasmussen

Brian Rasmussen

Med mere en 15 år i Randers Regnskov kender Brian stedet bedre end de fleste andre. Han har tidligere arbejdet ti år som dyrepasser i Regnskoven og har et unikt kendskab til dyrs adfærd. Denne viden bruger han selvfølgelig til dagligt, når han fotograferer.

Brian har et meget karakteristisk billedsprog, som ved flere lejligheder har sikret ham flotte placeringer i nationale, såvel som internationale, fotokonkurrencer. Blandt andre vandt han i 2013 førstepladsen i kategorien ‘Rejse’ i Nordic Nature Photo Contest, og i 2015 blev han kåret som Årets Naturfotgraf i Danmark.

Brian har en stor teknisk indsigt i fotografiet og ikke mindst i det grej, der omsætter lys til billeder. Han er en erfaren formidler og er, med baggrund i dette, fast tilknyttet Nikon som underviser i deres “Nikon School”.

Brian er manden bag FotoMalia.dk og har i de seks år bloggen har eksisteret postet små 800 indlæg med fotorelevant indhold. Dette gør ham til en af de mest aktive fotobloggere i Danmark.

Ard Jongsma

Ard Jongsma arbejder til daglig som freelancefotograf for en meget bred vifte af kunder, som inkluderer alle større forlystelser på Fyn, et hav af danske musikere, et bredt udpluk af eventkoordinatorer igennem hele Europa og nogle større erhvervskunder og reklamebureauer. Han har desuden et studie på Sanderumgaard ved Odense, som er indrettet primært til portrætfoto.

Han tog årets musikfoto i 2011 og Årets Naturfoto i 2013, hvor han som sagt også blev kåret til Årets Naturfotgraf. Han er uddannet billedkunstlærer og har arbejdet som journalist i mange år, hvilket gør, at han har en mindre teknisk og mere æstetisk og fortællende tilgang til fotografi.

Men han kan også nørde på allerhøjeste plan! Især når det handler om bokeh, hvor han nærmest er danmarksekspert, om komposition og beskæring, som er et af hans store hjertebørn, og om konvertering af RAW-billeder, som han blogger, på uforståelig vis, om på Fotomalia.

Et udpluk af Ards arbejde kan ses på www.stillwords.com.

TID, STED, PRIS OG TILMELDING

TID – Næste workshop afholdes den 6. og 7. april 2019. Send os gerne en mail hvis du vil deltage eller skrives på ventelisten til fremtidige udgaver.
STED – Randers Regnskov
PRIS – kr. 3300,-
TILMELDING
Send en mail til ard@stillwords.com hvis du vil med på eventyr!