Udvælgelse af billeder i Lightroom 3

af Brian - fotomalia.dk

Nå til noget nogen syntes kan være rigtigt svært (mig selv inklusiv) – at udvælge de rigtige billeder!

Jeg har lavet en lille video om nogle af de redskaber som jeg bruger i Lightroom når jeg skal finde frem til de bedste billeder fra et shoot. Jeg har ikke valgt at snakke om hvad jeg kigger på når jeg udvælger billeder, da det selvfølgelig er meget individuelt.

Sortering og sletning af dårlige billeder er nok det jeg hader mest af alt, jeg syntes det er forfærdenligt kedeligt, og hvis der er nogen der har en god måde at slippe uden om det på, så sig endelig til for jeg gider det helt ærligt ikke!

På den anden side er sortering, helt vildt vigtigt, for hvis du ikke kan finde dine gode billeder, ja så har de jo ingen værdi, og du får dem aldrig brugt, og det er næsten værre end at sortere..

Relateret indlæg

7 Kommentarer

Catarina maj 27, 2010 - 6:29 pm

det er faktisk også sådan jeg gør, men jeg bruger, som du før Lightroom, bare Bridge. Jeg bruger Bridge hvor indstillingen er som Lightroom, med “filmstrip” og sortere på samme måde. En ret hurtig og effektiv måde at komme igennem en masse billeder på. For et års tid siden kikke jeg på alle i Photoshop Raw og det tog meget tid og trak tænder ud. 🙂

Er faktisk ret glad for Bridge, men måske Lightroom er endnu bedre?

Besvar
Mads maj 27, 2010 - 9:11 pm

Yeah – fedt med noget mere Lightroom. Det ser godt ud. Jeg er dog også Bridge-bruger ligesom Catarina. Men overvejer om man skulle få fat i Lightroom (Så er man da i det mindste også sikker på at ens previews står skarpt ifht. til i Bridge):) God tutorial – keep em coming!

Besvar
Brian maj 27, 2010 - 11:13 pm

Hej Mads og Catarina..

Catarina, du spørger om Lightroom er bedre end Bridge, og det er lidt svært at svare på, kommer lidt an på behov.

Lightroom koster 2300,- og photoshop koster 7900,- så der er der jo en lille forskel..

Lightroom og Photoshop kan ikke det samme, men som fotograf dækker Lightroom 95% af mine behov.

Grunden til at jeg har skiftet til lightroom er at det arbejder markant hurtigere end Bridge når du kigger dine billeder igennem. Lightroom laver også nogle bedre previews end bridge, jeg syntes nogen gange det kunne være svært at vurdere skarpheden helt i Bridge (mener man kan løse det ved at ændre hvordan den viser disse previews, men det gør det endnu langsomere).

Et eksempel:
Jeg har oprettet min billede bank med dyr efter hvordan man opdeler dyre arter efter rige, række, klasse, orden, Slægt og art. (ja jeg er Nørd med stort N)

Hvis jeg i lightroom skal finde et billede af en abe, ikke en bestemt abe, bare en abe så kan jeg bare trykke på den mappe med ordenen Primates (aber) og så visses alle billeder, i den mappe sammen med alle billeder fra alle under mapper i denne mappe på et split sekund. Det kan Bridge ikke hamle op med (så vidt jeg ved)..

Hmm jeg tror jeg laver en video??

Besvar
Catarina maj 28, 2010 - 9:43 pm

Kan godt se at der nok er mange fordele, men da jeg nu har CS4 design standart og lige har opgraderet til CS5 🙂 så synes jeg det er lidt dobbelt at have begge programpakker. Måske jeg bare skal prøve Lightroom igen og se om det jeg kan forlige mig med det. 😉

En video vil måske hjælpe, så kom bare med den. 🙂

Besvar
Brian maj 28, 2010 - 11:08 pm

Hmm ja det kan jeg godt, men det er heller ikke til alting Lightroom er “bedre”..

Jeg laver gerne en video mere…

Måske vi kan kigge lidt på det 3-4 juli.. 🙂

Programmet er ret tæt, men så må vi bare lade være med at spise..

Besvar
Sortering af billeder i Lightroom 3 | Fotomalia.dk juni 8, 2010 - 7:20 am

[…] er egentlig en opfølgning på den snak der kom i forbindelse med denne video, så jeg håber at den giver svar på de spørgsmål i måtte have, ellers så smid en […]

Besvar
Sortering af billeder i Lightroom 3 | FotoMalia juli 2, 2012 - 4:01 pm

[…] er egentlig en opfølgning på den snak der kom i forbindelse med denne video, så jeg håber at den giver svar på de spørgsmål i måtte have, ellers så smid en […]

Besvar

Smid en kommentar til os