(T-DaG) – fAAr – (Carsten Egevang)

af Brian - fotomalia.dk

Fotografisk fordybelse er selvfølgelig vigtig, men måske er fotografisk leg i virkeligheden vigtigere – eller er det faktisk en og samme ting?

Vi har lokket vores gode ven og tidligere gæsteblogger Carsten Egevang til at dele hans seneste projekt; fAAr2450 her på FotoMalia

Så gå ikke glip af en fotografisk oplevelse i særklasse 

 

CARSTEN EGEVANG

Carsten Egevang er fotograf med speciale i Grønland. Carsten er uddannet som forsker (PhD.) i biologi og hans arbejde med arktiske havfugle har gennem de seneste 20 år ført han til de mest øde afkroge af Grønland. Oprindelig var det Grønlands dyr og fugle der var de primære motiver for Carstens fotografering, men indenfor de sidste år har han slået sit navn fast med fotografering i sort/hvid af den grønlandske fanger-tradition.

Carsten har fået placeringer i en række internationale fotokonkurrencer, herunder som kategori-vinder i ”BBC Wildlife Photographer of the Year” – den højeste placering en dansker har opnået i den prestigefyldte konkurrence. Han er forfatter til to fotobøger om Grønland, kåret til ”Årets Naturfotograf” i Danmark og modtager af det grønlandske selvstyres ”Miljø- og Naturpris”. Carsten besøger regelmæssigt Grønland, og har boet i landet en længere periode, men er i dag bosat i Sydhavnen, København. Se mere ger: http://www.carstenegevang.com/

Det er med stor stolthed at FotoMalia igen kan præsenterer Carsten Egevang!

 

FOTOGRAFISK LEGESTUE … MED FÅR!

Skal man udvikle sig som fotograf, tror jeg at det er vigtigt at huske at lege lidt med de fotografiske teknikker – altså at slippe tøjlerne og lade kreativiteten få frit spil.

I stedet for bare at blive ved med at tage den sammen type fotos, hvor man bruger en teknik man i forvejen mestrer, tror jeg at det er vigtigt at komme ud af komfortzonen, og prøve nogle nye ting af. For mit vedkommende er det blevet en flok udegående får der må ligge ryg til mine fotografiske ideer, og det er der kommet en fotoserie ud af.

 

fAAr 2450 er en ny fotoserie af Carsten Egevang med får i fokus. Fotoprojektet består af 35 sorthvide fotos der på en anderledes eller overraskende måder skildrer nogle af Danmarks mest bynære får i Københavns Sydhavn. Find hele serien her 

 

I 2014 blev jeg fåreejer – sådan lidt ved et tilfælde. Det var egentlig min kone der havde tilmeldt os et fårelaug, hvis formål er at passe 30 får, der praktiserer naturpleje på naturområdet Sydhavnstippen. Jeg skal ærligt indrømme at jeg havde svært ved at se formålet med den nyerhvervede titel – det var ikke just fordi at jeg synes at der manglede gøremål i min Københavnerhverdag. Men gennem de seneste ni måneder er jeg alligevel kommet til at holde af de krølhårede væsener, og det er der kommet fotoprojektet ”fAAr 2450” ud af!

_MG_1048

 

Jeg har altid været af den mening at fåret må have stået bagerst i køen da der blev uddelt dyrehjerner, og jeg er ked af at sige det, men mine mange timer tilbragt sammen med fårene, har ikke rigtig flyttet på den opfattelse. Jeg tror at det ligger i deres øjne! Hvis man kigger et får dybt i øjnene bliver man sgu i tvivl om der overhovedet er aktivitet på den anden side af hornhinden. Jeg har imidlertid haft stor glæde af dyrene i fårefolden, der ligger få hundrede meter fra hvor jeg bor.

Mine næsten daglige ture har betydet en kærkommen pause fra det stillesiddende arbejde foran computerskærmen. Fårene fungerer også som aftager af gammelt brød og grønsager der gået over dato i husholdningen, og så har slagtningen af dyrene betyder velsmagende kød til gryderetter og rullepølse.

CEG_1381

Der hvor jeg har haft allermest glæde af fårene er imidlertid som statister foran mit kamera. Mine fotografiske aktiviteter foregår normalt i Grønland, hvor naturen er storslået og endeløs smuk, og hvor arktiske ikon-arter som isbjørn og hvaler er i søgeren. Det kan virke paradoksalt at bruge tid på fotografering af noget så usexet som husdyr på en nedlagt losseplads, når man er vant til naturfotografering i noget af verdens mest vilde og uberørte natur. Men fårene på Tippen har fungeret som en slags ”tør-træning” for mine ture til Grønland. Naturområdet på Tippen har opnået status som en slags ”fotografisk legestue”, hvor kreativiteten kan udfolde sig frit, og hvor der altid, modsat Grønland, er garanti for at man møder ”vilde” dyr.

CEG_2865

 

Med lidt gammelt brød i lommen er det ikke noget problem at komme tæt på fårene, og at få et skarpt billede af et får er let. Med disse optimale betingelser har jeg kunne eksperimentere med anderledes vinkler, og jeg leget med korte lukkertider der skaber bevægelses-sløret billeder. Jeg har prøvet mig frem med eller uden flash – i kameraets flash-sko eller håndholdt. Jeg har sågar slæbt et flashanlæg ud på Tippen, for at få en ide om hvordan det er at benytte det meget lidt mobile flash-anlæg på semi-vilde dyr der ikke altid er lige samarbejdsvillige.

DJ5P7966_sh

 

I fotoserien fAAr2450 jeg har bevidst arbejdet en del med billeder med en lille dybdeskarphed. Jeg har indenfor den seneste tid investeret i faste objektiver (24 mm F 1.4 og 35 mm F 1.4), hvor der på største blændeåbning er mulighed for at lave billeder med lille dybdeskarphed (DOF). Fårene på Tippen har hjulpet mig med at blive fortrolig med mine nye objektiver, så jeg kan skabe de motiver jeg ønsker når jeg står i situationen på Grønland, hvor det ikke er usædvanligt at man bruger mange dage på at finde frem til sit motiv.

Fårene har med andre ord hjulpet mig med at prøve nye fotografiske teknikker af under forhold der minder om hvis det foregik ”i den vilde natur”.

 

 

Sydhavnstippen er et naturområde i udkanten af Sydhavnen (postnummer 2450), kunstigt skabt af affald fra anlægsbyggeri i København i perioden 1945 til 1975. Området har siden da ligget ubenyttet hen og naturen har fået lov til at gå sin gang med spontan tilvækst af vegetation, herunder den invasive planteart Kæmpebjørneklo. Sydhavnstippen ligger kun 10-15 minutters cykling fra Rådhuspladsen.

Sydhavnstippens Fårelaug er en gruppe af privatpersoner, der varetager pasning af får på Tippen. Fårelaugets primære formål er at sikre afgræsning af naturområdet, herunder ”biologisk bekæmpelse” af bjørneklo og andre uønskede plantearter, for at skabe bedste betingelser for bynær biodiversitet. Fårelauget tilser fårene dagligt, sørger for foder og vitaminer i vintermånederne og står for slagtning samt anskafning af nye får.

 

FOTOMALIA SIGER TAK 

Vi siger mange tak til Carsten Egevang, det var som altid en sand fornøjelse at kigge dine billeder, og vi giver dig helt ret – fotografiske projekter er uundværlige hvis man vil vokse som fotograf!

Smid endelig en kommentar – Carsten har lovet han svare på evt. spørgsmål og mon ikke han sætter pris på hvis du har en kommentar til hans projekt!

Relateret indlæg

3 Kommentarer

Anja Robanke marts 19, 2015 - 11:27 am

SUPER fede billeder!! Jeg bliver max inspireret i forhold til at lave en større serie af et aller andet! Tak 🙂

Besvar
Carsten Egevang marts 19, 2015 - 1:11 pm

FEDT Anja!
Sådan skal det være! Ud med kameraet – smid hæmningerne – slip kreativiteten fri – lav et fotoprojekt!
De bedste hilsner og tak, Carsten

Besvar
Jakob Kjøller marts 19, 2015 - 9:57 pm

Super cool, et rigtigt godt eksempel på, at man ikke nødvendigvis skal rejse jorden rundt, for at lave noget godt 🙂

Besvar

Smid en kommentar til os