Gadens velforberedte tilfældigheder

af Jon Detlefsen

Se gadelyset og tag grådigt for dig af retterne, når gadens overflødighedshorn tilfældigvis serverer dig uendelige fotografiske lækkerbiskner

Min tilgang til streetfoto er opportunistisk. Jeg driver rundt i gaderne og griber de muligheder, der tilfældigt opstår. Det spændende ved by- og gadelivet er det evigt uforudsigelige. Du ved aldrig, hvad der sker. Det gælder om at holde øjne og ører åbne og gribe mulighederne, når de byder sig.

Det går stærkt, og observerer du en fotogen situation, har du ikke tid til at tænke dig meget om eller gøre situationen om, hvis du misser den. Men her skal du bare lære at sige “pyt,” for der kommer en ny situation rundt om næste gadehjørne. Faktisk er den næste situation lige for øjnene af dig. Hele tiden.

VELFORBEREDTE TILFÆLDIGHEDER

Trods gadelivets tilfældigheder kan du hjælpe dig selv ved at være godt forberedt. Det kan ske på flere plan. Helt praktisk og teknisk skal du naturligvis have styr på kameraindstillingerne. Det nytter ikke noget, at du står badet i sollys, og kameraet er indstillet efter det billede, du lavede i de mørke skygger i en lille gyde for ti minutter siden.

Kameraet kan alternativt være indstillet på P eller AUTO, og så finder det selv ud af at indstille sig efter forholdene. Men dit kamera er selvfølgelig ikke sat på P eller AUTO, for du vil jo have kontrol over skabelsen af dine egne billeder.

Billederne i serien herover er lavet en efterårsmorgen i Randers. Lyset var lige så ekstraordinært, som den tilfældige morgen var ordinær. I det ordinære kan du lege i det uendelige, for det er der altid – lige foran dig.

Og så kan du på forhånd gøre dig forestillinger om de stemninger, du gerne vil fange. Her er det helt oplagt at tage udgangspunkt i vejret. Er det mørkt og gråt, styrtregner det, eller er det solskin? Stemningerne, der kommer til udtryk i de forskellige vejrtyper, har indlysende nok overvældende betydning for din billeder, så du kan lige så godt arbejde mentalt med det på forhånd.

En god forberedelse er også at være forberedt på hvad som helst. Altså opportunismen. Men det er mere end det. For vi har ofte en tendens til at montere skyklapper, når først vi har sat os noget for. Chancen for at misse noget godt er overhængende, hvis ikke du forbliver åben og observerende samtidig med, at du fokuserer på dit motiv lige foran dig.

M ELLER BLÆNDEPRIORITERET?

Jeg vil kraftigt anbefale at fotografere manuelt eller på blændeprioriteret. Her tager du kontrollen over kameraet og bestemmer, hvad der skal ske. Og er du usikker og føler ikke, du har nok erfaring og overblik over kameraets funktioner, så er det netop på manuel, du lærer det.

Du lærer af fejlene, du begår, så begå endelig en masse. Det gør jeg. Og med digitale kameraer koster fejlene jo ikke noget. Du kan blot skyde løs i det uendelige og slette igen. Smart.

Billederne herover er fra den meget smukke middelalderby, Brygge, i Belgien. Men hvem gider fotografere gamle huse, når menneskene på gaden er så spændende…? Byen kogte i 35 graders varme, topklasse-is og belgiske øl reddede liv, og jeg nød at cruise rundt i gaderne sammen med kæresten. Og kameraet…

Bruger du blændeprioriteret har du kontrollen langt, næsten hele, hen ad vejen. Fordelen her er, at kameraet selv tilpasser sig skiftende lysforhold, fordi du beder det om det og definerer, om og hvor meget neutralt, over- eller underbelyst, billedet skal være. Det bruger du eksponeringskompensationen til.

Du slipper derfor for at skrue op og ned for lukkerhastigheden, når lysforholdene ændrer sig, hvilket du potentielt mister drømmeskuddet på. Blændeprioriteret fungerer udmærket i de fleste situationer. Men det er ikke altid, det gør, som du vil. Lysmåleren kan trods alt tage fejl.

Vil du være hundrede procent sikker på at have kontrol, er M, manuel, den rette indstilling. DU bestemmer det hele. Jeg bruger begge dele afhængig af forholdene. Jeg vælger eksempelvis M, hvis jeg på forhånd beslutter mig for et bestemt udtryk i billedet, og hvis lysforholdene er stabile. Jeg bruger blændeprioriteret, hvis lys, omgivelser og så videre skifter meget. Det er også den typiske indstilling til reportage.

Efterårsregn. En formiddag i Aarhus, hvor jeg lod den mørke stemning få frit løb.Efterårsregn. En formiddag i Aarhus, hvor jeg lod den mørke stemning få frit løb.

MODLYS, MEDLYS OG MØRKE

En måde at være godt forberedt på er også ved at sætte nogle rammer op for dig selv på forhånd. Det modsiger jo den opportunistiske indstilling, vil du måske indvende, men jeg mener sagtens, man kan begge dele.

De på forhånd definerede rammer kan eksempelvis være måden, du bruger lyset på. Nogle dage er bare egnede til modlysbilleder, som i den sort/hvide serie her i artiklen, jeg har lavet en tilfældig efterårsmorgen i Randers. Drømmelys! Men også lidt for godt.

Så er det godt med mørke, kedelige gråvejrsdage, som Burger King-billedet fra Aarhus, hvor jeg på forhånd gik efter netop mørket og undereksponerede betydelig for at skrue endnu mere op for den mørke stemning. På andre billeder bruger jeg sollyset til at lyse mine motiver op.

På en hed solskinsdag er det oplagt, at udnytte de voldsomme kontraster mellem sollys og skygge. Igen er en betydelig underbelysning med til at skrue op for mørket i skyggerne og fremhæve kontrasterne. Ja okay jeg underbelyser faktisk en del uanset om det er mørkt eller lyst.

Pigen her er bare en fest. Sandalerne, hendes blege ben, den rødbrune lædertaske, de hvide og STORE solbriller, det gule armbåndsur, håret, der blafrer i vinden og næsten matcher taskens farve. Og så den dybblå kjole. Hun var ikke til at stå for. Pigen her er bare en fest. Sandalerne, hendes blege ben, den rødbrune lædertaske, de hvide og STORE solbriller, det gule armbåndsur, håret, der blafrer i vinden og næsten matcher taskens farve. Og så den dybblå kjole. Hun var ikke til at stå for. Fra Brygge i Belgien.

 HVAD ER STREETFOTO EGENTLIG…?

Og så er det bare med at komme afsted. Ud på gaden med kameraet og lege.

Men hvad definerer egentlig et gadefoto? Det kan tolkes meget bredt og så alligevel ikke.

Så det vil jeg uddybe i en kommende artikel.

Stay tuned!

Relateret indlæg

2 Kommentarer

susanne januar 6, 2017 - 6:29 pm

Inspirerende billeder …

Besvar
Anja Robanke januar 7, 2017 - 1:47 pm

Rigtig god artikel omkring tankerne. Helt sikkert der er nogle ting, jeg kan tage med ud til næste gang 🙂 Øvelse, øvelse og øvelse 🙂 Tak! Og nogle fede billeder!

Besvar

Smid en kommentar til os