SÅDAN FOTOGRAFERER DU FYRVÆRKERI NYTÅRSAFTEN!

af Brian - fotomalia.dk

Så er det i aften, det sker. Vi skal ud og fotografere – himlen eksploderer i farver!

Men hvordan får man fyrværkeriet fanget i pixels? Hvordan får man fotograferet farveladen af krudt og kugler? Her har du FotoMalias guide: “Sådan fotograferer du fyrværkeri nytårsaften”

 

SÅDAN FOTOGRAFERER DU FYRVÆRKERI NYTÅRSAFTEN

Det handler om at være klar, have styr på grejet og ikke mindst have en plan for, hvordan du vil fotografere fyrværkeriet. For når det først går løs, så er det nærmest ovre, inden du kommer igang.

Og i modsætning til hvad mange tror, så kræver det faktisk ikke et kæmpe udstyrsstykke at fange fyrværkeriet – de fleste kan være med.

Hvis du vil forberede godt, så har vi samlet fire simple trin til dig her:

 

TRIN 1 – FORBERED DIT GREJ

Det er en fordel at starte forberedelserne fra morgenen af, sørg for at dine batterier ar ladet godt op (altså dem til kameraet!), da det ofte er koldt nytårsaften, og batterier har det med ikke at holde så lang tid, når det er koldt. Tjek dine objektiver og dit kamera efter, så det hele fungerer, som du forventer, så du er 100% klar, når klokken slår 00.00.

 

TRIN 2 – VEJRUDSIGTEN

Man kan fotografere fyrværkeri i alt slags vejr, også selv om det er overskyet. Hvis vejrudsigten ser trist ud, så skal du bare koncentere dig om det fyrværkeri, der er tæt på – batterier og romerlys skyder sjældent så højt op, at det forsvinder i lavt hængende skyer.

Men hvis vejrudsigten siger overskyet, skal du selvfølgelig overveje, om det kan betale sig at gennemføre de efterfølgende trin. En overskyet aften giver nemlig ikke den bedste udsigt, og det kan være en bedre idé at spare lidt op på kone-kontoen i stedet for at bruge dyrebare point på en dårlig aften, hvor du satser på at fange hele byens festfyrværkeri fra et hustag.

Randers kl. 00.00 – det vigtigste er at være beredt – og selvfølgelig komme afsted!

 

TRIN 3 – KONEN

Trin 3 er det mest kritiske trin, og her gælder det virkelig om at være snu (hvis du er single, eller ønsker at blive det, kan du se bort fra dette trin).

Trin 3 handler om at overbevise konen/manden om, at det er en god idé at tage ud at fotografere kl. 00.00 på en højhellig nytårsaften. Nu tænker du sikkert: “Jeg spørger hende da bare”, men det er rookie-mistake number one! Folk der ikke fotograferer kan på ingen måde forstå dine lyster, og du er derfor nødt til at ty til list i stedet for.

Min plan:

I løbet af dagen skruer jeg lige så stille alle urene i huset frem, bare en lille smule af gangen, ellers opdager konen det bare og så er der for alvor ballade. Det en kæmpe fordel, hvis man får “vundet” omkring en time, det giver nemlig god tid til at skåle klokken “00.00”, komme ud, få sat op, og få alt klar.

Der er også andre muligheder som sovepiller og masser af sprut, men konsekvenserne af at blive opdaget ved disse er langt større end ved, at man har pillet lidt ved urene – det er jo bare “nytårsløjer”.

Du kan vinde lidt ekstra tid ved at have styr på, hvor du vil fotografere, inden du tager afsted, så en rekognosceringstur midt på dagen kan være godt givet ud.

Hvis det ikke er muligt at slippe ud – så kan man faktisk godt lege med festfarveladen bare ved at følge trin 4 og skyde håndholdt mod fyrværkeriet, det giver et mere “kreativt” udtryk, men stadig spændende billeder.

 

TRIN 4 – TEKNIK

For at din fyrværkeri-fotografering skal virke, så kræver det at du har et stativ, eller at du kan stabilisere dit kamera på en anden måde (stil det på en mur eller lign.) – du skal nemlig lege lidt med lukkertider, der er længere, end de fleste kan håndholde kameraet.

Nu tænker du måske, at det er svært at fange det hurtige fyrværkeri, men nej, for det er her den “lange” lukkertid kommer ind i billedet. Med en lukkertid på mellem 1-3 sekunder har dit kamera masser af tid til at fange det flotte lysshow.

For at få de bedste resultater kan det være en god idé at eksperimentere sig lidt frem – så sæt dit kamera på Manuel (M), find en lukkertid på mellem 1 og 3 sekunder (eller BULB), vælg en moderat blænde på mellem f/5.6 og f/10 og forsøg dig herefter lidt frem med din ISO – men start i den lave ende (ISO 100-400). Du kan også vælge at lege lidt med BULB (tjek din manual hvis du ikke lige kan huske, hvad dette går ud på), for på denne måde, lettere at kunne time, at du rammer den rigtige raket – med BULB trykker du bare udløseren ned og holder den nede, til raketten er færdig.

Man kan sagtens nå at skifte placering, der er masser af skydegale tosser, med alt for meget krudt, så der er som regel god tid til at fotografere!

 

Da det er mørkt, så kan dit kamera have svært ved at fokusere, men frygt ej, det er faktisk ret nemt at fokusere manuelt da det du skal fokusere er langt væk! Sæt også kameraet på manuel fokusering og fokuser på uendeligt ( ∞ )

Jeg syntes det fedeste er, hvis man kan fotografere fyrværkeriet i en større sammenhæng – altså så man får lidt omgivelser med, men dette kan også give flere udfordringer, så det kan være en god idé at starte med blot at fange de flotte farver.

Nu er det faktisk bare at pege kameraet mod himlen, fokusere på “uendeligt” og så skyde løs!

FotoMalia ønsker alle et RIGTIG GODT NYTÅR!

 

Relateret indlæg

4 Kommentarer

Anja Robanke december 31, 2015 - 11:50 am

I år bliver det foto-nytår for mig. Da jeg kun er mig og jeg ikke skal overtale nogen eller holde point på kontoen, så holder jeg den i sommerhus med noget familie. Så jeg kan nemlig stikke af i god tid for at gøre mig klar til det store brag. Jeg er mega spændt på vejret og ikke mindst, om der kommer noget i kassen. For jeg kender ikke Middelfart og aner ikke om det er folk, der gider bruge penge på krudt 😛 Rigtig godt nytår til jer alle herinde! 🙂 Og endnu engang tak for en fed blog!

Besvar
Daniel Nielsen januar 1, 2016 - 3:11 am

Tak for alle de gode tips 🙂 Jeg fik taget et par ok billeder som total amatør. Næste gang er jeg ekstra opmærksom på det med batterierne, da det viste sig, mit reservebatteri ikke var ladt op, så løb tør halvejs i showet :-/

Besvar
Erik Larsen december 30, 2016 - 7:31 pm

Resultater kan også opnås med flg. Exits.

800 – 1000 ISO f/4,5 1/200 sek eller 1/250

Jeg fik rigtig gode billeder af de professionelle raketter, støjen på billederne kunne fjernes i lightroom, og tilføre noget Black og skarphed.

Jeg optog med Canon 1 DS mark. 3 fullframe
Canon 24-70 f/2,8 L usm

Besvar
Ellen Mikkelsen december 31, 2017 - 10:31 am

1000 tak for jeres måde at forklare foto på , helt nede på jorden hvor jeg kan være med , fedt
Rigtig godt Nytår , glæder mig til at fælge jer i 2018 .

Besvar

Smid en kommentar til os