Rigtig eksponering i vintervejr

af Brian - fotomalia.dk

Syntes du det kan være svært at finde den rigtige eksponering når der er sne og is?

I dette indlæg kigger vi lidt på hvorfor, og på hvordan du kan komme uden om det!

DET RIGTIGE LYS – DEN RIGTIGE EKSPONERING I VINTER VEJR

Som jeg allerede har været inde på, så er jeg blevet ret vild med det hersens vintervejr – altså jeg ville ønske, at der ikke var så pisse koldt, men det har jeg desværre forstået følger med.

Nu er det jo desværre ikke nok, at der er koldt, der skal også helst være det rigtige lys for at billederne bliver rigtig gode. For et par dage siden var jeg heldig, at det hele gik op i en højere enhed, og jeg var ude da lyset var helt rigtigt.

_D4A2758

Nikon D4 – 70-200mm – 86mm – 1/1000sek – f/6.3 – +2/3EV –  ISO400

 

Nu er kameraets lysmåler jo ikke altid den skarpeste ske i skuffen, og sne er en af de motiver, hvor den skal have lidt hjælp! Det der går galt for kameraet er, groft sagt,  at det er programmeret til at eksponere enhver scene, så det den måler bliver i gennemsnit 18% grå.

_D4A2779

Nikon D4 – 70-200mm – 200mm – 1/1250sek – f/6.3 – +2/3EV –  ISO400

 

Nu er der jo flere forskellige muligheder for, hvordan et kamera kan lysmåle (spot, centervægtet og matrix), men fælles for dem alle er, at de dybest set bare forsøger at eksponere efter et gennemsnit af det lys der er på et givent motiv – bare på mere eller mindre komplekse måder.

_D4A2826

Nikon D4 – 70-200mm – 70mm – 1/800sek – f/6.3 – +1/3EV –  ISO400

 

Hvad skal man så gøre for at finde den rigtige eksponering i vintervejr? Skal man skifte imellem de indbyggede lysmålermuligheder eller måske bruge en ekstern lysmåler? Tja – måden jeg gør det på, er langt mindre indviklet! Jeg arbejder ALTID med matrix lys-måling, og bruger bare min eksponeringskompensation til at regulere min eksponering, når jeg har evalueret det første skud bag på kameraet!

_D4A2771

Nikon D4 – 70-200mm – 120mm – 1/500sek – f/6.3 – +2/3EV –  ISO400

 

På denne måde skyder jeg mig ind på den rigtige eksponering, men på motiver som dem i dagens indlæg, altså motiver med sne eller der er meget domineret af lyse nuancer, skal man næsten altid overeksponere 2/3 – 1/1 blænde over, hvad kameraet vurderer som den rigtige eksponering.

Men på stillestående motiver som landskaber er der jo god tid til at finde den helt rigtige eksponering.

 

HVAD MED DIG?

Hvordan arbejder du med at finde den rigtige eksponering, hvilket program (A – S – M – P) og bruger du også eksponeringskompensation? – Kom glad, jo flere der deler, jo bedre bliver vi alle sammen!

 

 

Relateret indlæg

9 Kommentarer

Thor Rise Weiss januar 24, 2015 - 1:52 pm

Når du bruger eksponerings kompensation, hvilket program bruger du så? A, S eller M 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 25, 2015 - 12:06 pm

Hej Thor – tak for din kommentar!

Jeg skyder 90% af mine billeder i A, og bruger eksponeringskompensation hele tiden – for mig er det den vigtigste funktion på mit kamera!

Men for at svare på dit spørgsmål – Eksponeringskompensation virker i A, S og P… I M har du jo selv fuld kontrol, så der giver det ikke meget mening at bruge det – det er dog muligt, men den viser bare din forskydning på lysmålingen og det vil ikke påvirke din eksponering da den er sat af dig

Håber det giver mening?

Besvar
Steen Brølling januar 24, 2015 - 3:27 pm

Jeg kører konsekvent i M mode, og vurderer på kameraskærmen efter første 2-3 skud.

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 25, 2015 - 12:07 pm

Jeg er også glad for at skyde på M – i nogen situationer, men jeg syntes det kommer meget an på hvad man laver 😉

Besvar
Thor Rise Weiss januar 25, 2015 - 9:33 pm

Ja jeg ved fodt den med M er lidt malplaceret 🙂 skulle bare lige sikre mig jeg ikke fik glip af noget, da jeg selv skyde 95% af mine billeder i A. Hvilket jeg vidst roligt kan blive ved med 🙂

Besvar
Søren Reinke februar 9, 2017 - 8:43 am

Spændende artikel.

Kunne i venligst tilføje noget CSS så siden er ordentligt printbar, uden højremenuen?

Besvar
Brian - fotomalia.dk februar 9, 2017 - 8:56 am

Hej Søren..

Du kunne lige så godt snakke russisk til mig, for jeg aner ikke hvad du snakker om, men jeg vil lade din kommentar glide videre til vores Digitale hjemmeside Ninja, for at se om han kan hjælpe..

Brian

Besvar
Jakob Kjøller februar 9, 2017 - 3:28 pm

Så er det godt jeg ved hvad du snakker om 😉

Jeg har rettet lidt i vores styling, så der kommer mindre med.

Besvar
Michael B. Rasmussen februar 9, 2017 - 9:23 am

Jeg er altid på M, når jeg er ude efter landskaber. Når sneen ligger smukt og driller lysmåleren i kameraret, overeksponerer jeg med et halvt til et helt trin i lysmåleren.
Min fremgangsmåde er at indstille lukkertid og blænde rette objektivet mod himlen og justere eksponeringen ind på isoen.

Besvar

Smid en kommentar til os