Re-post – Naturen er tættere på end du tror (fugle)..

af Brian - fotomalia.dk

Idag ser vi lige lidt tilbage, jeg har valgt at re poste en gammel “artikel” fra min gamle hjemmeside, fordi jeg på sigt gerne vil have alt det gode fra det “gamle” fotomalia over i det nye, som styres via Wordpress. Så til jer der har set det her før, beklager og til de nye som ikke har set det, værsgo.

Naturen er tættere på end du tror (fugle)..

De fleste rigtig gode naturbilleder krævet utrolige mængder af tålmodighed, forberedelser og ikke mindst, at man har bevæget sig ud i naturen. Nogle gange er der også brugt rigtig mange timer i et fugtigt og ubekvæmt fotoskjul. Men kan man opnå gode natur billeder på en nemmere måde, og f.eks. bruge sin dejlige varme stue som skjul? Ja hvorfor ikke!

Musvit fotograferet med fødderne oppe på sofabordet, og bagdelen i en behagelig lænestol.

D300 17-55mm (17mm f: 5.6 1/2500sek ISO 500)

Mulighederne

Det kan faktisk lade sig gøre! Faktisk findes der en utrolig natur lige ude for vores vinduer. Det er måske ikke eksotiske aber, faverige papegøjer eller giftige slanger man finder her i Danmark, men de dyr der ren faktisk findes, er mindst lige så fantastiske som dem man skal rejse jorden rundt for at finde. De dyr der findes lige uden for de flestes vinduer er ikke så store, men det gør dem bestemt ikke mindre spændende. Det handler bare om at åbne øjene og finde sit motiv, og komme i gang med at fotografere!

Jeg har lavet en del billeder i min lille have (30kvm), som jeg er meget glad for, og jeg vil her fortælle om hvordan et af dem er blevet til. Det startede faktisk med at jeg opdagede, at et af livets små mirakler fandt sted lige uden for mit vindue. Et musvit par havde nemlig valgt at lave rede i en af de redekasser jeg havde sat op  et par år for inden. Dette gav en unik mulighed, fordi jeg nu kunne følge med i deres færden, og derved lære hvor og hvornår de ville flyve. Denne viden kan tage lang tid at undersøge når man arbejder med dyr der lever i den ”vilde natur”, og derfor kan haven være et oplagt sted at starte, hvis man vil i gang med at fotografere dyr.

Når man arbejder med motiver som vilde dyr, handler det om at øge chancen for at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt

Musvitten ligger 5-11 æg, og de udruges på cirka 2 uger. Der efter starter et hårdt arbejde for forældrene, fordi de nu skal finde mad til ungerne så de, på kun 20 dage kan blive store nok til at forlade reden. Det var dette arbejde der gav mig den gyldne mulighed for at fotografere forældrene på helt tæt hold.

 

Fremgangsmåde

Musvitten er en ret sky lille fugl, og jeg var klar over at jeg var nød til at gå meget rolig frem. Da jeg opdagede æggene i kassen, begyndte jeg med det samme at planlægge hvad jeg gerne ville opnå, hvordan jeg skulle gribe muligheden an og hvilken historie jeg gerne ville fortælle med de billeder jeg ville tage. Det vil altså sige, at jeg forestillede mig hvordan det endelige billede skulle se ud, og hvordan jeg kunne opnå dette resultat.

Efter at forældrene havde fodret på ungerne i et par dage gik jeg meget rolig i gang med at vænne fuglene til mit kameragrej. De første par dage gik med at sætte kamera, og flash op i en god afstand af kassen, derefter rykkede jeg, over nogle dage, udstyret tættere og tættere på. Jeg begyndte også at udløse flash og kamera, kun med det formål at vænne fuglene til de lyde og det lysglimt udstyret gav. Efter en lille uge var kameraet så tæt på at jeg kunne begynde at tage de billeder som jeg havde planlagt.

Til alle billederne er der brugt en radiostyret udløser,til at udløse lukkeren. På denne måde kunne jeg opservere, og fotografere fra en afstand der ikke skræmte fuglene (dvs. fra en lænestol midt i min stue). Jeg viste at ungerne ville blive i kassen i omkring 20 dage fra de klækkede, så efter at jeg havde tilvænnet forældrene til udstyret, havde jeg omkring 8 dage til at få det billede jeg ønskede. Jeg viste også, at jeg skulle være meget opmærksom på at jeg ikke gik over stregen, og pressede forældrene så meget, at de ikke ville komme tilbage til kassen. Derfor minimerede jeg mine fotosessions, og vurderede hele tiden deres adfærd.

Her kan man se blitzenes placering i forhold til motivet. Man kan også lige se radiotricker og det kabel der forbinder kameraet til computeren.

style=”text-align: center;”>Her ses en af de sidste opstillinger, hvor jeg er kommet rigtig tæt på redekassen. Musvit parret var til sidst så van til udstyret, at de flere gange landede på både kamera og flash

 

Jeg styrede kameraet via min bærbare computer der var koblet til kameraet vha. et program fra Breeze systems (NKRemote 1.03). På denne måde kunne jeg justere eksponeringen ud fra de billeder jeg fik ind på skærmen, og undgik derfor at skulle ud til kameraet og lave justeringerne.

Da alt var sat op, og jeg kunne justere indstillingerne fra mit behagelige skjul, var der bare tilbage at vente på at forældrene kom med middagen til ungerne, og så kunne jeg bare skyde løs. Dette lyder selvfølgelig meget nemt og bekvemt, men det tog omkring 1000 eksponeringer før jeg syntes jeg havde de billede jeg havde forestillet mig.

Opkoblingen til computeren, var en nødvendighed, for hele tiden at kunne lave små jursteringer, i forhold til det naturlige lys. det gjorde det også muligt at få den helt rigtige timing.

 

Når enden er god..

Efter at forældrene havde hentet mad i 20 dage, kom tiden hvor ungerne bestemte sig for at flyve fra reden. Fem unger valgte alle sammen at flyve fra reden, indenfor 30 min. De efterfølgende dage har vi kunne følge dem rundt omkring i haven, hvor de har tigget mad fra deres forældre.

Også resultaterne endte med at blive gode. Jeg fik prøvet et par forskellige ting, og her under kan du se et lille udpluk af de billeder jeg fik taget.

style=”text-align: center;”>Her har jeg benyttet en forholdsvis lang lukkertud for at få noget bevægelse med i vingerne. D300 17-55mm (17mm f/: 16 1/100sek ISO 200)

 

Det tog tid at få den helt rigtige timing, derefter var det et spørgsmål om at finde den rigtige vinkel. D300 17-55mm (17mm f/: 5 1/1000sek ISO400)

 

Musvitterne var aktive fra tidelig morgen til sen aften. D300 10-20mm (10mm f/: 5.6 1/3000sek ISO 500)

 

Gode naturbilleder kommer sjældent af sig selv, men det er ikke altid, det kræver at man sidder i et fugtigt skjul, men tålmodighed og planlægning kommer man ikke uden om.

Relateret indlæg

9 Kommentarer

Kasper - Fotomalia.dk november 2, 2010 - 11:29 am

Det er et rigtig godt indlæg det her Brian. Det er kanon godt forklaret og meget inspirerende.

Besvar
Catarina november 2, 2010 - 12:42 pm

Kan godt huske jeg læste det engang, men dejligt at får det frisket op igen og som Kasper siger, så forklar du det super godt, ja så godt faktisk, at selv jeg kan forstå det. 😀

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk november 2, 2010 - 2:03 pm

Brian, jeg tror liiiiige vi skal have hevet det her op på et højere niveau hvis Catarina kan forstå det her… 😉

Besvar
Catarina november 2, 2010 - 8:01 pm

Hov hov Kasper, nu ikke så fræk. :mgreen:

Besvar
Catarina november 2, 2010 - 8:02 pm

:mgreen: = :mrgreen:

Besvar
Catarina november 9, 2010 - 11:45 am

[…] til jeg vil prøve det i praksis er, at jeg har set et fantastisk bilede (og opskriften på hvordan man laver det) hos Fotomalia.dk og sådan et billede vil jeg gerne kunne lave en dag. Så derfor øver jeg lidt i […]

Besvar
Hygge med Joé McNally og Bill Frakes | FotoMalia marts 30, 2012 - 10:20 pm

[…] kamp har omkring 14 kameraer i spil – som han ene mand styre!!! Vi har faktisk også rodet lidt med remote kameraer, men er ikke helt nået samme niveau som […]

Besvar
Anja Robanke januar 12, 2013 - 1:42 pm

Rigtig godt indlæg! Endnu en grund til jeg må ha’ nogle flash i fremtiden 😉 Der kom nogle rigtige gode billeder ud af din tålmodighed 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 12, 2013 - 8:50 pm

Mange tak..
.
Ja flash skal man da have!

Besvar

Smid en kommentar til os